Bästa kompostkvarnen: Bäst i Test

En kompostkvarn är ett väldigt effektivt verktyg för att dela upp större grenar och kvistar till att bli mer kompostvänligt. Stora grenar och kvistar kan ta flera år för naturen att bryta ner. Genom att i stället göra det till mindre bitar eller flisor så kan vi enkelt påskynda denna process. Dessutom så tar det betydligt mindre plats och vi får en kompaktare och mer lätthanterlig kompost

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
AL-KO Easy Crush är en väldigt bra och kompetent kompostkvarn

AL-KO Easy Crush LH 2810

 • Lättanvänd
 • Kraftfull
 • Genomskinlig behållare
Bästa premiumval
Bosch ATX 25 är en kraftfull men dyr kompostkvarn

BOSCH DIY AXT 25 TC

 • Tyst
 • Kraftfull
 • Stor behållare

De 5 bästa kompostkvarnarna 2024

 • AL-KO Easy Crush LH 2810
 • Einhell GC-KS 2540
 • Ryobi RSH3045U
 • Bosch DIY AXT 25 TC
 • Bosch AXT RAPID

När jag och min sambo flyttade in i ett nytt hus med en stor och lummig tomt insåg jag ganska snabbt att det skulle bli en hel del trädgårdsavfall. Och mycket av detta kom att bestå av grenar i blandade storlekar och komposten blev snabbt full. Så redan inom ett par månader så insåg jag behovet av att skaffa mig en bra kompostkvarn.

Så det var på så vis som denna jämförelse kom till då jag så klart ville ha den kompostkvarn som var bäst lämpad. Så det här är en liten bäst i test jämförelse över de kompostkvarnar på den svenska marknaden som jag valde att utvärdera.

Vad som är bäst är så klart subjektivt och det här är en egen bedömning utifrån de kriterier som jag utgått från. Andra kan så klart tycka annorlunda. De kriterier som jag har utgått från är främst kraft, funktion, utformning samt pris. Du kan hitta mer om mina tankar kring dessa längre ner. Listan är i fallande ordning och bäst i test blev AL-KO Easy Crush LH 2810 och bästa budgetval blev Einhell GC-KS 2540.

NamnTillverkareGrenkapacitet(mm)Volym behållare(L)Teknik
Easy Crush LH 2810AL-KO4248Vals
GC-KS 2540Einhell40-Vals
RSH3045URyobi4555Vals
AXT 25 TCBosch DIY4553Turbinskärningssystem
AXT RapidBosch40-Kniv

1. AL-KO Easy Crush LH 2810

AL-KO Easy Crush är en väldigt bra och kompetent kompostkvarn
ButikPris
3 593 :-Till Butik

AL-KO Easy Crush LH 2810 är en väldigt populär och uppskattad modell för dig som söker en bra kombination av prestanda och pris. Hade jag köpt en ny kompostkvarn den här säsongen så hade det här varit modellen som jag hade valt.

Motorn har en effekt på 2800 W och kvarnen tar grenar upp till 42 mm. Det gör att den nästan når upp till de andra modellerna i kapacitet även om den hamnar något kort.  Vet man om att man kommer ligga på gränsen vid 42-45 millimeter så är den kanske inte bästa valet men det är så otroligt sällan jag hamnar där själv så att det är försumbart.

En fin fördel med den här modellen är att den har en lätt genomskinlig behållare som gör att vi enkelt kan se när det är dags att tömma den.  Knapparna är tydliga och väldigt lätta att förstå och med den automatiska inmatningen så är det ett lätt jobb att flisa ner även en större mängd grenar.

