Bästa växtbelysningen: Bäst i Test

För oss som gillar att odla kan slutet av sommaren när odlingssäsongen tar slut vara lite av en sorg. Men om man vill ha möjlighet att odla året om så går det utmärkt att göra genom att tillföra lite ljus på egen hand. Med hjälp av växtbelysning så går det utmärkt att odla hela året och du kan njuta av nyskördad sallad, bladgrönt och grönsaker året runt.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Wexthusets Primula Indoor är en mycket bra och effektiv växtlampa

Primula Nova Indoor

 • Starkt ljus
 • Passar alla växter
Prisvärt Alternativ
Nelson garden led list på 15 W är den bästa växtbelysningen för de allra flesta

Nelson Garden Led-list

 • Får plats flera växter
 • Lätt att sätta upp

De 8 bästa växtbelysningarna 2024

 1. Primula Nova Indoor LED 16 W
 2. Nelson Garden LED-list
 3. Ikea Växer 10 W
 4. Nelson Garden LED Lampa
 5. High Bay LED ECO GROW 100
 6. White Beauty 20W
 7. Coltech Växtlampa LED 12W
 8. Coltech Växtlampa LED 8,5 W

Med bra växtbelysning så är det inga problem att se till att dina växter frodas året runt. Oavsett om det är för att du vill övervintra känsliga plantor eller om det är för att odla grönsaker så kan rätt växtbelysning ge dig fantastiska resultat. Jag har själv länge använt det till mina hydroponiska odlingar och med dagens alternativ så går det även att se till att det passar in bra med inredningen.

En fullgod växtbelysning behöver inte vara en stor investering. Förr var denna typ av lampor främst inriktad på kommersiell odling men idag går det få tag på effektiva lampor till ett bra pris. Det finns dock flera olika sorters belysning med allt från vanliga LED-lampor, spotlights och lysrör. Det kan vara bra att läsa på om växtbelysning i förväg så att man har koll på dom förkortningar och enheter som det talas om.

Jag har gjort den här bäst i test jämförelsen av växtbelysningar med utgångspunkt att dom ska räcka gott och väl för den som exempelvis vill ha den över sin odling i fönstret. Är man ute efter växtbelysning till större odlingar bör man själv se till att räkna så att du får tillräckligt med ljus över den yta du ska odla på (PPFD). Men här nöjer vi oss alltså med att den ska räcka för den yta lampan lyser på vid normalt avstånd.

NamnTillverkareEffekt (W)Färgtemperatur(K)Ljusflöde (lm)PPF (uppskattat)
Indoor Led 16 WPrimula Nova165000-33,6
Led No.1Nelson Garden156400150031,5
Växer 10WIkea10400080021
LED Lampa 18WNelson Garden186400160037,8
LED ECO GROW 100High Bay100400018000210
White Beauty-203500216042
Växtlampa LED 8,5 WColtech8,5--17,5
Växtlampa LED 12WColtech12--24

1. Primula Nova Indoor LED 16 W

Wexthusets Primula Indoor är en mycket bra och effektiv växtlampa
ButikPris
719 :-Till Butik

För dig som gillar att odla lite mer krävande växter än sallader så är Primula Nova Indoor 16 W en intressant lampa. Har man exempelvis dvärgtomater som fortfarande kan vara förhållandevis kompakta så är en lampa av den här styrkan ett bra val.

Kollar vi på energimätningen som gjorts så ser vi att vi får en väldigt hög PPFD även en bra bit ut på sidorna. Det är en bra växtlampa för den som vill ha bra ljus över framför allt en växt alternativt ett par kryddväxter/sallader som inte kräver riktigt så mycket. Det ger även ett rätt behagligt ljus för att vara växtbelysning så det är en bra lampa för dig som har växterna i exempelvis vardagsrummet eller köket.

Lampan är rätt stor och passar inte i de flesta lampskärmar utan används nog bäst med en fritt hängande sockel.

2. Nelson Garden LED-list

Nelson garden led list på 15 W är den bästa växtbelysningen för de allra flesta
ButikPris
869 :-Till Butik
869 :-Till Butik

Jag tycker att Nelson Garden gör väldigt bra och prisvänliga produkter för oss hobbyodlare. Jag använder mig själv mycket av deras LED-list tillsammans med min hydroponiska odling och är mycket nöjd. Alla positiva recensioner styrker även min upplevelse. Den finns i tre olika längder där de första två på 39 och 60 cm passar väldigt bra till en Harvey hydroponisk odling med 3 eller 6 pluggar och säljs ofta som paket. Men de duger utmärkt även till odling i krukor eller drivhus och man får enkelt plats med flera plantor under.

