Bästa pH-mätaren: Bäst i test

Växter trivs bäst när de får växa i den miljö som den är anpassad för. Och där är pH en otroligt viktig variabel att hålla koll på då många näringsämnen frigörs och lättare tas upp av växterna när jorden eller vattnet har  ett visst pH. Genom att använda en pH-mätare kan vi ta fram en plan för hur vi förbättrar miljön för våra växter för att hälsosammare växter och en bättre skörd.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test Vatten
Velleman pH mätare blev bäst i test

1. Velleman DVM8681

  • Digital
  • Precision : ± 0,2 pH
  • Aktiv temperaturkompensation
Bäst i Test Jord
Bästa pH-mätaren för jord

Odla digital pH-mätare

  • Digital
  • För Jord

De 5 bästa pH-mätarna 2024

  1. Velleman DVM8681
  2. Odla digital pH-mätare
  3. HM Digital PH-80
  4. Bluelab pH pen
  5. Wexthuset pH-mätare för jord

pH har en stor påverkan på våra växter och vår trädgård. En sådan enkel grej som att om jorden i gräsmattan har för lågt pH och är sur så drabbas den lättare av mossa som gillar den miljön medan gräset gillar ett lite högre pH.

Många andra växter och grönsaker vi odlar gillar också ett något lägre pH och har man en hydroponisk odling är det verkligen viktigt att hålla koll på var man ligger på skalan. Detta då många växter har svårt att ta upp vissa näringsämnen när pH är för högt och att dom då helt enkelt dör.

Det finns pH-mätare för både jord och vätska så att vi enkelt kan ta reda på ungefär vart vi ligger på skalan.  Vill man bara veta om det är sur eller basisk jord så finns det enkla jordtester man kan göra hemma. Jag använder dock främst pH-mätare för min hydroponiska odling och efter att ha använt små indikatorpapper så tänkte jag att det var dags för en digital pH-mätare varav jag började leta efter den som var bäst.

Så detta är min bäst i test jämförelse av de pH-mätare jag kunde hitta och är baserat på min erfarenhet och mina behov. Jag har kollat på både pH-mätare för jord och för vatten. Lite längre ner i artikeln så skriver jag mer utförligt vad jag har tittat på när jag jämfört de olika mätarna. Förhoppningsvis så är det någon mer som har användning för den här jämförelsen.

NamnTillverkareTypAvsedd förNoggrannhet
DVM8681VellemanDigitalVatten0,2
Digital pH-mätareOdlaDigitalJord-
Digital PH-80HMDigitalVatten0,2
PH PenBluelabDigitalVatten0,1
pH mätare för jordWexthusetAnalogJord-

1. Velleman DVM8681

Velleman pH mätare blev bäst i test
ButikPris
599 :-Till Butik

Velleman är ingen tillverkare jag har kommit i kontakt med tidigare. Jag tycker att det ofta är så med märken från Kjell & Co men ofta så är dom också väldigt prisvärda för det man får. Så är det även i det här fallet med deras DVM8681 digitala pH-mätare. Det är en pH-mätare som har fått väldigt goda betyg från sina användare för att den är lätt att komma i gång med och inte kostar skjortan.

Mätaren klarar av att mäta på hela pH-skalan från 0–14 och gör detta med en noggrannhet på 0,2 pH. Så för oss som tänkt att använda den för hydroponisk odling räcker det gott och väl och vi kan snabbt och enkelt se så att vi hamnat i rätt intervall för det just vi odlar.

Mätaren har även aktiv temperaturkompensation (ATC) som gör att vi får en mer noggrann mätning jämfört med modeller som inte har detta ifall den vätska vi ska mäta skiljer i temperatur från kalibreringsvätskan.

En enkel display som är lätt att avläsa där vi ser både pH och temperatur.  Den drivs av 4 LR44 batterier som kommer med i förpackningen. Kort och gott så är det en prisvärd och väl godkänd mätare som levererar precis det vi förväntar oss. Så för mig är det här ett solklart bäst i test. Är dock en beställningsvara så går inte att få tag i hos den lokala Kjell & Co butiken.

2. Odla Digital pH-mätare

Bästa pH-mätaren för jord
ButikPris
259 :-Till Butik

Det finns inte jätte många pH-mätare för jord men det är ändå en produkt som kan ge svar på många frågor för dig som odlar och inte får det att fungera. Den här digitala pH-mätaren som vi hittar hos odla.nu är billig och ger oss tydliga svar på vilken sida på pH skalan vår mark ligger i.

Det finns inte jätte mycket information om den här mätaren vilket verkar vara standard för jordmätare. Men av det jag kunnat hitta så ser den ut att göra sitt jobb och den kommer med en referenslista på över 400 växter så att du kan se till att din jord får precis det pH som dina växter vill ha.

Bristen på bra pH-mätare för jord gör att jag anser att det här är den bästa modellen för just detta ändamål. Även om upplösningen är på 0,1 pH så har jag inte hittat några uppgifter som styrker dess noggrannhet.

3. HM Digital PH-80

ph-digital pH-mätare i vårt bäst i test

Hos hydrogarden hittar vi denna digitala pH-mätaren som är en stark konkurrent till vår bäst i test vinnare från Velleman. Den enda skillnaden är egentligen att jag för den kunde styrka kvalitén med goda användarrecensioner. För PH-80 är även den en riktigt bra och prisvärd pH-mätare med nästan identiska egenskaper som vår vinnare.

