Bästa vertikalskäraren: Bäst i Test

Att ha en vacker och grön gräsmatta är de flesta husägares stora dröm. Men väldigt många ger upp efter att de har testat med att gödsla och vattna men inte får något resultat. Men genom att använda sig av en bra vertikalskärare som inte nog med att den luftar gräsmattan även fungerar utmärkt för att rensa bort mossa så kan du ge din gräsmatta precis de förutsättningarna den behöver för att bli riktigt fin och stark.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Bäst i Test vertikalskärare blev AL-KO Combi Care

AL-KO Combi Care 38 E

 • Vertikalskärare och mossrivare
 • Lättanvänd
 • Eldriven
Bästa premiumval
Verticut 1100 vertikalskärare bra modell i bäst i test

BOSCH DIY Universal Verticut

 • Vertikalskärare och mossrivare
 • Lättanvänd
 • Tar lite plats i förvaring

De 5 bästa vertikalskärarna 2024

 • AL-KO Combi Care 38 E
 • Bosch DIY Universal Verticut 1100
 • Gardena EVC 1000
 • Ryobi ONE+ RY18SFX35A
 • Alpina ASC 1.3 E

I tidigare hem har jag alltid haft en liten gräsmatta där det fungerade utmärkt att använda sig av exempelvis en kratta eller grep för att lufta gräset när det var dags. Men när flytten gick till en tomt med över 2000 kvadratmeter var detta inte längre aktuellt och jag fick ganska snabbt se mig om efter en vertikalskärare.

Utbudet på vertikalskärare var mycket större än jag först trott. Så jag tog tiden att sätta mig ner och jämföra olika modeller för att få fram ett litet bäst i test av vertikalskärare som är det du hittar här. Nu är det så klart också subjektivt om vad man anser är den bästa vertikalskärare och min åsikt behöver inte nödvändigtvis stämma överens med någon annan. Men jag hoppas ändå du ska ha lite nytta av min jämförelse. Länge ner i artikeln så hittar du mer utförligt vad jag har kollat och jämfört på och hur jag har betygsatt. Listan nedan är i fallande ordning där den bästa modellen är först vilket är AL-KO Combi Care 38 E

NamnTillverkareArbetsbredd(cm)Typ
Combi Care 38 EAL-KO38Sladd
Universal Verticut 1100Bosch DIY32Sladd
EVC 1000Gardena30Sladd
RY18SFX35ARyobi ONE+35Batteri
ASC 1.3 EAlpina32Sladd

1. AL-KO Combi Care 38 E

Bäst i Test vertikalskärare blev AL-KO Combi Care
ButikPris
1 616 :-Till Butik

Vertikalskäraren Combi Care 38 E från AL-KO är en förvånansvärt bra maskin för att lufta gräsmattan. Inte nog med att det är den billigaste vertikalskäraren i det här testet så är det också den som är bäst. Det är en maskin som gör precis det den ska utan att krångla till det. Och det är dessutom så att den är väldigt uppskattad hos de personer som har köpt den. Inte nog med det så har den både valsar för vertikalskärning och stålfjädrar för mossrivning.

Combi Care 38 E har en elektrisk motor på 1300 W så vi behöver alltså se till att ha en förläningssladd som räcker för att nå hela tomten. I övrigt har den en arbetsbredd på 38 cm och tillverkarens egen rekommendation är att den används på tomter upp till 800 kvadratmeter. Det går självklart att använda på större tomt än så. Vi får bara gå lite extra och se till att ha gott om sladd.

Som tidigare nämnt så är det både en vertikalskärare och mossrivare. Därför har den även en uppsamlare på 55 liter så att vi slipper gå och kratta efteråt. Beroende på hur tomten ser ut och hur mycket material du drar upp så kan det alltså bli en hel del stopp. Det tar inte speciellt lång tid att fylla 55 liter även om det kan kännas rymligt. Men hellre det än att kratta efteråt.

Vi kan enkelt ändra arbetsdjup via ett enkelt handgrepp men oftast vill vi inte gå allt för djupt utan bara se till att komma ner till gräsrötterna. Jag tycker verkligen det här verktyget lever upp till allt man kan önska, framför allt med tanke på priset. Att den sedan verkligen tycks hålla vad den lovar och levererar en bra vertikalskärare och mossrivare gör att den enkelt får titulera sig som bäst i test.