Med ett avstånd på 10 centimeters höjd så blir PPFD 115 µmol/s/m² vilket är lite lågt om man inte har något annat ljus. Det går antingen att sätta listen lite närmare växten eller så har man den i ett fönster som är rekommenderat och används då som komplement till dagsljuset. Det har fungerat ypperligt för mig och jag har lyckats väl med odling av sallad, kryddor och tomater.

Den något längre listen på 85 cm är lite starkare och är på 23 W i stället för 15 W och har då en PPFD 141 µmol/s/m². Vill man ha lite mer kraft så är det alltså ett bra alternativ. Led listen är väldigt lätt att komma igång med och det finns upphängning med sugproppar för fönster att köpa till. Själv har jag den ofta hängandes från en arbetsbock i trä.

3. Ikea Växer 10W

Ikea växer 10 W är som Ikea är mest. enkelt och prisvärt. Det är en lampa som jag har kollat på lite till och från men där jag aldrig riktigt haft behovet av just denna typ på grund av ett tidigare köp av en i liknande format. Det är en populär lampa och för att vara en utnämnd växtbelysningsprodukt är den även mycket privärd.

Lampan är på 10 W och ljuset har ett fokus på PAR-spektrumet. Tyvärr anger inte Ikea PPF eller PPFD men en uppskattning är på runt 20 umol/s om vi skulle jämföra med lamporna som kommer nedan.

Lampan är riktad och den lämpar sig bra för att belysa enstaka växter och det gör enklast med en sockel och sladd för en taklampa så att den får hänga fritt ovan. Ha den nära dina växter så bör det räcka gott och väl som ljustillskott.

4. Nelson Garden LED Lampa

Nelson garden 18 W är en utmärkt växtlampa i vårt bäst i test
ButikPris
639 :-Till Butik

Även om det är så att Nelson Gardens LED-list är deras vanligaste växtbelysning så tycker jag att deras 18 W LED-lampa är mest intressant. LED-listen passar väldigt bra över en Harvy men har man tänkt att ha växtbelysningen över en annan uppsättning så tycker jag att lampan oftast gör sig bättre.

Sätter man den här lampan på ett avstånd på 10 cm så uppger Nelson Garden att vi får ett PPFD på 124,4 µmol/s/m². Så bara en lampa kommer vi inte speciellt långt med om vi vill odla något. För övervintring passar den bättre men vill vi odla exempelvis tomater så kan det behövas både en eller två extra för att vara på den säkra sidan. Det går självklart att komplettera lampan med annan belysning för att nå upp till de 200 µmol/s/m² som är riktmåttet.

Precis som Nelson Gardens andra produkter så är det en bra lampa som passar dig som gillar enkelt. Det finns helt klart billigare alternativ där ute. Men vill man bara ha en lampa rätt över växten och räkna med att det fungerar är det här ett bra val.

5. High Bay LED ECO GROW 100

En otroligt kraftig växtlampa som är det självklara valet för dig med pengar
ButikPris
4 295:-Till Butik

Vill man ha allt man behöver i en lampa så är HighBay LED ECO Grow 100 en väldigt bra utgångspunkt. Med sina 100 W förbrukar den visserligen en hel del energi men ger också en otroligt kraftig belysning som utan problem räcker till även de mest ljuskrävande växterna.

Lampan i sig uppskattas ge runt 210 µmol/s vilket räcker för att förse växter på runt 1 kvm med allt ljus dom vill ha. Har man större odling så är detta en bra lampa att köra flera av då det är enkelt att överlappa och se till att vi får en jämn ljusfördelning över större ytor.

Jag har själv varit sugen på en sådan här lampa men kan dock inte motivera priset vilket gör att den hamnar längre ner i listan. Men har man pengarna och vill ha allt som behövs är den här helt klart bäst i test för den kategorin.

6. White Beauty 20W

En bra växtlampa som är väl lämpad för övervintring av växter
ButikPris
1 095:-Till Butik

Det är första gången jag har hört om White Beauty och jag har inte lyckats hitta vem det är som tillverkar den. Men det är ändå en intressant lampa som med sina 20 W ger bra med ljus och passar lika bra för övervintring som att driva upp växter.

Med sina uppskattade 42 µmol/s så ger den ett bra ljus för oss som odlar på små ytor. Om man ska odla större växter som tomater ås kan det vara något svag och behövas lite extra ljus om vi inte kan placera den väldigt nära växten vilket jag brukar tycka är svårt för höga växter.