Det här är en värdig modell för att bli bäst i test. När jag valde kompostkvarn förra året så trodde jag att jag skulle ha behov av de där extra millimetrarna när jag valde modell och köpte då en annan. Idag hade jag gjort annorlunda och valt den här

2. Einhell GC-KS 2540

Einhells kompostkvarn blev bästa budgetalternativ

För den som antingen vill hålla nere kostnaden lite eller inte har speciellt tungt trädgårdsmaterial att köra i kompostkvarnen så är den här modellen från Einhell ett intressant alternativ. Den kanske inte ser så mycket ut för världen men med sin motor på 2500W så upplever användarna att den inte har några problem att tugga i sig även lite tjockare grenar. Diametern för hålet är dock 40 mm så större än så blir det inte.

Det här är en ganska simpel konstruktion och vi måste själva se till att det finns en behållare under som samlar upp avfallet som det producerar.  Den stora nackdelen med den här modellen verkar utan tvekan vara ljudet som kan bli rätt högt. Så se till att använda dig utav ett par hörselskydd om du ska stå nära.

Så även om det är lite mer jobb för oss att använda den här modellen och att den har viss begränsning av tjocklek på grenar så är det för priset en mycket bra kompostkvarn. Så vill man hålla nere priset eller bara ha en mindre maskin att förvara så är det här ett mycket bra budgetval

3. Ryobi RSH3045U

Ryobis kompostkvarn är bäst i test

Ryobis RSH3045U är en mycket kompetent och kraftfull kompostkvarn som klarar av det mesta vi kan hitta i en vanlig trädgård. Med en motor på 3000W så klarar den en grendiameter på upp till 45 mm vilket kan ses som lite av en övre gräns för de flesta kompostkvarnarna på marknaden.

Det här är en enkel kompostkvarn att använda och flera användare inklusive mig själv är mycket nöjda med resultatet. Med en snabbtitt i manualen så var det inga konstigheter att få alla delar och göra den redo att användas. Knapparna är väldigt tydliga och enkla att använda. Och behöver man justera valsen görs det enkelt med vredet på sidan.

En sak som ja verkligen fastnade för när jag valde den här modellen var att den skulle vara rätt så tyst. Och efter att ha använt den i en säsong nu så är jag villig att hålla med. Behållaren är även lätt att både ta loss och sätta dit och rymmer 55 liter. Motorn levererar verkligen och ingenting jag stoppat i har varit ett problem utan även tjockare grenar tuggar den i sig som om de inte vore någonting alls.

Det negativa jag har kommit på är att sladden är väldigt kort och inte går att använda utan förlängningssladd. Nu har jag flera sådan till hands så för mig var detta inte ett problem. Sen kan den ha problem med mindre grenar och att löv fastnar om man inte ställer in valsen rätt.

Så efter att ha gjort min undersökning och använt den vid flera tillfällen så måste jag säga att jag är mycket nöjd och att detta är ett utmärkt köp för dig som vill ha en kraftfull och bra kompostkvarn.

4. BOSCH DIY AXT 25 TC

Bosch ATX 25 är en kraftfull men dyr kompostkvarn
ButikPris
7 570 :-Till Butik

Bosch DIY AXT 25 TC är en kompostkvarn i absolut högsta kvalité. Så oroar man sig inte över pengarna utan bara vill ha det bästa så borde man kolla in närmare på den här. Motorn är på 2500W men har inga som helst problem att bearbeta även tjocka grenar på upp till 45 mm. Den bearbetar snabbt materialet så att även om du har stora mängder grenar att flisa ner så ör det inga problem

Den största fördelen med den här modellen är att den är förhållandevis tyst trots son kapacitet. Och med sin behållare på 53 liter så kan man utan problem köra ett tag innan den behöver tömmas.

Den här modellen är inte unik på något sätt när det kommer till kapacitet och vad den klarar av. Det är däremot kombinationen av hastighet, ljud och prestanda som är unik och det som vi får betala extra för.

Den här modellen är nästan dubbelt så dyr som en bra vanlig kompostkvarn så jag kan inte själv säga att den är prisvärd. Men är pengar inget problem så varför inte.