2. BOSCH DIY Universal Verticut 1100

Verticut 1100 vertikalskärare bra modell i bäst i test
ButikPris
2 208 :-Till Butik

Om vi tar och går upp en del i prisklass så tycker jag att Universal Verticut 1100 från Bosch DIY är en intressant modell att kolla på. Som namnet antyder så har den en motor på 1100 W och är därmed eldriven. Även här får vi en mossrivare på köpet och dessutom så har den ett insug till sin uppsamlare som gör den väl lämpad för att samla upp löv på gräsmattan. Den kostar dock betydligt mer men jag tycker absolut att man ska ha med sin jämförelse.

Universal Verticut 1100 har en lite mindre klippbredd på 32 cm så i mitt tycke passar den bra för mellanstora gräsmattor. Vi kan enkelt ställa in djupet vilket också avgör om vi använder den som vertikalskärare eller mossrivare. Och detta kan göras i fyra olika steg.

Uppsamlingsbehållaren har vad som vi väl ändå får anse vara standardstorlek på 50 l. Det gör att den fylls ändå ganska snabbt beroende på hur mycket mossa som vi drar upp. Men den är lätt att ta bort och tömma. Så det är egentligen inget större problem.

Det som jag förmodligen gillar mest med just den här modellen är att den kan fällas ihop inför förvaring så att den inte tar så mycket plats. Det är ändå något som jag tycker fler bör ta efter då det är en maskin som inte används så ofta.

Det är en bra vertikalskärare men som jag inte själv hade valt på grund av priset. Men helt klart en modell att hålla koll på för dig som är ute efter de där extra små finesserna.

3. GARDENA EVC 1000

evc1000 vertikalskärare är simpel men bra
ButikPris
2 596 :-Till Butik

Gardena EVC 1000 är en vertikalskärare av enklare modell som passar bra för dig som vill ha något som fungerar och är lätt att använda. Den är mer eller mindre självgående så det är bara att styra den framåt. Den här modellen utger sig också för att vara en mossrivare men kommer enbart med valsar och visst drar det också upp mossa men inte lika effektiv som en faktiskt mossrivare.

EVC 1000 är eldriven och har en motor på 1000 W och även om motorn har lite mindre effekt än övriga modeller så gör den ett bra jobb och flera användare är mycket nöjda. Den har en klippbredd på 30 cm och tillverkaren rekommenderar modellen för en gräsmatta på upp till 600 kvadratmeter. Det går att fälla upp bladen när man vill att den inte ska skära och själva djupet styr vi enkelt med en kontrollspak.

Den här kommer inte med någon form av uppsamlare utan vi får själva gå och kratta upp den mossa och gräs som ligger kvar efteråt. Den har en väldigt kompakt utformning som gör att den tar väldigt lite plats när den ska förvaras.

Det är en ganska simpel produkt som gör det den ska på ett bra sätt. Men den kostar ändå som många av de lite mer avancerade modellerna och då tycker jag att de extra funktioner som dessa erbjuder är ett bättre val.

4. RYOBI ONE+ RY18SFX35A

Ryobi vertikalskärare är batteridriven. Bra men dyr

Den här modellen från Ryobi är den enda i det här bäst i testet som är batteridriven. Jag har själv en hel del Ryobiprodukter med tillhörande batteri så den här tycker jag verkligen verkade intressant. Och det är verkligen en bra vertikalskärare som dessutom är väldigt kompakt. Men trotts att jag redan har batterier tycker jag inte att priset kan motivera att skaffa den här även om det så klart är skönt att slippa sladdar. Men den används så sällan att en gång om året kan jag leva med det. Men är du ute efter en batteridriven modell tycker jag verkligen den här är värt att kolla på.

ONE+ RY18SFX35A-0 har en arbetsbredd på 35 cm och med tanke på att den är sladdlös passar den bra att använda även på större gräsmattor. Även om det så klart kan ta lite tid att köra över stora ytor. Det finns plats för två 18V Ryobibatterier så det går att köra ett bra tag. Och har man dessutom så att man kan byta av och ladda när den används ska det inte vara några problem med att man får vänta på laddningen.

Det här är enbart en vertikalskärare men vill man så går det att köpa till både mossrivare och uppsamlare. Det här i kombination med att man behöver köpa till batterier om man inte redan har det gör att jag inte kan rekommendera den här produkten. Har du redan Ryobi grejer så för all del. Det är en bra vertikalskärare, bara inte prisvärd.

