Bästa ogräsbrännaren: Bäst i Test

En ogräsbrännare kan vara ett ovärderligt verktyg för att få hjälp med att hålla trädgården fin och fri från ogräs. Att rensa ogräs är ett slitsamt arbete att göra för hand och har man då stora ytor så tar man den hjälp man kan få. Och för oss som vill värna om miljön och växterna runt omkring är att bränna bort ogräset ett mycket bra alternativ då det är både snabbt och effektivt.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Hozelocks greenpower xl blev ogräsbrännarnas bäst i test

Hozelock Green Power XL

  • Eldriven
  • Enkel att använda

De 5 bästa ogräsbrännarna 2024

När jag flyttade till ett hus med en större trädgård så blev jag snabbt varse om hur mycket tid som går till att rensa ogräs. Det känns som ett ständigt jobb för att hålla ogräset på en någorlunda rimlig nivå. Så det tog inte lång tid innan jag aktivt började leta efter redskap och verktyg för att hjälpa mig med detta.

Det finns gott om alternativ när det kommer till att rensa ogräs. Dessutom så har ogräsättika seglat upp i popularitet de senare åren. Och jag använder det själv flitigt. Men i de områden där jag inte vill riskera att utsätta mina andra växter så är det nästan bara ogräsbrännare som kan göra jobbet om man inte vill göra det för hand. Så jag bestämde mig för att göra en liten bäst i test undersökning över de ogräsbrännare som finns på den svenska marknaden för att hitta de alternativ som jag anser är bäst.

Vilken ogräsbrännare som är bäst är så klart subjektivt och beror på många olika saker. Längre ner i den här artikeln hittar du mer utförligt om vad jag har utgått från när jag värderade olika modeller. Listan nedan är i fallande ordning och bäst i test blev Hozelocks Green Power XL och bästa budgetval Grouw Ogräsbrännare.

1. Hozelock Green Power XL

Hozelocks greenpower xl blev ogräsbrännarnas bäst i test
ButikPris
1 036 :-Till Butik

Vi börjar starkt med Hozelocks Green Power XL som är en eldriven ogräsbrännare som passar bra för både grus och stenplattor samt gräsmattor. Det här är en brännare som till ett rimligt pris levererar en simpel men komplett lösning på ditt ogräsproblem. Och då det är en eldriven modell så måste vi förvisso dra runt på en förlängningssladd men samtidigt så är det enkelt att behandla stora områden.

Motorn är på 2000 W och ger oss en temperatur på över 600 grader över hela bottenstyckets område. Med brännaren får vi två munstycken. En rektangulär som är till för plattor, grus och gångar samt en rund som är lite mindre och passar bra för gräsmattan där vi bara vill bränna ogräset men inte det runt om.

Annars så är det en ganska simpel ogräsbrännare. Trevligt är dock att den kommer med en kylfunktion som startar när den är i horisontellt läge så att den snabbt kommer ner till en hanterbar temperatur.

Det här är helt klart den bästa nätdrivna ogräsbrännaren och får titulera sig som bäst i test. Vissa användare har upplevt ett visst problem med att munstycket lossnar vilket är riktigt dåligt. Men det är så få rapporter om detta och ett generellt bra betyg för modellen att jag valt att se detta som dåliga exemplar.

2. Grouw Ogräsbrännare

Ogräsbrännare från grouw för engångsflaskor är ett bra budgetalternativ för att bränna ogräs

Grouw ogräsbrännare är en mycket praktisk brännare för dig som bara har behovet av att bränna på mindre områden då det är en gasolbrännare för engångsflaska som vi fäster direkt i handtaget. Det här är en relativt vanlig konstruktion som finns att hitta i de flesta bygg och trädgårdsaffärer. Det jag gillar med den här modellen är att den även till ett lågt pris kommer med en stabil och användarvänlig konstruktion.

Att det är en gasolbrännare för engångsflaskor gör att den är smidig att ta fram när man hittar lite ogräs som man snabbt vill ta om hand om. Den är snabb att starta med den integrerade piezotändningen.

Problemet med engångsflaskor är dock att de inte räcker speciellt länge så har man en stor tomt som man ska bränna på så kommer det dels bli dyrt då själva flaskorna kostar en del, dels opraktiskt.

Men för dig som vill ha det enkelt och billigt med ett begränsat behov så är det här en mycket bra ogräsbrännare. Den är robust och enkel att använda. Så helt klart den bästa budgetmodellen jag hittat.

3. Grouw Ogräsbrännare Vagn

En ogräsbrännare för gas och lite större ytor

En gasolbrännare av samma tillverkare som ovan men i stället för engångsflaskor så har vi en vagn där en standard gasoltub får plats. Samma höga kvalité men vi har fördelen av att gasolen räcker längre och vi kan hålla användningskostnaden nere då det är enkelt att byta ut en gasoltub mot en full för bara ett par hundralappar.