Vi hittar en noggrannhet på 0,2 pH med aktiv temperaturkompensation. Även här har vi hela pH-skalan som mätområde och även temperaturen mäts från 1 till 80 1 °C. Med en lättavläst display och tydliga instruktioner så kommer vi snabbt igång med användningen.

I mångt och mycket gör den exakt samma sak som vår vinnare till samma pris. Jag har dock inte kunnat styrka användbarheten med några recensioner men av det jag själv köpt av hydrogarden tidigare har allt varit utmärkt. Så oavsett om du ska odla hydroponiskt, brygga öl eller testa poolen så får du ett bra resultat.

4. Bluelab pH pen

Bluelabs pH mätare är det bästa premiumvalet

För dig som vill ha det där lilla extra och är villig att betala för det så är Bluelabs pH pen en bra modell att kolla in lite extra på. Det är en uppskattad modell som har fått otroligt många goda recensioner och högt betyg. Dessutom så har dom en väldigt snabb och god support ifall det skulle vara något fel med just din mätare.

Pennan mäter hela pH skalan med en noggrannhet på 0,1 pH. Det är alltså den mätare i det här test som har mest precis mätning. Personligen tycker jag man klarar sig bra med en noggrannhet på 0,2 pH som de flesta andra modeller har. Men är man ute efter det där lilla extra så erbjuder den här mätaren detta. Även temperatur mäts med den här mätaren.

Där mång andra modeller har tre olika vätskor för att kalibrera mätaren gör den här det på med två vilket underlättar något. Annars så uppfyller den i mångt och mycket det som andra mätare klarar av. Jag tycker absolut att detta är en bra mätare. Anledningen till att den hamnar så långt ner på listan är priset. För lite bättre noggrannhet och något enklare kalibrering får vi mer eller mindre betala det dubbla. Utan tvekan en bra mätare, bara inte värt priset jämfört med konkurrenterna.

5. Wexthuset pH mätare för jord

Den billigaste pH-mätaren i testet

Sist men inte minst i det här testet så hittar vi en analog pH mätare från jord hos Wexthuset. Jag har inte kunnat hitta någon tillverkare på den här modellen utan får förhålla mig till den information som delas på produktsidan. Den här mätaren används alltså för att mäta pH i jorden och vi får avläsa pH på den analoga mätaren.

De flesta pH mätare för jord går inte från 0-14 och det gäller även för den här. Som lägst mäts pH ner till 3 och som högst upp till 10. 

För mig finns det dock ingen anledning till att välja den här modellen. Det finns digitala och mer lättanvända modeller i samma prisklass.

Att tänka på när du köper pH-mätare

Ingen vill göra ett dåligt köp och för att undvika detta så handlar det ofta om att vara påläst. De flesta har dock varken tid eller energi att läsa på om alla olika funktioner och finesser så nedan har jag listat några av de kriterier och punkter som jag utgår från när jag kollar letar efter en ny pH-mätare

Jord eller vatten

Det finns pH-mätare som är avsedda för att mäta pH i vätska och så finns det dom som är avsedda för att mäta det pH som vi har i vår jord. Så beroende på var det är du vill ha reda på så behöver du leta efter en modell för just det medium du vill ha.

Vikten av noggrannhet

Min erfarenhet är att de mätare som är för jord ofta är ganska billiga men inte alls har någon hög noggrannhet i sin mätning. Vi får i princip bara veta om jorden är sur eller basisk. Ofta så räcker detta ganska långt men det kan vara bra att ha i åtanke.

För mätningar i vätska så är de mätare jag har kollat på förhållandevis noga. Någonstans runt ± 0,2 pH för dom billigare och ± 0,1 för de lite mer noggrannare. Jag tycker personligen det räcker med ett ungefärligt värde men har man behov eller intresse att veta mer specifikt är det viktigt att kolla in specifikationerna för just de modellerna du är intresserade av.

Temperatur

Många modeller kommer även med temperaturmätning. De modeller som är lite bättre har det som kallas för aktiv temperaturkompensation så därför är temperaturmätning ett naturligt inslag i en pH-mätare. Detta då pH minskar när temperaturen i vattnet eller vätskan ökar  och tvärt om.

Vill man ha en noggrann mätning är det alltså viktigt att kolla att mätaren även klarar av temperatur och helst av allt använder sig av ATC.

Kalibrering

pH-mätare behöver kalibreras för att kunna ge en bra och noggrann mätning. Normalt sett innebär det att man doppar mätaren i kalibreringsvätskor med säkerställt pH.

Hur denna process går till varierar mellan mätare. En del kräver att man behöver använda sig av tre vätskor med olika pH för att få en noggrann mätning och en del klarar sig med två. Kolla vad som gäller för den modell du kollar på och ta även en titt på kostnaden för dessa kalibreringsvätskor. En billig modell kan ha dyra vätskor vilket gör att det i slutändan blir en helt annan kostnad om man mäter ofta.

Så valde jag produkterna i listan

Antalet pH-mätare på den svenska marknaden är väldigt begränsad så i det här testet tog jag en titt på alla de modeller jag kunde hitta som finns att köpa i de större e-handlarna eller trädgårdsvaruhusen. Om du hittar några andra modeller som du tycker borde vara med i det här testet så hör gärna av dig.

Lämna en kommentar