Bästa Vattenspridaren: Bäst i test

Med en trädgård kommer både gräsmatta och en hel del växter och för att få dom att må bra och vara vackra så behövs nästan alltid extra bevattning. Att vattna gräsmattan är inget vi vill gå runt och göra med en vattenslang och munstycke utan där är det en vattenspridare som är bäst lämpad för jobbet.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Fiskars vattenspridare är bäst i test

Fiskars 1023661

  • Vattna upp till 330 kvm
  • Metall

De 8 bästa vattenspridarna 2024

  1. Fiskars 1023661
  2. FloPro Typhoon
  3. Gardena AquaZoom M
  4. FloPro Monsoon
  5. Gardena 8138-20
  6. Gardena Aqua S
  7. Fiskars 1023658
  8. FloPro Multi Jet

De absolut flesta åren så behöver vi vattna gräsmattan om vi vill ha en välmående och grön gräsmatta. Det samma gäller för odlingar om man har sådana. Jag har sedan min flytt fått gå runt och vattna mina odlingar för hand och gräsmattan lämnades till sitt öde.

Så nytt för i år för mig blev att införskaffa en vattenspridare så att jag dels sparar tid med vattnandet av odlingarna, dels så att gräsmattan kan få sitt behov. Så i samband med detta så tyckte jag att det var bäst för en liten bäst i test jämförelse av vattenspridare så att jag kan hitta en modell som passar mig.

Nu är det ganska subjektivt men jag tror nog ändå att en hel del kan ha samma behov som mig och därför delar jag med mig av min jämförelse. Lite längre ner i artikeln så hittar du de egenskaper jag har kollat på när jag gjort min jämförelse. Kortfattat så är det bevattningsyta, typ av vattenspridare, material och pris. Bäst i test blev Fiskars 1023661 men det fanns flera alternativ som var intressanta.

NamnTillverkareBevattningsyta (m²)Räckvidd (m)Spridningsbredd (m)Typ
1023661Fiskars3321917,5Oscillerande
TyphoonFloPro17515Cirkel
AquaZoom MGardena2501814Oscillerande
MonsoonFloPro19614,513,5Oscillerande
8138-20Gardena49025Impuls
Aqua SGardena2201713Oscillerande
1023658Fiskars53026Impuls
Multi Jet Roterande SprinklerFlopro7910Cirkel

1. Fiskars 1023661

Fiskars vattenspridare är bäst i test
ButikPris
493 :-Till Butik

Vill man ha en ordentligt och rejäl vattenspridare så är den här modellen från fiskars ett bra utgångsval. Det är en oscillerande modell som klarar av att täcka stora områden. Med bra tryck så kan den vattna upp till 330m² men det går att ställa in för mindre ytor också.

Den finns i två modeller där en är i metall och en är i plast där den förstnämnda kostar något extra. Jag anser att båda är ett bra val men den i metall väger något mer och står därför stadigare vilket jag föredrar. Den tål även lite mer om man har barn som eventuellt skulle springa genom vattenspridaren och råkar sparka till eller stiga på den.

Vattenspridaren räckvidd är lätt att ställa in om ytan som ska vattnas inte är större. Beroende på var i landet vi bor så brukar kalksättningar vara ett problem.  Men med en inbyggd rengöringsventil så är det lätt att rengöra munstyckena.

Fiskars anger i produktbeskrivningen att den här modellen har en vattenbesparingsteknik som ska spara upp till 20% jämfört med andra modeller. Det är dock inget jag kunnat bekräfta och bör nog tas med en nypa salt.

Men det här är en bra modell och framför allt den som är gjord i metall. Klarar stora ytor och står mycket stadigt. För mig är det här en solklar favorit och blir vår bäst i test av alla vattenspridare.

2. FloPro Typhoon

FloPRo Typhoon är en vattenspridare som är nummer två i vårt bäst i test
ButikPris
339 :-Till Butik

FloPro är en tillverkare jag inte själv hade stött på tidigare. Men ganska snabbt fångade dom min uppmärksamhet med flertalet bra vattenspridare där den här cirkelspridaren stack ut lite extra. Det är en väldigt uppskattad modell som har fått goda betyg och recensioner från användare som har köpt modellen.

Typhoon är tillverkad i ABS-plast som är UV-skyddad för att hålla att stå ute i solsken under flera år framöver. Som cirkelspridare når den ganska långt med sina 7,5 meters räckvidd (15 meter i diameter) vilket täcker en yta på 175 m².

Med en enkel justering så går det att ställa in rotationshastigheten och därmed räckvidden om man vill att den ska täcka en mindre yta. De tre infällbara markfästena gör så att vi kan räkna med att vattenspridaren står stadigt även om vi kör för fullt.

En stadig vattenspridare för den som är ute efter en cirkelspridare som vattnar jämnt.