Kommer på en vagn med uppblåsbara däck och en simpel fästning för gasoltuben. Så den kan upplevas något simpel och man får fästa den noga för att det inte ska kännas som om den skvalpar runt. Men den gör ett kanonjobb mot ogräset och passar bra även för en större tomt.

Kommer med en integrerad piezotändning så att den är enkel att starta. Då det är en standard gasoltub så går det utmärkt att dela tuben med exempelvis grillen om du har en sådan. En stor fördel i mitt tycke.

4. SIEVERT Pro 722501

Sievert Pro kraftbrännare är utmärkt mot ogräs
ButikPris
4 985 :-Till Butik

Det finns många ogräsbrännare på marknaden men vill man ha något riktigt riktigt kraftfullt kan man i stället välja en kraftbrännare. Normaltsett används de för värmearbeten inom bygg och vägarbeten men gör sig mycket bra mot ogräs också.

Det här paketet är förutom gasoltuben komplett och känner du att andra brännare inte riktigt gör jobbet så kan du räkna med att den här gör det. Problemet är dock kostnaden som är bra många gånger mer än en normal gasolbrännare för ogräs.

Jag skulle inte själv välja den här modellen just för kostnaden. Men har man testat andra modeller och upplever att dom inte gör jobbet så kan det verkligen vara ett alternativ.

5.Meec Tools Ogräsbrännare 2000 W

Den här ogräsbrännaren från Julas Meec Tools försöker vara lite för mycket men inte riktigt leva upp till sitt grundarbete. Precis som den första modellen i det här bäst i testet så är det en nätdriven ogräsbrännare på 2000 W. Men många användare är missnöjda med att den tar alldeles för lång tid att bränna ogräset så att det är bättre att bara göra det för hand.

På pappret låter den bra med en temperatur på upp till 650 grader och flera munstycken för olika situationer. Den säljs även in som en grilltändare. Jag kan inte riktigt reda ut vad som har gått fel med den här tändaren men användare rapporterar att det tar upp till en minut för att bränna bladen på ogräset. Jämfört med produktbeskrivningen som säger 5 – 7 sekunder så är det här riktigt dåligt.

Kan vara så att det bara är enstaka exemplar som inte håller måttet men det är lite för många recensioner som är negativa för att jag skulle ignorera detta. Däremot är priset riktigt bra så har man bara tid och vill slippa manuellt arbete så kan det fortfarande vara ett alternativ.

Att tänka på när du köper ogräsbrännare

Ogräsbrännare är rätt simpla i sitt utförande då det hela handla om att generar så mycket värme att vi tar död på växternas celler och struktur. Vi hittar inte produkter med massa finesser och onödiga funktioner utan de flesta produkterna är ganska rak på sak.

Gasol eller El

En sak vi behöver bestämma oss för är om vi vill använda oss av gasol eller en eldriven ogräsbrännare. Gasol kommer snabbare upp i temperatur och är lätt att använda. Även de lite billigare modellerna gör ett bra jobb med att bränna bort ogräset.

En eldriven är i mitt tycke utmärkt om man ska jobba över stora ytor då allt vi behöver hantera är en förlängningssladd. Gasol tar slut eller behöver släpas med i vagn om man ska ha med sig en betydande mängd. Problemet med eldrivna är dock att vissa modeller inte riktigt lever upp till det dom lovar i form av värme vilket kan göra det ineffektivt mot just ogräset.

Så jag skulle säga att om man är ute efter en eldriven så är det viktigt att göra sin undersökning och kanske hålla sig borta från det billigaste segmentet.

Bara sveda inte bränna

Ett vanligt missförstånd är att man ska bränna bort allt som finns av ogräset men detta är en mycket ineffektiv metod. Det räcker med att sveda ogräset för att förstöra deras celler. Då fungerar inte längre fotosyntesen och plantorna måste börja om på nytt.

Viktigt att veta är att det oftast krävs att man bränner ett par gånger innan ogräset dör helt. Så det är inte bara att göra en gång och så är man klar sen. Jag ser till att göra det någon gång varannan vecka och tycker det fungerar bra.

Håll koll på torka

Om det är torka så bör du inte använda dig av den här metoden. Det är mycket värme som genereras och är området runt omkring tort så finns det risk att vi startar en brand. Fördelen när det är torrt är att då klarar sig oftast inte ogräset heller så att vi inte har behovet att använda oss utav brännaren.

Hur jag valde produkterna i listan

Behovet av en ogräsbrännare uppstod som sagt när jag flyttade och helt plötsligt hade en tomt med mycket ogräs att ta hand om. Jag började då leta efter en ogräsbrännare och även om marknaden inte är jättestor så finns det en hel del modeller. För att gallra lite bland alternativen så letade jag efter olika typer av modeller som har fått bra recensioner.

Av dessa valde jag sedan ut de fem som du ser ovan. Därefter gjorde jag själva undersökningen och satte betyg baserat på recensioner och min erfarenhet av att hantera ogräs och trädgård. Därför är testet i högsta bemärkelse baserat på min åsikt och inte någon vetenskaplig undersökning.

Lämna en kommentar