Vanligt ogräs och hur du blir av med det

Ogräs är egentligen inte annorlunda på något sätt jämfört med andra växter mer än att de är oönskade och väl anpassade för just den miljön de växer i. Det gör att dom har väldigt lätt att sprida sig och ta plats där vi egentligen inte vill ha dom.

Ute i naturen så är dom väldigt viktiga och är en grundpelare för ett rikt djur och växtliv. De kan exempelvis vara föda eller boplats för mängder av djur och insekter. Men i vår trädgård så kan de i stället ställa till problem med att de tar näring och plats från våra andra växter. Eller så växer de helt enkelt där vi inte vill ha dom alls som mellan stenplattor och grusgångar.

Det gör att vi får lägga mycket tid och energi för att hålla efter och rensa upp ogräset på ställen där de ej är välkomna. Så jag tänkte i det här inlägget gå igenom lite vilka olika typer av ogräs vi har och hur du kan motarbeta dem på ett effektivt sätt.

Fröogräs

Fröogräs är som det låter ogräs som sprids via sina frön. Det finns både ettåriga och tvååriga där den förstnämnde hinner med att gro, växa upp, gå i blom och producera frön på ett och samma år. Den här typen av ogräs sprider sig snabbt och fröna kan ligga i jorden flera år i väntan på att rätt förhållanden ska uppstå innan dom börjar växa.  Exempel på fröogräs är Åkerbinda, Kamomill, Jättebalsamin och Jätteloka.

Om du har fröogräs i din trädgård så är rekommendationen att ta han om detta tidigt på våren innan de blommar upp och sätter frön. På detta sätt så kan du hålla mängden ogräs på en låg nivå. Däremot så kommer det fortfarande komma frön från annat håll än din trädgård. Så det går inte att bli helt kvitt ogräset.

Jag såg ett tips i ogräsmanualen som jag gillade vilket var att använda sig av en falsk såbädd när vi odlar. Vad detta innebär är att vi ungefär två veckor innan egentlig sådd gör i ordning landet precis som vanligt. Krattar, vattnar och gödslar. Då kan ogräset börja gro och efter två veckor kan vi rensa hela landet innan vi sår vår riktiga frön. På det viset blir vi av med det ogräs som tagit sig dit på egen hand från föregående säsong.

Rotogräs

Rotogräs är till skillnad från fröogräs sådant ogräs som främst sprider sig via rötterna. Det innebär inte att de inte fröar av sig och sprider sig på det sättet också. Det går att dela in den här typen av ogräs i olika typer lite beroende på hur djupt deras rötter sträcker sig. Vanliga exempel på rotogräs är maskros, brännässlor och kirskål. Sen har vi även den riktigt jobbiga invasiva arten parkslide som tillhör den här kategorin.

Det finns flera sätt att ge sig på rotogräs och personligen skulle jag säga att vill man bli kvitt den här typen av ogräs kräver det mycket arbete under en väldigt lång tid. Så det gäller att vara riktigt envis.

För mindre växter som kirskål och brännässlor så är ett tips som jag gillar att tidigt på våren börja med att dra upp allt ogräs jag kan hitta. Få med så mycket av rötterna som möjligt. Så fort du ser att det har börjat växa igen och kommer upp gröna blad så är du där och drar upp dom igen. På detta sätt kan vi arma ut all den energi som finns lagrad i rötterna och med tiden så blir ogräset allt mindre och mindre.

En annan teknik man kan använda sig av för mindre rotogräs om man kan tänka sig att det ser fult ut ett tag är att täcka över området med en duk eller presenning. Genom att se till att det inte finns något ljus så kommer ogräset inte kunna växa och deras försök kommer arma ut den energi som finns lagrad. Detta är dock något som tar minst två säsonger och inte ens det är en garanti för att det lyckas. Men det kan vara en bra start i alla fall.

Vedartat ogräs

Vedartat ogräs är egentligen bara tärd och buskar som uppkommer på oönskade platser så som i rabatter och pallkragar. Så som med alla andra växter så kan dessa sprida sig via frön eller i värsta fall rotskott vilket kan vara ett evigt arbete om man har större träd i närheten som man vill bevara. Då kommer det vara ett evigt arbete. Exempel på vedartat ogräs som sprider sig via rotskott är asp, syren och rosor.

För det mesta så är det ganska enkelt att göra sig av med den här typen av ogräs om vi bara är ute i god tid. Genom ett ordentligt ryck när plantan är liten får vi oftast med hela växten inklusive rot. Har den blivit lite större så får vi helt enkelt gräva upp den.

Jag bor på skånska landsbygden och runt tomten har vi träd som skyddar mot vinden. Det innebär också att jag får rätt gott om just den här typen av ogräs att kämpa mot.

Flera sätt att bekämpa ogräs

Då ogräs är ett så vanligt förekommande bekymmer så kan du räkna med att det finns gott om produkter och redskap för att hjälpa oss. I takt med att vi har fått mer förståelse och kunskap kring miljörisker så har en del tidigare populära alternativ försvunnit. Men trots detta finns det flera bra sätt att gå till väga om du vill bli av med ogräset.