5. ALPINA ASC 1.3 E

Alpina ESC 1.3 E är en billig och bra vertikalskärare.
ButikPris
1 875 :-Till Butik

ASC 1.3 E är på många sätt snarlik vinnaren i det här testet. Det är en relativt simpel vertikalskärare som dessutom fungerar som mossrivare. Och det här är inte under några omständigheter en dålig produkt. Alternativen är bara snäppet vassare på flera punkter vilket gör att den hamnar rätt långt ner. Men gillar du Alpinas produkter så kommer du inte att bli missnöjd med den här.

Det är en eldriven modell och motorn är på 1300 W. Vi har en arbetsbredd på 32 cm och den passar alltså bra till lite mindre trädgårdar. Vi har får en uppsättning med knivar för luftning och en med fjädrar för mossrivning. Arbetsdjupet kan enkelt ställas in och vi har fyra olika positioner.

Vi har en uppsamlare på 40 liter vilket är något mindre än normalt. Men det känns som att modellen över lag är riktad mot lite mindre ytor så för de allra flesta räcker detta gott. Det är en billig modell men mitt enda problem är helt enkelt att konkurrenterna är bättre.

Att tänka på när du köper vertikalskärare

Vertikalskärare i sig är inte speciellt komplicerade utan har mer eller mindre bara snurrande valsar som skär av gräsrötterna så att luft och näring kan komma in. Men det finns ändå ett par olika val man behöver fundera på för att göra ett så bra köp som möjligt

Nät, batteri eller bensindriven vertikalskärare

De allra flesta vertikalskärare jag har sett har varit nätdrivna vilket innebär att vi behöver ha en sladd inkopplad. Det kan göra det lite omständligt om man ska lufta en större gräsmatta.

Det finns dessutom både batteridrivna och bensindrivna motsvarigheter om man vill kunna ta sig fram utan sladd. Den största nackdelen med batteri är att själva maskinen kostar rätt bra mycket mer och vi måste även köpa till dyra batterier om vi inte redan har dessa.

Vertikalskärare eller mossrivare

Det finns en hel del modeller som påstår sig vara både vertikalskärare och mossrivare. Men det är rätt få av dessa som faktiskt är båda på riktigt. Några få modeller kommer med både valsar och knivar för luftning, samt fjädrar för mossrivning.

Visserligen så kommer valsarna riva upp en del mossa när dom snurrar och ska skära av gräsrötterna. Men inte alls lika bra som en typisk mossrivare.

Uppsamlare eller kratta upp för hand efteråt

Rätt många modeller kommer med någon form av uppsamlare. Det är trevligt då vi inte behöver gå med krattan efteråt för att rensa upp. Det blir ändå en hel del material som slits loss när vi kör med vertikalskäraren.

Nackdelen med en uppsamlare är dock att de tar extra plats när den ska förvaras. Vissa kan fällas ihop på ett smidigt sätt men långt ifrån alla. Så det hela handlar mer om vilka möjligheter man har för förvaring.

Hur jag valde produkterna i listan

Jag var lite förvånad över att marknaden för vertikalskärare var så pass stor som den ändå är. Det finns både flera olika tillverkare och en hel drös med olika modeller. Så för min del handlade det främst om att får ner antalet alternativ.

Till en början utgick jag från att det skulle vara ett rimligt pris och funktion för en vanlig husägare. Med andra ord inga 10 000 kronors modeller var av intresse. Därefter utgick jag från modeller som hade fått bra betyg för att börja undersöka dessa närmare.

Resultatet blev de fem modeller som du ser i listan ovan. När jag undersökte dom närmare kollade jag framför allt på hur bra dom fungerar som vertikalskärare för en medelstor trädgård och hur mycket jobb det blir att utföra detta arbete. Jag vet själv efter att ha haft en stor tomt att extra uppgifter som att kratta efteråt kan ta mycket tid. Därför gillade jag de modeller som har extra funktioner som uppsamlare och även de som på ett bra sätt rensar mossa.

Resultatet är helt och hållet baserat på min åsikt och jag har inte utfört något riktigt vetenskapligt test. Utan detta är i den ordningen jag själv skulle köpa produkterna när behovet av en ny vertikalskärare finns.

Lämna en kommentar