5. Bosch AXT RAPID

Bosch AXT Rapid är en bra kompostkvarn som är lite billigare

Bosch finns i nästan alla prissegment och deras AXT Rapid är en mycket bra kandidat för dig som letar efter något billigare och lite simplare. Den har en motoreffekt på 2200 W och klarar av grenar på upp till 40 mm i diameter. Så för vanligt trädgårdsavfall så klarar den här kompostkvarnen det galant.

Precis som andra kvarnar i det billigare segmentet så kommer den utan någon behållare. Vi får alltså själva se till att samla upp flisorna. Den är däremot otroligt lätt att flytta på då den bara väger 12 kg.

Som med många andra kompostkvarnar som använder sig av knivar så är ljudnivån rätt så hög. Det är egentligen den största nackdelen med det billigare segmentet och det som jag själv betalar lite extra för.

Är man ute efter en bra men enkel kompostkvarn av ett märke man känner till så tycker jag detta är en bra modell att utgå ifrån.

Att tänka på när du köper kompostkvarn

Kompostkvarnar kommer i många olika utföranden och kombinationer vilket kan göra det svårt att jämföra olika modeller om man inte vet vad man ska leta efter. På produktsidorna så ser man oftast det som tillverkarna vill framhäva men det är inte nödvändigtvis det vi letar efter och jämför på.

De flesta av oss har inget riktigt behov av toppmodellerna utan klarar oss bra i de billigare eller mitten segmentet. Men det innebär också att vi kan behöva tänka lite på vad vi faktiskt behöver. Efter att ha använt min kompostkvarn frekvent i ungefär ett år så tycker jag att följande är bra punkter att fundera på.

Olika tekniker för att kapa

Det två vanligaste teknikerna för hur en kompostkvarndelar upp materialet vi stoppar ner är antingen genom valsar eller knivar. Knivar hittar vi ofta på de lite billigare modellerna och fördelen är att de är snabba och bra på att verkligen finfördela materialet.

Kvarnar som använder sig av valsar har i stället fördelen att de är lite tystare och att de har längre hållbarhet. Knivar behöver bytas ut när de blir slitna.

Så det beror lite på hur mycket du kommer använda din kvarn för att avgöra vad du ska välja. Vid enstaka användning så klarar du dig gott på knivar.

Behållare för att samla upp avfallet

När det kommer till uppsamlingsbehållare så finns det faktiskt lite att tänka på. Billigare modeller har ofta ingen behållare alls utan du får antingen försöka trä på en säck alternativ samla ihop det efteråt.

De flesta kvarnar har dock någon form av behållare. En större behållare innebär så klart att vi kan köra kvarnen längre innan vi behöver tömma den. En något transparant behållare är mycket bra då vi kan se när det är dags att tömma.

Kraft och dimensioner för din trädgård

Mer kraft som klarar större dimensioner av grenar är så klart trevligt. Men de kommer ofta med en högre prisklass. Så tänk efter lite om vad du verkligen behöver. Är det grenar från träd som du tänkt att köra eller är det mest från mindre buskar. I så fall klarar du dig med en betydligt mindre och billigare kompostkvarn.

Vikt och flyttbarhet

Kompostkvarnar kan väga upp emot 30 kg vilket gör åbäkiga att flytta på och tunga att dra. Risken blir då att vi helt enkelt låter bli att använda den. De lättare modellerna ligger på närmare 12 kg och är alltså betydligt lättare.

Så vet du med dig att du kommer ha svårigheter att flytta på kvarnen så kan det vara bra att hålla sig till dom lättare kvarnarna.

Hur valde jag produkterna till listan?

Komposkvarn är en rätt välutvecklad produkt som har funnits länge på marknaden. Och alla dom stora tillverkarna har en eller flera modeller att välja på. Så när jag började med en bäst i test jämförelse så var det med dom produkter som jag hittade bäst användarrecensioner i och med lite olika prisklass. Så det är så jag hittade de produkter jag själv var intresserad av för att sedan läsa mer om och utvärdera. Resultatet finner du längre upp i den här artikeln.

Lämna en kommentar