4 sätt att bygga en egen kompost

Att sätta upp eller bygga en egen kompost är relativt enkelt och något alla kan göra. När vi pratar om att bygga en kompoSå lyckas du med Kompostenst så är det normalt sett om att bygga en kallkompost där vi kan samla komposten i hög. Egentligen så går detta att göra genom att helt enkelt lägga allt trädgårdsavfall i en hög och i sinom tid så kommer det att brytas ner.

Men för de flesta av oss är det inte att alternativ då det dels inte är så snyggt och att materialet då faller utåt i en hög och kommer att ta upp rätt mycket plats. Att därför bygga en kompost kan vara bra av flera anledningar. Dels så får vi då mer ordning på vårt avfall, dels skyddar det mot vind och till viss del även sol.

Jag har sett väldigt många olika lösningar på det här och jag anser väl att det finns fyra sätt som är mer vanliga än andra. Det är att göra det av lastpallar, pallkragar, kompostgaller eller helt enkelt att bygga en helt ny i trä. Jag vill säga att alla sätt är bra sätt men det finns några saker att tänka på när vi gör detta.

Bygga kompost av lastpallar

Att bygga en kompost av lastpallar är både ett enkelt oh snabbt sätt att få upp en kompost som är redo att användas. Nu byggde inte jag min själv utan kom med huset när vi flyttade in men konstruktionen är enkel och kan göras av vem som helst.

En sak att ha i åtanke är vilken typ av trä som lastpallen är tillverkad av. En del lastpallar, framför allt utanför eu, tillverkas av tryckimpregnerat trä. Om du tänkt att använda jorden som bildas i komposten för odling av frukt och grönt så är det inget jag rekommenderar. Europapallar eller SJ-pall och EUR-pall som de ofta kallas är inte ytbehandlade och passar därför bättre för en kompost. De kommer däremot att tåla betydligt mindre också och kan behövas byta ut inom några år. En tryckimpregnerad pall är ofta lite grönare i färgen än en som inte är det.

Min kompost har som bakre vägg en lastpall liggandes på långsidan med en regel på vardera kortsida som den är fäst vid. Här kan man sen även fästa ytterligare en lastpall på vardera sida för att få en kvadratisk form. Jag har i mitt fallet bara en lastpall och en mindre lastpall på ena sidan så att det blir ett hörn som jag lägger komposten mot. Det har räckt för mig.

Bygga kompost av pallkragar

Pallkragar fungerar lika bra att bygga en kompost av som dom gör att odla. Den enda skillnaden blir att vi för att få en bra volym på komposten lägga några fler på höjden än när vi odlar.

Tar man exempelvis odlingskrage från Jula så är dom 22 cm höga. Det gör att 4 eller 5 på varandra blir lagom högt för att få en ordentlig kompost med bra volym.

En nackdel med pallkragar är att vi inte har något sätt att komma åt komposten underifrån. Jag gillar när jag kan plocka fin mullrik jord underifrån samtidigt som jag kan lägga på mer över. Men har man flera komposter som man roterar så är detta inte ett så stort problem.

Bygga kompost av kompostgaller

Det absolut enklaste sättet att få upp en kompost väldigt snabbt måste vara att bygga det av kompostgaller. Idag tycker jag mest att jag ser det som ett galler för hundar och andra husdjur men som namnet antyder är det egentligen gjort för just kompost. För en hundralapp eller två så kan vi få fyra galler med tillhörande fästen som snabbt bildar en kvadratisk kompost som fungerar utmärkt till kompost.

Egentligen är väl den enda nackdelen jag kan komma på att de är fula. Eventuellt så krävs det också lite mer jobb att se till att hålla komposten lagom fuktig då det inte skyddar mot vare sig sol eller vind. Däremot så har vi fördelen av att de är väldigt enkla att flytta.

Bygga kompost i trä

Vill man ha det riktigt snyggt och precis som man själv vill ha det så går det så klart att bygga en helt egen kompost i trä. Jag har sett några riktigt snygga lösningar på det här med flera fack och andra smarta finesser. Vill du ha steg för steg med bra instruktioner tycker jag att följande länk är utmärkt.

Det kostar såklart mer att bygga något på detta vis men har man lite spillvirke över från andra projekt så kan detta vara en kul grej att använda det på. Precis som med allt annat när det kommer till trä och odling så bör man kanske tänka på att inte använda tryckimpregnerat om du har tänkt att odla saker för att äta med jorden från komposten då kemikalierna kan läcka ut i komposten.

2 svar på ”4 sätt att bygga en egen kompost”

  1. Nu skall vi källsortera och få nytt sopkärl. Det gamla får vi behålla. Jag vill bygga om mitt sopkärl till en kompost. Förslag på hur?

    Svara
    • Det borde fungera utmärkt att använda som kompost. Det viktigaste är att den får kontakt med marken så att antingen skära bort eller göra flera hål i botten är viktigt. Bara för att förbättra syresättningen hade jag även gjort lufthål på sidan på den nedre delen samt en öppning för att tömma komposten på jord underifrån.

      Svara

Lämna en kommentar