Vilket alternativ som är bäst för dig beror lite på omfattningen av vad du vill ha bort, vilken typ av ogräs det är samt var det växer för någonstans.

Rensa ogräs för hand

Det vanligaste sättet får nog ändå vara att man helt enkelt rensar ogräset för hand. Det kan antingen vara genom att dra upp växten med rötter med handen eller med hjälp av något verktyg. Att göra ett större område för hand är väldigt krävande och tar lång tid. Om det är rotogräs du vill ha bort så va noga med att du får med dig hela roten eller åtminstone så mycket som möjligt. Annars kommer det snabbt tillbaka.

En vanlig fråga är vad man ska göra av ogräset när man har plockat upp det. av nässlor är det vanligt att göra nässelvatten men det fungerar faktiskt med allt ogräs. Så lägg det i blöt ett par veckor och använd som näring. Därefter kan du slänga det på komposten då det inte längre kommer växa eller slå rot

Verktyg för att rensa ogräs

Lite beroende på var du har tänkt att rensa ogräs så kan du ta hjälp av redskap för att dels underlätta fysiskt, dels göra så att det går lite snabbare. Jag har själv en större grusplan som det gärna växer ogräs på. Och när jag ska rensa detta så använder jag mig utav ett skyffeljärn. Det har fungerat mycket bra för mig.

Skyffeljärn för att rensa ogräs på grusgångar
Min välanvända skyffeljärn som jag använder på den grusade uppfarten

För stenplattor så finns det även ogräsborstar med en smal stålborste så att man utan att böja sig ner kan komma åt och rensa ogräset som växer mellan plattorna. Tycker man att även detta är för jobbigt så tycker jag att du kan kolla på ogräsättika nedan som jag själv har haft goda resultat med.

Ogräsmedel

För den som inte vill rensa för hand så finns det flera olika sorters ogräsmedel som man kan köpa. En varningens finger här är att de ofta tar död på andra växter också så använd det bara där det inte bör växa något alls.

Det har varit mycket diskussioner om sådana här medel då det visat sig att flera av dom är miljöfarliga. Så många av de effektivaste medlen har försvunnit eller blivit kraftigt reglerade och kan vara svåra att få tag på. Däremot har ättika seglat upp som en favorit hos många inklusive mig själv som ett effektivt och miljövänligt alternativ.

Ogräsättika

Ättika har visat sig vara ett väldigt effektivt sätt att ta död på ogräs. Det har till och med blivit så populärt att det går att köpa ättika i trädgårdsbutiker och kallas då för ogräsättika. Det är egentligen inget speciellt med den här ättikan mer än att den är billigare och inte bör användas till annat än just döda ogräs då den inte är så ren som vanlig ättika är.

En femliters behållare med ogräsättika
Ogräsättika som fungerar utmärkt för att ta död på ogräs

Jag använder mig själv av det här rätt frekvent och har då en behållare på ryggen som jag pumpar upp ett tryck i. Sedan så sprejar jag på det tänkta området med ett munstycke.

För dig som har ett mindre område med ogräs och inte vill köpa en 5 litersdunk så går det att blanda egen ogräsättika från den du hittar i din vanliga butik.

Round up

Round up är ett varumärke som har blivit starkt förknippat med just ogräsbekämpning och där varumärket snarare har blivit namnet på produkten i folkmun. Det innehåller en del riktigt dåliga gifter så som glyfosat som dödar allt och är även väldigt giftigt för vattenlevande organismer. Det bör därför användas mycket sparsamt och jag skulle själv säga att skippa det här helt. Ättika gör susen och är betydligt billigare och enklare att använda.

Bränna bort ogräs

En annan metod som jag upplever har blivit alltmer populär är att bränna bort ogräset. Med hjälp av en gasolbrännare så kan vi mycket effektivt ta död på växter över ett större område så som vid plattor och grusgångar. Jag har satt ihop en liten artikel med bäst i test av ogräsbrännare när jag själv var sugen på att köpa en.

För min del slutade med att jag fortsätter med ogräsättika i stället. Mest för att jag redan hade det hemma och inte ville ha mer verktyg att leta plats för.

Vanliga frågor

Vad räknas som ogräs?

Ogräs är helt enkelt bara växtlighet som inte är önskvärt. Det är växter som är väldigt väl anpassade till en viss miljö som därför har väldigt lätt att både växa och sprida sig vidare.  Ute i naturen så hade det inte kallats något annat än grönska.

Vad är bäst mot ogräs?

Det finns flera sätt att bekämpa ogräs och vad som är bäst beror på var ditt ogräs finns. Jag använder mig flitigt av ogräsättika på större ytor där jag inte vill att det ska växa som exempelvis grusplan eller stenplattor. Att rensa för hand är det bästa sättet att på ett säkert sätt bli av med ogräs där annat också ska växa

Hur sprider sig ogräs?

Ogräs kan sprida sig via fröer eller via rötterna. Vilket sätt beror på vilken växt det handlar om. Så det är egentligen inte skillnad på ogräs mot någon annan typ av växt utan det är bara växter som är väl anpassad för just den miljön.

Lämna en kommentar