Anledningen att den hamnar så långt ner i listan som den gör är för att jag inte tycker att den bidrar med något unikt i förhållande till sitt pris. Det är inte på något sätt en dålig lampa utan jag tycker bara att det finns bättre växtlampor för priset i förhållande till ljuset den ger.

7. Coltech 12 W

En Coltech 12 W Växtbelysningslampa

Den här lampan köpte jag på Clas Ohlson för något år sedan och har sedan dess använts flitigt. Den är inte jätte stark och levererar ett PPF på 24 μmol/s så det får vara över en mindre yta för att vi ska få ett tillräckligt start ljus för att tillgodose växternas behov. Men enstaka plantor går absolut bra.

Det är en stor lampa och även om den passar i större lamphållare så tycker jag den gör sig bäst med en enkel sockel och sladd till en taklampa. Dess SPD är väl lämpat för växter och på det stora hela är jag nöjd.

En stabil riktad växtlampa som är enkel att få tag i då de finns i varenda Clas Ohlson butik jag varit inne i. Har fungerat bra till de växter jag använt den och har man bara den tillräckligt nära så ger det en bra mängd ljus till dina plantor

8. Coltech 8,5 W

Coletch 8,5W lampa är inte jätte bra lämpad som växtbelysning

Den här lampan köpte jag på Clas Ohlson för något år sedan och har sedan dess använts flitigt. Den är inte jätte stark och levererar ett PPF på 24 μmol/s så det får vara över en mindre yta för att vi ska få ett tillräckligt start ljus för att tillgodose växternas behov. Men enstaka plantor går absolut bra.

Det är en stor lampa och även om den passar i större lamphållare så tycker jag den gör sig bäst med en enkel sockel och sladd till en taklampa. Dess SPD är väl lämpat för växter och på det stora hela är jag nöjd.

En stabil riktad växtlampa som är enkel att få tag i då de finns i varenda Clas Ohlson butik jag varit inne i. Har fungerat bra till de växter jag använt den och har man bara den tillräckligt nära så ger det en bra mängd ljus till dina plantor

Att tänka på när du köper växtbelysning

När man köper växtljus handlar det mer om att hålla lite koll på sifforna och ljusflödet för att säkerställa att man köper en produkt som ger tillräckligt med ljus. Man kan grotta ner sig hur mycket som helst i de olika produkterna och dess egenskaper men för det allra flesta räcker det att tänka på ljusflöde, utformning och lamptyp.

Ljusflöde är grunden

När vi pratar om ljusflöde för oss människor och produkter som ficklampor pratar vi ofta om Lux eller Lumen. För växtbelysning är detta ointressant utan vi vill ha ljus i PAR-spektrumet vilket är det ljus växterna kan använda för fotosyntes. Då brukar vi prata om PPF eller PPFD.

Riktlinjen för växtbelysning är att ha ett ljus på minst 200 μmol/s/m2. Detta går att uppnå genom att ha lampan närmare växterna eller genom att ha en starkare lampa.

Lampans utformning spelar roll

De allra flesta växtlampor har en rätt bra utformning där ljust riktas nedåt mot växterna. Det finns dock vissa typer som har formen av en klassisk glödlampa eller ljust rör. Då behöver vi ha någon form av armatur eller lampskärm som ser till att rikta ljuset nedåt.

Det är viktigt att hålla koll på detta då en växtlampa med den klassiska runda formen kommer sprida ljuset åt alla håll vilket gör att vi går miste om mycket av ljuset och då behöver starkare lampa.

Led är vanligaste typen

Det finns flera olika typer av lampor som lämpar sig för växtbelysning och de allra vanligaste är LED-lampor. Och för de allra flesta är detta typen som man kommer köpa. Det är en billig och effektiv typ av belysning som passar dom absolut flesta.

Om man går upp lite i pris finns det också en hel del lysrör och armaturer som är anpassade för att ge en kraftig växtbelysning. Här kan vi hitta effekter på hundratals watt som gör att vi kan odla i princip vilka växter som helst på ett effektivt sätt.

Så valde jag produkterna

När jag har valt växtbelysningsprodukter till min egen odling har det ofta handlat om tillgänglighet och pris. Och det är något jag tycker är viktigt då det är troligare att vi väljer mellan produkter som vi vet att vi kan köpa relativt snart då vi ofta har behov rätt omgående.

Så i den här jämförelsen har jag utgått från populära produkter som går att få tag på i antingen stora butikskedjor eller populära webbshoppar. Jag har så gott som möjligt utgått från produkter som jag har egen erfarenhet av. I övrigt har jag tagit med produkter som jag har hört gott om och som jag själv skulle köpa idag om jag hade behov av ytterligare belysning.

Lämna en kommentar