Bästa robotgräsklipparen: Bäst i Test

Att gå över till en robotgräsklippare är förmodligen det bästa jag gjort när det kommer till att underhålla min gräsmatta. Att alltid ha en välklippt gräsmatta har gjort susen både för min och gräsmattans hälsa. Robotgräsklippare har de senaste åren blivit både bättre och billigare så nästan oavsett vilken typ av gräsmatta du har så finns det bra prisvärda alternativ. Även om de fortfarande är dyrare än en vanlig gräsklippare så vill jag påstå att du aldrig kommer se tillbaka efter att du har skaffat en som klipper gräsmattan åt dig automatiskt.

De 3 bästa robotgräsklipparna 2023

Robotgräsklippare har blivit allt vanligare syn på villatomterna i takt med att både pris och tillgänglighet har blivit bättre. Men jämfört med en vanlig gräsklippare är de fortfarande relativt dyra.  Framför allt om du ska ha en för en större eller udda utformning på din gräsmatta. På grund av gräsallergi har jag länge gått i tankarna på en robotgräsklippare och i samband med en flytt så tog jag tag i saken och köpte mig en Mimo 520 då jag har en större gräsmatta.

Men för de allra flesta är en så dyr robotgräsklippare inte nödvändigt. Faktum är att jag till en början gjorde en generell undersökning på marknaden för att hitta den bästa robotgräsklipparen för en vanlig villatomt och det är det resultatet du hittar i den här artikeln.

Även om vi utgår från en standardgräsmatta så är det subjektivt om vad som är den bästa robotgräsklipparen. I min bedömning har jag utgått från det som jag anser viktigt vilket är kapacitet, pris, pålitlighet och övervakning. Listan består av de tre modeller som jag anses bäst just nu och är i fallande ordning där Bosch Indego S+ 500 blev bäst i test och Honda Miimo 520 bästa val för stora ytor

1. Bosch Indego S+ 500

Bosh Indego S+ 500 är bäst i test för robotgräsklippare

Bosch har länge varit med i matchen när det kommer till verktyg för hemmet och trädgården. Deras Indego S+ 500 är väl anpassad och prissatt för dig med en gräsmatta på upp till 500 kvm. Det här hade varit min främsta kandidat om jag haft en mindre gräsmatta. Den är väldigt uppskattad av ägarna av modellen och är komplett och enkel att använda.

Indego S+ 500 använder sig av en slinga för att navigera. Den är uppkopplad via moblnätet men det är enbart för att skicka data till och från din app som är en av de bättre på marknaden. Det innebär att du inte behöver fixa med Bluetooth eller WiFi för att få koppling till din telefon.

Den klarar som sagt att klippa gräsmattor på upp till 500 kvm. Men ligger man nära den gränsen så behöver den köra nästan hela tiden för att orka med. Den har en klippbredd på 19 cm och en klipphöjd på mellan 3 och 5 cm. Den klarar även lutningar på upp till 27 grader. Är det blött kan det dock vara svårt för roboten att ta sig upp på dessa nivåer.

Det är en mycket bra gräsklippare för pengarna och framför allt så uppskattas kontrollen du får via appen. Så vill du ha en bra och stabil gräsklippare för en vettig peng så är Indego S+ 500 något att kolla lite extra på

2. smart Sileno Life 700 Lona

Gardena Sileno Life 700 Lona är bästa robotgräsklipparen för medelstora gräsmattor

För dig med en lite större gräsmatta på upp till 700 kvm så är Gardenas smart Sileno Life 700 Lona en modell att titta närmare på.  Även den här modellen har det vi kan önska av en bra robotgräsklippare och är både tyst och precis. Det är en väldigt uppskattad modell där den enda varningen är att om du har många hinder så som grenar som ramlar ner så fastnar den rätt lätt.

Precis som de flesta andra prisvärda modeller använder den sig utav en slinga för att navigerar. Den kommer dock rita upp en karta till appen som sedan kan användas för att styra vilka delar som ska klippas oftare än andra.

Den övre gränsen för Sileno Life 700 är som namnet antyder 700 kvm. Den är ganska tuff här och klarar lutningar på upp till 35 grader. Vi har en klipphöjd på mellan 2 och 5 cm och en klippbredd på 22 cm.

Inte så mycket dyrare än modellen ovan men ändå för lite större gräsmattor. Har man inte mycket skräp i gräsmattan som kottar och grenar tycker jag verkligen man ska ta sig en titt på den här modellen.

