Bästa Solcellsbevattningen: Bäst i test

Att kunna åka i väg på semester utan att behöva oroa sig över om ens växter kommer överleva är en skön känsla. Om vi dessutom kan uppnå detta på ställen där vi inte kan använda andra system för att vi saknar tillgång till kran eller eluttag så är det ännu bättre. Just bevattningssystem med solceller ger oss denna möjlighet. Och de är bättre än vad man först kan tro även för dig med många och törstiga plantor finns det system som kan hjälpa dig.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Den bästa solcellsdrivna bevattningen är Irrigatioa SOL-C12

Irrigatia SOL-C12L

  • Upp till 24 Växter
  • Lättinstallerad
  • Upp till 60 meter från vattenbehållare
Bästa Premiumval
Bästa solcellsbevattningssystemet för dig med höga krav

Irrigatia SOL-C180

  • Upp till 180 Växter
  • Flexibel

De 3 bästa solcellsdrivna bevattningsystemen 2024

  1. Irrigatia SOL-C12L
  2. Irrigatia SOL-C180
  3. Gardena AquaBloom

Jag har inte tidigare kollat speciellt mycket på bevattningssystem med solceller då jag har utgått från kranen och eluttaget. Men i ett nytt hus med kran på insidan (ja, jag vet) och dålig tillgång till uttag så är mina alternativ få.

Så jag bestämde mig för att kolla lite extra på just system med solceller och att göra ett litet bäst i test. Det finns inte jätte många produkter på marknaden så det är inte speciellt krävande att göra. Men jag tänkte ändå att jag delar med mig av det här inlägget för den som är intresserad.

Lite längre ner i artikeln så skriver jag vad jag har utgått för när jag betygsatt produkterna. Men oavsett så är det mina åsikter och värderingar som fått bestämma. Det är alltså inte några vetenskapliga tester som utförts utan baseras på mitt behov och erfarenhet.

NamnTillverkareMax antal växter
SOL-C12LIrrigata24
SOL-C180Irrigata180
AquaBloomGardena20

1. Irrigatia SOL-C12L

Den bästa solcellsdrivna bevattningen är Irrigatioa SOL-C12
ButikPris
1 098 :-Till Butik

Irrigatia har lyckats väldigt väl med sina solcellsbevattningsprodukter och först i den här jämförelsen finner vi deras SOL-C12L vilket är ett prisvärt men kompetent system.

SOL-C12L lämpar sig bra för mindre trädgårdar, växthus och balkonger där vi har ett mindre antal växter som ska vattnas. I sitt grundutförande så kommer den med munstycken som räcker till att vattna 12 plantor. Men det går att köpa till fler munstycken och exempelvis fuktslang för att som mest klara av att vattna 24 växter.

Då den är solcellsdriven så behöver vi inte koppla in den i något eluttag utan solcellspanelen laddar upp batterierna så att den klarar av att driva sig själv och pumpen. Vi behöver själva skaffa en vattenbehållare och vill man vara borta en längre stund rekommenderar Irrigatia en 200-literstunna. Beroende på vad som ska vattnas och var så räcker det då i ca 2–3 veckor om du har ett fullt system.

Fördelen med det här systemet enligt mig är att det trots sitt låga pris jämfört med konkurrenter klarar av att vattna törstiga växter som tomater och gurkor utan problem. Och många användare upplever det som väldigt enkelt att komma i gång med och det är lätt att utöka systemet när man har behov.

Pumpen som medföljer klarar av att vi har växter som är upp till 5 meter över vattenkällan. Så om du exempelvis har hängande växter på balkongen så är det inga problem för pumpen att klara av. Och har vi den i trädgården så kan vi som mest vattna 60 meter från pumpen med sista munstycket.

Ett bra och prisvärt solcellsbevattningssystem som passar för den gemene trädgårdsentusiasten. Helt klart bäst i test.

2. Irrigatia SOL-C180

Bästa solcellsbevattningssystemet för dig med höga krav
ButikPris
4 790 :-Till Butik

Även nummer två på listan är från Irrigatia och nu med deras mycket kompetenta SOL-C180. Som namnet antyder klarar det här systemet av att vattna upp till 180 krävande växter. Systemet innehåller inte några munstycken eller fuktslangar utan är bara ett grundsystem med för att få allt att fungera. Vi får sedan köpa till själva bevattningen efter våra egna behov.

Det som däremot ingår är en kraftfull solcellspanel på 15 W med både en sänkbar pump för vattnet och en näringspump som kan blanda in växtnäring från en annan behållare om vi vill ge våra växter näring om vi lämnar en längre stund.

