Beskära en vinbärsbuske

Vi har en rätt gedigen vinbärsbuske som trots att den inte fått allt för mycket uppmärksamhet gav en ordentlig skörd förra sommaren. Men för att se till att den håller sig frisk och fortsätter att göra det så blev det så blev det att beskära busken när vi ändå var i gång och vårstädade i trädgården.

Den här vinbärsbusken var som du kan se rätt stor och yvig. Det var många gamla grenar och en hel del grenar som låg och nuddade vid marken. Det fanns alltså många potentiella problem och risker försjukdomar om vi skulle ha lite otur.

Bort med gamla grenar

En vinbärsbuske ger sin bästa skörd när grenarna är mellan 2–5 år. Min gissning är att flera av dom större grenarna i vår vinbärsbuske var äldre än så eller åtminstone närmare den äldre gränsen. Första fokuset blev alltså att skära bort några av dessa gamla grenar. De var lite grövre och då fick grensaxen komma fram och göra jobbet.

Även om vinbärsbusken är en rätt tålig växt så är det inte lämpligt att ta alla gamla grenar på en gång om den har lämnats orörd i några år. Vi tog alltså bara några stycken och så får vi fortsätta detta arbete under de kommande åren. Vi får regelbundet jobba medföryngring av våra buskar om vi vill ha en hälsosam växt som ger god skörd.

Rensa bland grenarna närmare marken

Vinbärsbusken hade flera grenar nära marken eller som låg mot marken. Min främsta anledning att plocka bort dessa är för att slippa att smådjur ska hitta dit för att det finns godsaker att äta samt att det är en väldigt jobbig höjd att själv plocka bären på.

Därför så blev även ett gäng lite yngre grenar bortskurna. Här var det dock inget behov av någon grensax utan sekatören kom väl till hands. Det finns fortfarande några enstaka grenar kvar på låg höjd som får tas nästa år.

En beskuren vinbärsbuske
Vinbärsbusken efter beskärning

När det är grenar som hänger lågt så klipper jag dom vid närmaste förgrening. Klipp då ett snitt rakt över grenens riktning och gör det så nära förgreningen som möjligt. Gå dock inte in i den kvarvarande grenen och lämna inte några stubbar kvar. Det är bara en källa för sjukdomar.

Resterna hamnar på komposten

Inför förra säsongen så köpte jag en kompostkvarn just för att vi har mycket buskar och träd på tomten. Den kommer väl till hands vid sådant här arbete då det går snabbt att flisa ner det till lätthanterligt material som går snabbt att bryta ner i komposten.

Tidigare så har jag kört trädgårdsavfall till återvinningscentralen men det är ett tråkigt jobb och vi tar inte tillvara på all den näring som finns kvar i de grenar vi klippt bort.

Lämna en kommentar