3. .Honda Miimo 520

Honda Miimo 520 är bästa robotgräsklipparen för stora gräsmattor

För mig med en lite större gräsmatta så föll valet på Miimo 520 när jag letade efter den bästa robotgräsklipparen för min trädgård. Med en kapacitet på upp till 3000 kvm så har den inte haft några som helst problem med min på 2500. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med den efter en säsong även om det så klart finns lite att önska.

Den här robotgräsklipparen använder slinga för att navigera. Till skillnad från övriga robotar i det här testet kommer den inte med någon app vilket faktiskt visat sig vara en nackdel. Det som jag ser som mest negativt är att det inte finns något sätt att veta om den har fastnat eller slutat klippa om jag inte är hemma.

Med en väldigt stor klippyta på 3000 kvm och en klippbredd på 22 cm så måste jag säga att den är väldigt effektiv. Det går att ställa klipphöjden mellan 2 och 6 cm. Den har inte haft några problem med kvistar och grenar. Däremot har enstaka äpplen fått den att stanna. Jag anser den vara mycket pålitlig med enstaka problem.

Den klarar inte så branta lutningar som andra utan endast 20 grader.  Det kan vara värt att ha i åtanke om man har lite höjdskillnader. Däremot klarar den av kluriga utformningar utmärkt. Vi har flera träd och små land i olika former som den enkelt klipper runt.

Jag är mycket nöjd med mitt köp och du kan läsa mer om det på min recension av Miimo 520.

Att tänka på när du köper en robotgräsklippare

Robotgräsklippare kommer med alla tänkbara prisklasser och funktioner. Många av dessa är så klart trevliga att ha men man kommer då få betala betydligt mer än vad man kanske egentligen behöver. Nedan har jag listat dom saker jag tycker är viktiga att ta ställning till. Därefter kan du leta efter robotgräsklippare som uppfyller dina krav och jämföra på detta. Det kan spara dig många tusenlappar.

Slinga eller GPS

Det första är om man ska använda sig av slinga eller gps för navigering. De allra flesta robotar använder sig av en slinga. Detta är betydligt mer prisvänligt och därför också det vanligaste. Däremot innebär det att installationen tar längre tid eller blir dyrare samt att slingan kan behöva lagas om den går av någonstans. Gps däremot är betydligt dyrare och kan teoretiskt sätt även drabbas av störningar som inte en slinga skulle göra.

Jag själv använder slinga och rekommenderar detta. Det kan i stället vara värt ett par tusenlappar för att få någon annan att lägga ut den än att spendera betydligt mer på en gps-modell.

Storlek och utformning av gräsmatta

Storleken och utformningen av din gräsmatta har stor betydelse för vilka modeller som passar. Ytan brukar vara tydligt beskriven på produktinformationen men jag skulle säga att ha lite marginal. Om du har sluttningar så är det även viktigt att tänka på detta och ta reda på lutningen. Även här tycker jag du bör ha lite marginal. Blir gräsmattan lite blöt så brukar det vara betydligt svårare för roboten att ta sig upp.

Styra robotgräsklipparen via panel eller app

En sak jag själv saknar på min modell är att styra roboten via en app. Dels för att bli informerad om den stannat, dels för att pausa eller ändra tider enkelt. Jag får idag göra detta via en panel på roboten. Och även om jag lärt mig hur det fungerar nu är den inte det mest användarvänliga systemet jag stött på.

Men det är en smak sak och för dig kanske det räcker med en kontrollpanel på roboten.

Hinder och problem i vägen

Grenar, fallfrukt och diverse hål kan vara ett problem för många robotgräsklippare. Detta är lite svårare att se på en produktbeskrivning men vet du med att din tomt stundtals blir komplicerad så är detta något du bör undersöka mer på de modeller du är intresserad av. Det brukar snabbt dyka upp i recensionerna när en modell har problem med detta.

Så valde jag produkterna i listan

Det finns mängder med robotgräsklippare på marknaden och nästan varenda tänkbar tillverkare har modeller i alla tänkbara kategorier och prisklasser. När jag tog fram modellerna i listan så började jag med att utgå från att det ska vara den bästa robotgräsklipparen för en vanlig villaägare. Det behöver alltså inte vara någon supermodell utan vi vill få så mycket maskin som möjligt för pengarna.

Därefter så la jag stort fokus på recensioner och betyg innan jag fick ner listan ordentligt för att göra en närmare undersökning. Det slutade sedan med följande modeller i listan ovan där jag själv beslutade för att köpa en Miimo 520.

Lämna en kommentar