Bästa Varmkomposten: Bäst I Test 2024

Genom att ha en varmkompost hemma så kan du ta hand om mer eller mindre allt ditt organiska avfall och i utbyte få väldigt näringsrik jord att använda till din trädgård och odlingar. Du bidrar till en bättre miljö i form av mindre transport och kan på sikt även spara pengar genom att du slipper köpa jord. Så det är en vinst både för dig personligen, miljön samt dina växter som får mycket bättre jord än den du köper.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Greenline master plus blev bäst i test för varmkomposter

Greenline Master Plus

 • Välisolerad
 • Rymlig
 • Lättömd
Bästa Budgetval
Greenline master plus blev bäst i test för varmkomposter

Greenline Mully

 • Prisvärd
 • Rymlig

De 7 bästa varmkomposterna 2024

Jag gjorde den här granskningen för att hitta den bästa varmkomposten då det var dags för mig att hitta en ny. Utbudet på sådana här komposter är inte allt för stort och även om det går att beställa från andra länder så var det inte av intresse för mig utan alla sju komposterna här går att hitta på en eller flera av de större trädgårds och bygghandlarna.

Vad som gör en kompost bäst i test kan vara subjektivt. Jag har därför längre ner på den här sidan skrivit lite om hur jag gjort bedömningen. Men främst har jag utgått från volym, isolering, tömning samt pris. Jag har i listan nedan rangordnat dom i fallande ordning och bäst i test blev Greenline Master Plus och bästa budget val Greenline Mully

1. Greenline Master Plus

Greenline master plus blev bäst i test för varmkomposter
ButikPris
2445 :-Till Butik

Greenline master+ är en riktigt bra och välbyggd varmkompost som uppfyller alla dom krav jag själv sökte efter. Och andra ägare av produkten håller med då recensionerna talar sitt tydliga språk. Komposten är välisolerad och klarar temperaturer ner till 25 minusgrader. Och med sin ordentliga ventilation så får komposten gott om syre vilket snabbar på förmultningsprocessen.

Komposten är lätt att fylla på uppifrån genom luckan och tömning sker genom att vi plockar bort en av väggarna. Vi får då god tillgång till hela komposten och kan tömma så mycket som vi behöver. Av alla modeller jag kollat på så får den här titulera sig som bäst i test och med ett pris som jag tycker kan motiveras.

2. Greenline Mully

Greenline mully varmkompost är bästa budgetval
ButikPris
1 639 :-Till Butik
1 719 :-Till Butik

Greenline Mully är en varmkompost som är bra för sitt pris. Dess främsta egenskaper är att den är rymlig och lätt att sätta ihop. Precis som med många andra greenline komposter så sker påfyllning ovranifrån genom ett hål och tömning genom att en av sidorna plockas bort.

Jag sa att jag tycker detta är en bra kompost för sitt pris men den är inte perfekt. Den kan upplevas lite ostadig, framför allt innan den fylls. Den sitter sedan inte helt perfekt på bottenplattan så i vissa fall kan gliporna bli så pass stora att eventuella skadedjur kan ta sig in. Så det kan krävas lite anpassning från vår sida för att få den helt skyddad. Men är man ute efter en varmkompost och vill hålla nere kostnaden så är det här det bästa budgetvalet enligt mig.

3. Hasselfors Jordglob

Hasselfors Jordglob är en bra och unik varmkompost

För dig som vill ha en varmkompost med lite unikare design och som kanske kan integreras i trädgårdens utseende så är hasselfors jordglob något att kolla in mer på. Jag gillar att det finns några tillverkare som vill göra något mer än att ha det tråkiga fyrkantiga utseendet som de ofta har. Komposten i sig är väldigt lätt isolerad så ska man ha matavfall i så är det tyvärr så att man bör bo i södra Sverige. Den går självklart annars att använda som en vanlig trädgårdskompost.

Den rymmer 310 liter och fylls på uppifrån genom en lucka. För att tömma komposten så lyfts den övre delen av. Har några funderingar kring hur detta fungerar bra med en välfylld kompost om det då bara faller ur på sidorna vilket vore mindre önskvärt. Men en unik och spännande kompost som är uppskattad av de jag kunde hitta.

4. Greenline Master

Greenline master varmkompost men inte bäst
ButikPris
1 804 :-Till Butik
1 855 :-Till Butik

Den uppgraderade Greenline master som går under benämningen plus blev min bäst i test vinnare. Men även den vanliga versionen som är lite mindre isolerad är en väldigt bra varmkompost. Så bor man nere i södra sverige där det inte blir kallare än 15 minusgrader så kan man mycket väl spara in några hundralappar på att välja denna version i stället.

