Allt du behöver veta om Bokashi

Bokashi är ursprungligen en japansk kompostmetod som på senare år blivit allt populärare här i Sverige. Det har till och med blivit så att det nästan är en folkrörelse i de kretsar som håller på med odling och fördelen är att det går att göra även om man bor lite mindre som i en lägenhet. I det här inlägget tänkte jag gå igenom allt det du kan behöva veta för att komma i gång med bokashi och lite vad du behöver tänka på.

Att börja med Bokashi

Att börja med Bokashi är både enkelt, snabbt och smidigt. Det kräver inga stora kompostbehållare som tar mycket plats utan en hink går med enkelhet att få plats i lägenhet. Vill man så köper man en färdig bokashihink vilket har fördelen att den kommer med en tapp för att få ut lakvatten som duger utmärkt som växtnäring. Men annars går det bra med en vanlig 10 liters hink med ett tätslutande lock.

Vad är bokashi?

Bokashi är en komposteringsmetod för att kompostera sitt köksavfall. Matavfallet läggs i en hink tillsammans med ett strö som innehåller speciella mikroorganismer. Dessa mikroorganismer kommer sedan att fermentera matavfallet i den syrefria hinken. Hinken får sedan stå i rumstemperatur och jäsa i två veckor och därefter så är matavfallet redo att grävas ner i landet eller i större krukor om dy har det. Där kommer nedbrytningen av avfallet att fortsätta och efter ungefär 4 veckor så har ditt matavfall blivit fin och näringsrik jord.

Hur kommer jag i gång?

För att komma i gång med bokashi så behövs det en hink med ett lufttät lock. Det finns även färdiga bokashikomposter att köpa och som har en tappkran för att tömma ut lakvatten som även går att använda som växtnäring. Ofta så är de även rätt så snygga men en helt vanlig hink med ett tätt lock går bra.

Utöver detta så behövs det egentligen bara bokashiströ att börja kompostera. Och så klart någonstans att gräva ner avfallet när det jäst färdigt.

Nu har du alla delar du behöver för att börja kompostera. En vanlig bokashikompostering kan se ut enligt följande:

  1. Om du har en vanlig hink så börja med att lägga lite tidningspapper i botten.
  2. Fyll sedan på med matavfall allt eftersom det bildas. Varje gång du fyller på med matavfall så tillsätter du även lite bokashiströ.
  3. Se till att locket är på under tiden som komposten väntar på att fyllas.
  4. När komposten är fylld så lägger du ett lagertidningspapper högst upp
  5. Låt sedan avfallet stå och jäsa i två veckor inomhus i rumstemperatur.
  6. Gräv sedan ner komposten i landet där det kommer fortsätta att brytas ner.

Har du köpt en färdig bokashihink så finns det även en tappkran där du kan tömma ut lakvatten. Detta är en utmärkt näring som du spär ut 1:100 med vatten. Det går sedan utmärkt att använda till dina krukväxter.

Vad kan jag slänga i bokashi-komposten?

I princip kan du slänga alla de matrester och råvaror som kommer från köket. Har du bara varierat avfalls å behöver du inte tänka så mycket. Är allting väldigt rinnigt kan det vara bra att ha någonting som absorberar lite av den överflödiga vätskan. Men annars så går det bra att slänga allt ifrån frukt och grönsaksrester till kött, mejeri och även benrester. Det kan eventuellt ta lite längre tid för vissa saker att brytas ner i jorden sen. Har du stora bitar av matavfall så är det bra om det delas upp lite så att bokashin får mer yta att jobba med.

Att köpa en bokashi-kompost

Att köpa en färdig bokashi-hink är bra om man dels vill få ut lakvatten att använda som växtnäring eller om man helt enkelt vill ha en liten finare eller större kompost. Många av de hinkar eller set som går att köpa är dels snygga, dels väldigt lätta att komma i gång med. Inför mitt senaste köp gjorde jag en liten bäst i test jämförelse av bokashikomposter som du själv kan använda om du går i samma tankar av att välja en färdig lösning.

Fördelar med Bokashi

Bokashi är ett väldigt effektivt sätt att kompostera sitt matavfall där en stor vinst för miljön är att det slipper transporteras bort. I stället får vi en väldigt fin och allsidig gödsel att tillföra vår jord.

Om vi tar och jämför med en varmkompost som är det vanligaste alternativet för att kompostera matavfall så är en väldigt stor fördel med bokashi att det går väldigt snabbt samt att det passar även mindre hushåll. Det är ingen brådska att fylla en hink utan det får ta den tid det tar. Det är först när vi fyllt komposten som vi låter den stå orörd i två veckor.

Att nedbrytningen inte totalt sett tar mer än någon månad är också fantastiskt. Det betyder att vi regelbundet kan förse våra växter med mer näring så att de kan växa sig stora. Vi slipper alltså att köpa gödsel på påse utan har ett eget litet kretslopp här hemma.

Har man en köpt bokashihink så har den även en tapp för lakvatten. Detta lakvatten är ett utmärkt växtmedel att ge till sina växter både inne och utomhus. Så vi får helt enkelt näring till alla våra plantor.

Framför allt så är det enkelt. Vi kan ha komposten i nära anslutning till köket där avfallet skapas. Det går dessutom snabbt och på sikt sparar vi pengar på både jord, gödsel och transport.

Vanliga problem i en bokashi-kompost

Att använda sig av bokashi-kompostering är normalt sett relativt enkelt. Men även i en sådan här typ av kompost så uppstår det ibland problem. Det är normalt sett inte något som är svårt att åtgärda.

Komposten luktar illa

Om komposten börjar lukta illa så är det oftast för att jäsningsprocessen har gått fel. Det kan bero på att komposten är för blöt eller för att för lite strö har använts. Har du en tapp så se till att dränera komposten och lägg nytt tidningspapper överst. Om du misstänker att det är för lite strö som använts kan du blanda i det med.

Komposten är full av flugor

Att ha flugor i komposten är inget f som är farligt men kan däremot vara väldigt äckligt och störande. Det vanligaste felet är att komposten inte är helt tät och flugor har kunnat ta sig in och lägga ägg i den fuktiga komposten. Alternativt så har ägg kommit med avfallet ner i komposten. Har de väl hänt så kan det vara svårt att bli av med.

Jag brukar försöka kväva flugorna genom att pressa ner ett tidningspapper så att det bildas ett lock och sen fortsätta fylla på tills det är fullt. Har man en vanlig varmkompost också så kan man tömma bokashin i den och börja om.

Komposten bryts inte ner

De två veckorna i bokashihinken bryter inte ner avfallet till jord utan förbereder det bara. Är man ny kan man alltså tolka detta som att det inte fungerar. Men oftast så är allt i sin ordning och det kommer att bli till jord på någon månad när det väl grävts ner.

Om det mot förmodan inte skulle vara fallet utan att det faktiskt inte bryts ner så är det mest troliga att för lite strö har använts. Se över så att du faktiskt använder rekommenderad mängd i din hink.

Lämna en kommentar