3. Gardena AquaZoom M

En Gardena AquaZoom M oscillerande vattenspridare
ButikPris
531 :-Till Butik

En vattenspridare från Gardena som är kända för sina trädgårdsprodukter som är prisvärda och håller en jämn hög kvalité. Deras Oscillerande vattenspridare AquaZoom M passar både små till medelstora trädgårdar utmärkt då vi kan ställa in att den ska vattna en yta på allt från 9 m² upp till 250 m².

Det är en låg och stadig vattenspridare med två breda stöd som gör att den står stadigt. Gjord av främst plast med vissa metaldetaljer. Munstyckena är i mjukplast och lätta att rengöra från exempelvis kalkavlagringar om man har kalkrikt vatten. Med ett metalfilter som hindrar smuts att ta sig in så är den lätt att använda och rengöra.

Den här vattenspridaren är inget konstig eller unikt utan kort och gott en välfungerande spridare som gör jobbet. Den har fått gott om positiva betyg och recensioner och är ett tryggt val för dig med en medelstor tomt.

4. FloPro Monsoon

FloPro Moonson vattenspridare
ButikPris
549 :-Till Butik

Nästa modell från FloPro på listan är deras oscillerande vattenspridare Monsoon. Även om den inte täcker samma ytor som andra vattenspridare i samma prisklass så tycker jag inte man ska bortse från att kolla på denna modell. Den klarar av att vattna en yta på upp till 196 m².En vattenspridare som gör ett bra och jämnt jobb med bevattningen.

Jag tycker inte personligen att färgen är speciellt snygg men den har en bra och stadig design. Vi kan enkelt ställa in allt från bredd, räckvidd och vattenmängd direkt på vattenspridaren. Och behöver vi rengöra munstyckena så finns det en monterad rensnål som vi kan använda.

Ett bra alternativ till vattenspridare men i mitt tycke finns det bättre. Men har man fastnat för den blå färgen eller om det är en vattenspridare man har lätt att få tag i så tror jag ändå att man kommer vara riktigt nöjd med den.

5. GARDENA 8138–20

En impulsspridare med lång räckvidd
ButikPris
1 251 :-Till Butik

En av få impulsspridare i det här testet hittar vi hos Gardena med deras 8138–20. Det är en betydligt dyrare modell än dom andra men den har också ett unikt användningsområde och det är att vattna längre växter. Med ett stativ på 100 cm så kommer vi upp en bit på marken och kan därmed se till att vattna över även beväxt yta.

8138–20 går att ställa in så att den har en räckvidd på mellan 5 till 12,5 m och en bevattningssektor på 25 till 360°. Det ger oss en möjlig bevattningsyta på 490 m² vilket för mina ändamål räcker gott och väl. Även om den kanske är designad för att klara av längre växter så duger den så klart utmärkt till även mindre växter och gräsmattan.

Jag har inte kunnat hitta så många recensioner eller betyg men de få som jag fått tag i har varit positiva. Det är ju dock en helt annan prisklass än övriga vattenspridare i vårt bäst i test men jag tycker den har ett tydligt användningsområde där detta kan vara värt det.

6. Gardena Aqua S

Gardena Aqua S är en simpel men effektiv vattenspridare
ButikPris
238 :-Till Butik

Är man ute efter något enkelt och prisvärt så är Gardena Aqua S något att kolla lite extra på. Den har i mina ögon det klassiska vattenspridarutseendet och vi hittar inga snygga detaljer. Däremot så håller detta också priset nere och vi har en billigare modell som ändå har god räckvidd och bevattningsyta.

Aqua S klarar av att vattna en yta från 90 till 220 m² där vi kan ställa in räckvidden till att vara mellan 7 och 17 m². Däremot kan vi inte justera bredden något vilket kanske är den här modellens största svaghet.

Precis som med så många andra modeller så hittar vi en liten nål på vattenspridaren som vi kan använda för att avlägsna kalkrester i munstyckena. Aqua S är gjord med en kombination av plast och metall och har skydd för både frost och UV-strålning.

En bra enkel modell som är uppskattad och prisvärd. Den gör det den ska och vi får verkligen det vi förväntar oss. En bra vattenspridare helt enkelt.

7. Fiskars 1023658

Fiskars impulsspridare har bäst räckvidd
ButikPris
369 :-Till Butik

Ska man vattna över stora områden så är fiskars impulsspridare en modell att kolla in lite extra på.  Med en räckvidd på 26 m så kan vi vattna en yta på upp till 530 m². På den här modellen kan vi justera vattenflödet från kraftig stråle till en fin dimma. Detta påverkar så klart vilken yta vi kan vattna men har man ömtåliga växter så kan det här vara en mycket bra lösning.

Med en ordentlig jordspik i metall så står vattenspridaren stadigt även när man använder den kraftiga strålen. Vi kan ställa in spridarens bevattningssektor upp till 360 grader men även mindre om man vill.

