Beskärning av våra äppelträd

Vi har två stora äppelträd på tomten som på sommaren ger en fantastisk skugga och på hösten gott om frukt. Men det var förmodligen också ett bra tag sedan som dom blev beskurna då dom har haft flera stora grenar som växer in i trädet och som korsar varandra på flera ställen. Så nu när vi har bott här i ett år tyckte vi att det var dags att börja beskära träden och på sikt få den form och utseende som vi önskar.

Jag har inte själv mycket erfarenhet av beskärning av träd så som en del i vår vårstädning av trädgården tog jag och min sambo hjälp av lite släktingar till oss som har gjort det här förut. Så här stora äppelträd som vi har brukar normalt sett beskäras under JAS-månaderna (juli, augusti och september) men våra träd bar frukt rätt långt in på hösten så vi fick vänta tills nu under sena vintern och den tidiga våren.

Välja grenar att beskära

Våra träd är som sagt väldigt stora och flera av grenarna är rätt stora. Fokus blev att välja grenar som växte in mot trädet även om det var så att dessa var riktigt kraftiga. Det finns gott om sådana grenar och vi inser att vi kommer behöva beskära träden årligen för att så småningom få den form och utseende vi vill ha.

Då grenarna var rätt kraftiga och i sin tur har förgreningar längre ut så blev det ett gediget jobb. Lite rädda för att inte kunna kontrollera fallet av grenarna så började vi med att kapa utifrån och in i mindre stycken. Då riskerade vi inte att den avskurna grenen skulle fastna och eventuellt ändra riktning och slå undan stege eller liknande.

Krävande jobb även med bra verktyg

Som jag nämnt var det rätt kraftiga grenar och de största var upp mot ca 15 cm. Så varken sekatör eller grensax var till någon hjälp. I stället gjordes den största mängden av jobbet med en tigersåg. Det hade också kunnat göras med en grensax men varför jobba för hand när man inte måste.

En större gren av äppelträdet som sågats bort
En större gren av äppelträdet som sågats bort. Inte ett toppenjobb men en svår position så det får duga

De riktigt kraftiga grenarna tog vi med en motorsåg då jag dels saknade rätt sågblad till tigersågen för så tjocka grenar, dels kunde nå dom från marken. Jag hade absolut inte velat stå på en stege med motorsågen. Så även om vi hade verktyg så var det ett rätt påfrestande jobb. Men vi tycker slutresultatet blev bra.

En kraftig beskärning

Det blev en rätt kraftig beskärning då stora grenar försvann. Nu var det här stora träd så vår förhoppning är att de ska klara av det och att så kallade vattenskott inte blir så många. I så fall blir det en beskärning till efter sommaren av enbart dessa.

Beskärningen gav oss en hel del material och de större bitarna kommer att sågas upp med motorsåg och till slut bli ved. De minde kommer däremot att köras ner i kompostkvarnen och läggas på komposten. Så allt tas vara på och kommer komma till användning i trädgården för eller senare.

De här träden kommer ta några år att komma dit vi vill men det är ingen mening att stressa eller skynda på. Det viktigaste är att träden är friska och mår bra.

Lämna en kommentar