I övrigt är det inte mycket som skiljer. Den här rymmer också 375 liter och tömning av komposten sker genom att vi plockar bort en av sidorna.

5. Greenline Garden Easy

Garden Easy varmkompost är ett budgetaltenativ

Garden Easy är en billig komposthållare utan vidare mycket isolering. Det gör den därför i stora delar av Sverige mindre väl anpassad för just varmkompost. Men på vissa platser är det nog ändå säkert ett alternativ och med det i jämförelse oslagbara priset så är det här en produkt som många nog kan tänka sig att använda som vanlig trädgårdskompost också.

Av de som köpt den är den väldigt uppskattad och det är främst för priset och att den är väldigt enkel att sätta ihop. Den fylls på i luckan på toppen och töms genom en lucka på nedre framsidan.

6. Hasselfors Varmkompostbehållare

En varmkompost från hasselfors

Hasselfors gör väldigt snygga komposter och denna modell tycker jag verkligen lever upp till detta. Det är en robust och snygg design som dessutom kommer med en termometer för att hålla koll så att förmultningen fungerar som det ska.

Den rymmer 225 liter vilket är i en lite lägre nivå jämfört med många andra modeller. Men för de flesta är detta nog ändå tillräckligt. Komposten töms genom en lucka på nedre framsidan.

7. Biolan Snabbkompostor Eco

BIOLAN SNABBKOMPOSTOR 220L ECO varmkompost
ButikPris
5 995 :-Till Butik

Biolan Snabbkompostor 220L ECO är en snygg varmkompost av riktigt hög kvalité. Den är välisolerad och klarar temperaturer ner till 20 grader. Samtidigt så är den välventilerad så att komposten har god tillgång till syre så att förmultningen går så snabbt som möjligt.

På framsidan så hittar vi en termometer som håller koll på temperaturen och just nedanför den hittar vi luckan för att tömma komposten. Jag gillar den här varmkomposten start. Däremot så kommer den med en prislapp jag inte riktigt tycker vi kan motivera. Den är så pass mycket dyrare än vad en varmkompost behöver vara. Utan att direkt bidra med mer än att den är lite mer robust.

Men spelar pengarna mindre roll är det här en mycket bra produkt

Att tänka på när du köper varmkompost

Att köpa en varmkompost är inte speciellt komplicerat och att ta reda på sina behov tar inte mer än fem minuter. Nedan har jag listat dom tre saker som jag tycker är viktigt att utgå från när man letar efter den varmkompost som passar en bäst.

Rätt storlek

Det är viktigt att välja en varmkompostbehållare som är tillräckligt stor för att hantera allt avfall vi producerar. Här kan man generellt sätt räkna med att vi producerar ca 50 liter hushållsavfall per person i hushållet. Ska man dessutom lägga i lite trädgårdsavfall så kan det vara bra att ta i lite till. Det är viktigt att vi inte behöver pressa komposten då vi vill att det ska finnas utrymme för syre som är en viktig del av förmultningsprocessen.

Vilken temperatur klarar den

En varmkompost bör i Sverige vara isolerad. Av alla de kommuner jag har kollat på så är det också ett krav tillsammans med att den ska vara skyddad mot skadedjur. Hur kallt komposten behöver klara beror så klart på var du bor. Tillverkarna brukar vara tydliga med vilka temperaturer de olika modellerna klarar.

Hur töms komposten

Hur komposten töms tycker jag själv är en viktig del. Jag fördrar gärna en lättillgänglig lucka i nedre delen av komposten framför andra lösningar som att ta bort sida eller lyfta av toppen. Men detta handlar mer om hur man vill jobba framför något annat. Så det kan vara värt att tänka på.

Hur valde jag produkterna till listan?

När jag tog fram produkterna i den här listan så gjorde jag det utifrån tillgänglighet hos de större trädgård och byggvaruhusen. Utbudet är inte speciellt stort och därför behövdes ingen större sållning göras. När det kom till att betygsätta och rangordna dom så gjorde jag det utifrån min erfarenhet av kompostering, användarrecensioner samt andra tester. Resultatet är därmed subjektivt men jag hoppas ändå att du ska ha nytta av det.

1 svar på ”Bästa Varmkomposten: Bäst I Test 2024”

 1. Tack! Känns som en saklig och samtidigt tydlig och enkel test.
  Verkligen exakt vad jag letade efter.
  Jag kommer följa rådet och skaffa mitt exemplar av testvinnaren!

  Svara

Lämna en kommentar