Att se till att växterna får det vatten de behöver har för mig visat sig vara framgången för en lyckad skörd och en grönare trädgård. Allt för ofta så har jag haft storslagna planer för min odling tidigt på våren utan att tänka på hur bevattningen ska ske. Så under de varma veckorna så har jag antingen fått lägga väldigt mycket tid på att vattna eller helt enkelt se mina växter tappa i kraft och på sikt ge betydligt sämre skörd.
Att vattna behöver dock inte vara komplicerat och tidskrävande om vi tar hjälp av de verktyg som finns och vattnar på rätt sätt. Hur detta bör göras skiljer sig åt beroende på vad det är vi ska vattna och hur förutsättningarna ser ut. Så jag tänkte i det här inlägget gå igenom lite vad du bör tänka på och vilka möjligheter du har.
Det innebär att vattna rätt
Då vatten är en resurs som allt oftare blir en bristvara under de varma månaderna på året så är det bra att inte slösa med det detta utan se till att allt vatten vi tillför går till växterna och inget annat.
Generellt sätt så vill vi vattna ordentligt och sällan snarare än lite och ofta. Detta gör att vattnet tar sig ner en bra bit i jorden vilket gynnar rottillväxten så att vi får stadiga plantor som står sig bättre mot torka. Om vi bara vattnar ytligt men ofta så får inte växterna någon anledning att bilda ett större rotsystem. Det gör dom känsligare mot torka.
Hur mycket vatten behövs
Hur mycket vatten som går åt beror dels på vad det är vi odlar, dels vilket väder vi har. Är det soligt och varmt så kommer det så klart innebära att jorden torkar upp snabbare. Likaså kommer törstiga växter ha ett större behov och vi kommer behöva vattna oftare.
Målet är att vattna så att det är fuktigt en bra bit ner i jorden. Någonstans runt 20 cm eller mer är en bra riktlinje. För detta så är en bra utgångspunkt att vattna runt 30 mm per tillfälle. Håll sedan koll på hur länge jorden håller sig fuktig en bra bit ner i marken. När det börjar bli torrt här så är det dags att vattna igen. Ganska snart får du en uppfattning om hur ofta du behöver vattna.
I kruka
Krukor med mindre jord torkar upp snabbare än vad jorden gör ute på friland. Så odlar du i kruka så är det bra att kolla fuktighetsnivån ofta. Även här är det dock viktigt att se till att jorden blir våt hela vägen ner. Använd gärna en kruka med dräneringshål och ett fat under så blir inte vatten stående.
Ett tips som jag verkligen gillar själv är att använda så kallade självbevattningsglober. Du fyller dom med vatten och sticker sedan ner dom i jorden. Den förser sedan växterna med vatten i flera dagar eller veckor och är utmärkt om man ska åka i väg. De går även utmärkt att göra själv med hjälp av en petflaska.
Vattna på rätt tid
Den bästa tiden att vattna på är på morgonen innan solen blir för stark. Detta för att så mycket som möjligt av vattnet ska hinna sjunka ner i marken. Vattnar vi mitt på dagen så kommer mycket av vattnet att avdunsta innan det hinner sugas upp av jorden.
Om det är en mulen dag så går det så klart att vattna under dagen också. I samband med regn är också en bra tid att vattna på. Då är jorden redan fuktig och har det regnat mycket så behöver vi ofta inte vattna speciellt mycket extra.
Jag har undvikt att vattna på kvällen mest för att jag har hört väldigt olika åsikter om detta. Vissa säger att det fungerar lika bra som på tidig morgon medan andra säger att visa växter tar skada av detta när temperaturen går ner något och mörkret gör att växterna ”stänger sig”.
Regnvatten
Om du har möjlighet att samla in regnvatten med exempelvis en regntunna som är ansluten till stupröret så är detta något jag verkligen rekommenderar. Dels så sparar vi på grundvatten vilket egentligen är onödigt att förbruka på odling, dels så är regnvattnet mjukare då det innehåller mindre kalk.
Här där jag bor är vattnet väldigt hårt. Det gör att vissa växter så som rhododendron inte är speciellt glada. Då är regnvatten utmärkt att använda.
Olika typer av bevattning
Det finns flera sätt att vattna på och vilket som är bäst beror på vad du ska vattna och vad du har förförutsättningar. Har man möjlighet så är det så klart trevligt att hitta ett automatiskt system som fungerar då vi enklare kan lämna trädgården en längre tid om vi åker i väg. Men det billigaste och enklaste sättet är fortfarande att vattna för hand.
Men även när det gäller att vattna för hand finns det flera olika alternativ. Att vattna gräsmattan görs av de flesta med en vattenspridare. Jag kan även starkt rekommendera vattenspridare för dig med friland då det är mildare än att exempelvis stå med ett sprutmunstycke på vattenslangen.
En vattenkanna är alltid ett alternativ även om jag tycker att den lämpar sig bäst för krukor inomhus eller mindre rabatter. En sommar fick jag vattna mina tomatplantor med en större vattenkanna vilket tog väldigt lång tid med att gå fram och tillbaka för att fylla på samt en fysisk påfrestning. Det kan jag inte rekommendera och är inte något jag gör om.
Automatisk bevattning
Det finns idag flera alternativ för automatisk bevattning eller självbevattning som det också kallas för ibland. Priserna varierar kraftigt och i sin enklaste form tycker jag det är relativt billigt men då är det ofta någon form av manuellt arbete i form av att vrida på kranen när det är dags att vattna.
Något jag har fastnat för på senare tid är solcellsdriven bevattning vilket är en utmärkt lösning för automatisk bevattning på lite mer avskilda platser som längst bort i trädgården. Jag har tillexempel mina tomater stående en bra bit från huset där vattning har skett för hand med dubbla trädgårdsslangar och ett munstycke. Med en regntunna och solcellsdriven bevattning kan jag i sommar minska min arbetsbörda ordentligt.
Det finns väldigt många alternativ för automatisk bevattning och det kan vara svårt att navigera. Så följ gärna länken ovan så kommer du till min artikel om ämnet där jag försöker reda ut de olika alternativen.