3 sätt att göra din egen hydroponiska odling (DIY)

Det finns flera sätt att själv göra egna hydroponiska odlingar så kallat DIY eller do it yourself. Inte nog med att de kan vara väldigt roligt så är det dessutom betydligt billigare än att köpa färdiga system. Jag själv har främst gjort egna hydroponiska odlingar av PET-flaskor mjölk och juicepaket samt av Ikea Kuggis. Gemensamt för dessa är att de är av typen DWC och Kratky vilket gör att vi inte behöver några andra tillbehör utöver växtnäring och odlingsmedium. Så det är både billigt och enkelt att komma i gång med att odla i vatten.

Hydroponisk odling av PET-flaska

En hydroponisk odling av en pet-flaska som har en liten basilika som växer
En hydroponisk odling gjord av en PET-flaska

En PET-flaska är ett utmärkt sätt att göra en liten mindre hydroponisk odling av. Och det är även ett pyssel som passar väldigt bra att göra med barn. Min rekommendation är att använda sig av en större flaska på åtminstone 1,5 liter så att vi inte behöver se till att fylla på med vatten varje dag när växten har blivit lite större.

En viktig del här är att antingen hitta en annan behållare att ställa flaskan i (som på bilden ovan) eller att själv så in den i något kraftigare papper eller kartong. Anledningen till detta är att vi inte vill att det näringsrika vattnet ska få direkt solljus på sig då det snabbt kommer leda till alger och annan växtlighet som snabbt kan ta död på dina plantor.

På länken ovan kan du steg för steg följa hur jag skapade den odlingen du ser på bilden.

Hydroponisk odling av mjölk eller juicepaket

En hydroponisk odling gjord av ett juicepaket med persilja som växer
En hydroponisk odling gjord av ett juicepaket med lite persilja som växer

Både mjölkkartonger och juicepaket fungerar utmärkt för hydroponisk odling. Jag använder mig främst av de större kartongerna från 1,5 liter och uppåt. Med dessa volymer får du i tillräckligt med näring och vatten så att du enkelt kan odla både sallad och kryddor utan att behöva byta vatten mer än någon enstaka gång.

De är väldigt enkla att omvandla till en hydroponisk odling och då de redan är gjorda för att hålla vätska så är allt vi behöver göra är ett hål eller två. Jag brukar ha en växt per kartong med framför allt i två-liters kartonger så kan du enkelt få plats med två.

Här kan du se ett exempel på hur jag gjorde en hydroponisk odling av en mjölkkartong

Hydroponisk odling av Ikea Kuggis

En hydroponisk odling av IKEA Kuggis som står i ett fönster
En hydroponisk odling av IKEA Kuggis som snart ska ge tomater

Ikeas förvaringslåda Kuggis har länge varit ett populärt val för att göra sin egen hydroponiska odling.  Den är relativt billig, kommer med ett välanpassat lock och är enkel att göra om för en odling i vatten.  De större varianterna fungerar utmärkt till att odla fruktbärande växter som tomater, gurka eller chili. Eller om man så vill flera mindre växter. En fördel med Kuggis är att det är enkelt att fylla på med näring.

En sak att veta är att plasten inte är gjord för livsmedel vilket gör att vissa väljer att undvika den här för sin odling av mat. Jag själv använder den dock och ser inga större problem med detta.

Den här länken tar dig till en steg för steg guide om hur jag gör om Kuggis till en hydroponisk odling.

Lämna en kommentar