Det här systemet kostar betydligt mer än dom andra. Framför allt när vi måste lägga till både vattenbehållare och munstycken. Däremot får vi då ett kraftigt system som klarar av även de mest kravställande hobbyodlarna. Perfekt för dig som åker i väg 4 veckor på semestern eller som har en stuga eller odlingsplätt där vi inte kan koppla systemet till ett uttag.

Den största fördelen med det här systemet är flexibiliteten. Nästan alla tänkbara bevattningsbehov kan tillgodoses av det här systemet. Dessutom så är den lätt att komma i gång med då vi får tydliga instruktioner och det finns videoguider så att du snabbt ska få upp systemet.

Har man pengarna och behovet så är det en fantastisk produkt. Så i mina ögon är det här den bästa premiumprodukten.

3.Gardena AquaBloom

Gardena aquabloom passar dig som vill ha något snabbt och lättinstallerat
ButikPris
1 478 :-Till Butik

En populär modell för solcellsbevattning är Gardenas AquaBloom. Det är ett system som närmast kan jämföras med Irrigatia SOL-C12L ovan i prisklass. Tyvärr tycker jag dock att den inte riktigt levererar samma prestanda. Men det är en populär och uppskattad produkt och dess främsta egenskap är att den är väldigt lätt att komma i gång med.

Den finns att köpa i två olika paket. En med en vattenbehållare och en utan. Jag rekommenderar den utan då en vattenbehållare på ca 10 liter inte räcker speciellt länge. Ska du i väg på semester så vill du att de ska vattnas under hela perioden du är borta. Inte bara de tre första dagarna.

Systemet klarar av att vattna upp till 20 växter. Plats och storlek på växterna spelar här stor roll. För mig är det här ett system som lämpar sig bäst för balkonger eller mindre ytor.

En stor fördel med just Gardena är att deras produkter finns in nästan varje bygg eller odlingsvaruhus och därmed är enkla att få tag i.

Även om det är en uppskattad produkt tycker jag att det finns betydligt bättre i samma prisklass. Men är detta det man hittar eller hinner få tag i så är det en väldigt bra produkt.

När passar solcellsbevattningssystem?

Solcellsbevattningssystem passar de flesta hobbyodlare och trädgårdsentusiaster oavsett om du har trädgård eller odlar på din balkong. Den stora fördelen är att det går att använda mer eller mindre var som helst då vi inte behöver tillgång till vare sig kran eller eluttag.

Det fungerar perfekt att använda som semesterbevattning och vi behöver bara se till att det finns vatten i en behållare så sköter solcellssystemet resten. Har man tillgång till både kran och eluttag så finns det nästan garanterat mer prisvärda system att köpa. Men vill man däremot inte ha en trädgårdsslang liggande över gräsmattan till andra sidan tomten så är solceller ett perfekt val.

Att tänka på när du köper bevattningssystem med solceller

Solcellsbevattningssystemen har kommit långt i sin utveckling och de större systemen är mycket kompetenta. Men för att inte slänga pengar på något man inte behöver så finns det några punkter man kan tänka på.

Hur många växter ska du vattna?

De flesta systemen är utformade med ett visst antal växter de ska klara av att vattna i åtanke. Så för att du ska vara nöjd med ditt bevattningssystem så bör du välja ett där ditt behov är lägre än dess maxkapacitet. Ha gärna lite marginal. Dels för att du kanske skaffar en växt eller två till  men även så att systemet inte riskerar att köra slut på sig själv. Det är trots allt solceller och batteri som gäller.

Effekt på solcellerna och val av plats

Som ovan nämnt så har vi solceller och batterier att jobba med. Det är därför viktigt att ha en solcellspanel som klarar av att driva ditt system. Här kommer val av plats in också då vi vill ha solcellerna där de får sol så stor del av dagen som möjligt. Annars finns risken att de inte hinner ladda upp batterierna och att det till slut dör.

Vattenbehållare avgör hur länge du kan vara borta

Har man ett solcellssystem så är den enda riktiga begränsningen hur stor vattenbehållare vi har. Har vi många plantor och ska vara borta ett par veckor så är det viktigt att vi har dimensionerat för detta. Kolla om ditt system kommer med behållare eller om du kan välja fritt. Ta då i lite extra.

Hur enkelt är det att komma i gång?

De flesta solcellsbevattningssystemen jag har kollat på har fått väldigt goda recensioner just för hur enkelt det är att komma i gång med den. Men det är inte säkert att det gäller alla system. Kolla därför vad tidigare ägare säger på just den här fronten. Det är ändå en hel del delar som ska på plats för att det ska fungera.

Så valde jag produkterna i listan

Jag var lite förvånad över hur få alternativ vi har här i Sverige. Det är främst Gardena och Irrigatia som finns att välja på. Så därför valde jag ut dom populäraste modellerna från respektive tillverkare och gjorde min jämförelse på dessa.

Lämna en kommentar