En enkel och prisvärd impulsspridare för den som behöver vattna stora ytor med goda betyg.

8. FloPro Multi Jet Roterande Sprinkler

Den billigaste vattenspridaren i vårt bäst i test
ButikPris
149 :-Till Butik

Är man ute efter något simpelt och billigt så är en cirkelspridare från FloPro ett bra val. Den passar till dig med en mindre trädgård då den bara har en räckvidd på 10 m. Med en bevattningsyta på 79 m² så behöver man flytta ofta om man ska täcka större ytor.

Även om det är en billigare modell som täcker en mindre yta så är inte själva vattningen sämre för det. Vi får en jämn vattentillförsel och allt vi kan förvänta oss av vad den här vattenspridaren har att erbjuda.

Inte ett alternativ för mig men har man en mindre gräsmatta och begränsat förvaringsutrymme så är det absolut ett intressant val.

Olika typer av vattenspridare

Det finns flera olika typer av vattenspridare som alla har sina fördelar och nackdelar. Nedan får du en kort förklaring av de olika typerna så att du lättare kan hitta den som är bäst för dig.

Oscillerande vattenspridare

En oscillerande vattenspridare är nog den som de flesta tänker på när de tänker på en vattenspridare. Den har en horisontell roterande arm som går fram och tillbaka med munstycken som skjuter vattenstrålarna i olika vinklar. Vi får då ett rektangulärt vattningsmönster. Lika populär för bevattning som den är för barn att leka med.

Passar bra för dig som har mindre till medelstora områden att vattna eller där den rektangulära formen är önskvärd.

Cirkelspridare

Cirkelspridare har i stället flera armar med munstycken på en roterande disk som skjuter vattnet ut i ett cirkelformat mönster. Passar allt från stora till små ytor beroende på vilken modell man köper.

Impulsspridare

Impulsspridare skjuter ut en hård vattenstråle i en riktning vilket gör att den kan färdas långt för att vara en vattenspridare. Ofta så roterar den sedan ett steg för nästa stråle och så vidare. Det gör den väl lämpad för att täcka stora ytor. Den är därför vanlig att se på exempelvis åkrar när bönderna behöver vattna sina grödor.

Många modeller har tillhörande stativ som gör att spridaren kommer upp och lämpar sig väl för att vattna längre växter.

Mist vattenspridare

För inomhusbevattning så är mist eller disspridare en vanliglösning. Då används vattenspridaren för att skicka ut en tät dis eller dimma av vatten för att vattna växterna. Ingenting för den vanliga trädgårdsmänniskan med andra ord.

Hitta den bästa vattenspridaren för dig

Att hitta den bästa vattenspridaren behöver inte vara speciellt svårt så länge man vet vad man letar efter. Nedan är några punkter jag tycker man bör fundera över eller avgränsa sig med för att lättare hitta modeller som är intressanta.

Räkna på bevattningsyta

Har man en stor gräsmatta är det skönt att ha en vattenspridare som klarar av att vattna stora områden. Själva bevattningen går inte nödvändigtvis snabbare men vi slipper att flytta på vattenspridaren hela tiden och kan i stället låta den stå och köra en längre stund på ett ställe.

Kolla gärna både spridningsbredd och räckvidd för att hitta en spridare som är väl anpassad för just din trädgårds storlek och utformning.

Välj rätt typ

För gräsmatta och odlingar så har vi flera typer av vattenspridare att välja mellan. Ovan har jag gått igenom de vanligaste och vad som passar olika trädgårdar. Det kan vara värt att tänka efter vilken typ av vattenspridare man är ute efter då det skiljer sig i främst bevattningsmönster.

Väder och vind

De flesta vattenspridare har inga problem med att klara av sol då om de är gjorda i plast oftast är UV-skyddade. Om man tänker placera ut vattenspridaren i exempelvis landet för automatisk bevattning och dom kommer vara där året om så är det även värt att skaffa en som är frostskyddad.

Kvalité och material

Att välja vattenspridare är i mångt och mycket en kostnadsfråga. De flesta vattenspridare idag är välgjorda och även om de är i plast så är de tåliga. Vill man vara lite säkrare kan man välja dom som är gjorda i metall. Men kollar du brukar det gå att få reda på hur de är oavsett om de är i plast eller metall.

Så valde jag vattenspridarna i listan

Det finns en hel del vattenspridare att välja mellan och ofta handlar det om vilket byggvaruhus eller trädgårdshandel man går in i. I den här listan så har jag utgått från vattenspridare som är lätt att få tag i online så att du oavsett var ilandet du bor ska ha tillgång till dom. Av de modeller som är kvar valde jag ut 8 modeller som hade goda betyg och verkade intressanta för att utvärdera dom mer.

Lämna en kommentar