Gör din egen hydroponisk odling av en PET-flaska

Att göra sin egen hydroponiska odling av en petflaska är både enkelt och roligt och passar dessutom väldigt bra att göra tillsammans med barn. De går även att göra väldigt snygga att kolla på vilket jag annars brukar tycka är problemet när man gör sina egna ”do it yourself” (DIY) lösningar. Jag har själv ett par stycken odlingar som är gjorda av petflaskor så jag tänkte här dela med mig hur jag gjorde och hur slutresultatet kan blir.

Vad du behöver för att göra din egna odling av en petflaska

PET-flaska, lecakulor, odlingsplugg och växtnäring är det som jag använder.

Det mesta som du behöver har du säkert redan hemma men det kan vara några saker du behöver skaffa för att få en lyckad odling. För att följa med i den här guiden behöver du följande:

 • PET-flaska (Desto större desto bättre)
 • Lecakulor
 • Odlingsplugg
 • Hydroponisk växtnäring
 • En sax

Mitt val av odlingsmedium går så klart att byta ut mot annat om man så vill.

Så skapar du en hydroponisk odling av en petflaska

Det är väldigt enkelt att göra om en petflaska till en snygg och effektiv odling genom att göra följande steg:

 1. Klipp av toppen av PET-flaskan vid den tjockaste delen.
 2. Vänd toppen och stoppa ner den i flaskan igen så att den sitter fast
 3. Fyll den avklippta delen med Leca kulor och stoppa ner odlingspluggen
 4. Fyll på med näringsrikt vatten så att det nuddar odlingspluggen
 5. Så ditt frö
 6. Stoppa ner flaskan i en behållare eller täck den med tjockare papper
 7. Ställ på en plats med mycket ljus

Gör i ordning PET-flaskan

Petflaska som är delad där den är som bredas sen vänd upp och ner

Det första steget är att göra om PET-flaskan till en behållare som vi kan använda för att odla i vatten. Det första steget är att klippa av toppen där flaskan är som tjockast.

Sedan tar vi den avklippta delen och stoppar tillbaka den upp och ner i den nedre delen av flaskan. Om vi har gjort rätt här så ska den avklippta delen fastna här som bilden visar.

Fyll på med Lecakulor och odlingsmedium

några lecakulor som ligger i botten på en upp och nervänd flaska

När vi har gjort om flaskan är det dags att fylla den nya behållaren med Lecakulor och ett odlings medium. Det är i det här som fröet sedan ska gro och få stabilitet när växten blir större.

Börja med att fylla på med lite lecakulor och se till att de inte rinner ut ur den mindre öppningen som på bilden. Sätt sedan i en odlingplugg och fyll på med mer lecakulor runt omkring hela vägen upp till kanten. Odlingspluggen kan bytas ut mot andra alternativ så som cocos eller stenull

Fylla på med näringsrikt vatten och så ditt frö.

Hydroponisk odling av en PET-flaska

Nästa steg är att fylla på näringsrikt vatten. Så blanda vatten med växtnäring enligt instruktionerna på dess förpackning. Fyll sedan på med detta vatten så att det precis når upp till odlingspluggen så att den blir fuktig.

Lägg sedan i ett frö av det du vill odla i odlingspluggen. Då det är förhållandevis begränsat med vatten vi får i så passar den här typen av odling bäst för kryddor och sallad.

Skydda din odling i och ställ den på en solig plats

egen hydroponisk odling av PET-flaska som står på en solig plats

Då petflaskor är transparenta så behöver vi skydda dom mot solljuset då det annars kommer växa mycket alger och annat som kan ta död på din odling. Jag har som bilden visar ställt min i en tidigare behållare för rom som passar flaskans höjd väldigt bra. Det går även att slå in flaskan i exempelvis tjockare papper. Här kan man vara kreativ och det går att få till riktigt snygga lösningar

Ställ sedan din odling på en solig plats eller ta hjälp av växtbelysning för att ge din växt bästa möjligheterna att växa sig stor.

Lämna en kommentar