Hydroponisk odling Bäst i Test

Jag tycker det är otroligt roligt att odla hydroponiskt vilket också gjort mig rätt svag för att köpa på mig nya sådana produkter när jag springer på dem i affärerna. Och efter att ha odlat i vatten ett rätt bra tag så tycker jag också att jag har fått en del kunskap om det här med hydroponisk odling och tänkte att det var dags för ett litet bäst i test bland dom olika odlingskiten som jag har köpt på mig så att du som precis tänkt börja kan få en så bra start som möjligt.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Dom 3 bästa hydroponiska odlingskiten

  1. Harvy
  2. Robotgarden
  3. Jem och Fix hydroponiska odling

Jag vill börja med att påpeka att det inte är speciellt svårt att göra en egen hydroponisk odling från saker så som mjölkkartong eller PET-flaska. Med det sagt så har jag i det här inlägget fokuserat på mer eller mindre färdiga odlingskit som du kan komma i gång med på bara några minuter. Jag har betygsatt dom från 1–5 utifrån design, funktionalitet, pris och användarvänlighet och längre ner i artikeln hittar du hur jag tänker kring dessa kategorier. Alla produkter jag har provat är DWC system vilket brukar tendera att vara ganska simpla och passa nybörjare.

Det finns självklart betydligt fler produkter än dom jag listar här. Jag tycker det är viktigt att testa dom själv och om det är så att jag införskaffar någon av dessa så kommer det garanterat en recension samt att dom läggs till i det här inlägget. Så alla produkter jag listar här äger jag själv och använder regelbundet.

NamnVolym (L)Max antal växterTyp
Harvy4/93/6Kratky
Robotgarden412DWC
Jem och Fix hydroponiska odling28Kratky

1. Harvy

Harvy Hydroponiska odling med tre odlingspluggar
ButikPris
649 :-Till Butik
649 :-Till Butik

Harvy från Nelson Garden är garanterat det som vi får kalla för standard på den svenska marknaden. Den finns att köpa i många av dom stora trädgårdsaffärerna och även i andra typer av butiker som Clas Ohlson. Det gör det även enkelt att hitta fler tillbehör när man behöver mer näring eller nya odlingspluggar.

Det finns ett par olika versioner av denna där vi hittar en mindre låda med tre hål eller en större med sex. Det går även att köpa med eller utan växtbelysning. Oavsett hur man väljer här så anser jag att Harvy generellt sett är en bra startpunkt för den som vill komma i gång med att odla i vatten. Däremot så tycker jag att priset är för högt för det man får. Vad som i grund och botten är en plastlåda bör inte kosta från 500 kronor och uppåt.

Harvy passar dig som vill ha valmöjligheter. Använder du alla hål samtidigt så går bladgrönt och kryddor utmärkt att odla. Vill du odla större växter som tomat, gurka och chili så använder jag själv bara ett hål och täcker över de andra. Detta då dessa växter vill ha mycket mer vatten och Harvys behållare är inte så stor.

Du kan läsa mer om Harvy i min recension här.

2. Robotgarden hydroponiska odling

Robotgarden hydroponiska odlingslåda

Fördelen med det här odlingssetet från Robotgarden är att den kommer med allt vi behöver för att ge växterna ljus, syre och näring. Det gör det otroligt enkelt att lyckas och det enda vi egentligen behöver göra är att fylla på med näring, sätta i så många odlingspluggar vi vill använda och sedan bara starta så sköter den sig själv. Pump och fläkt och ljus har sina egna timers så det är bara att hålla lite koll på hur mycket vatten som finns kvar och om vi behöver höja lampan när växterna blivit större.

Detta är utan tvekan det odlingsset som jag tycker är lättast att komma igång med och det passar dig som inte vill lägga så mycket tid utan mest vill se resultat. Jag vet flera som använt just denna hydroponiska odling tillsammans med sina barn då det är både enkelt och roligt.

Det största problemet för mig är att armen med lampa och fläkt inte går att höja mer än 28 cm vilket gör den mindre lämpad för annat än sallad och vissa kryddor. Dessutom så är vattentanken ganska liten så odlar man flera saker samtidigt kan man behöva fylla på väldigt ofta.

En sak till att tänka på är att odlingspluggarna som passar i hålen inte går att få tag på andra sätt än via e-handel. Och de är i mitt tycke inte så billiga heller. Ett alternativ är så klart att göra sina egna odlingspluggar. Annars bör man ha detta i åtanke.

Du kan läsa mer om Robotgardens hydroponiska odling i min recension här

3. Jem och Fix hydroponiska odling

Jag fastnade direkt för Det här odlingssetet på Jem och Fix då jag tyckte det var otroligt billigt jämfört med andra hydroodlingar. Det ska dock nämnas att här får vi bara själva odlingslådan och odlingspluggar och näring får vi skaffa själva. Det gör den mindre lämpad för dig som bara vill öppna förpackningen när du kommer hem och sedan vara i gång inom 5 minuter.

Det passar däremot bättre om du vill testa dig fram lite själv med exempelvis olika typer av odlingsmedium eller växtnäring mer anpassat för det du tänkt att odla. Korgarna är stora men med små hål så jag själv använde mig utav en blandning av kokosfiber och lecakulor vilket går att få tag i på flera av de större trädgårdsbutikerna.

Den största nackdelen enligt mig är att vattenbehållaren är relativt liten. Framför allt om man väljer att odla i alla korgarna samtidigt. Men detta verkar vara ett generellt problem med många av dessa färdiga odlingsset.

Du kan läsa mer om produkten här i min recension.

Så genomfördes testet

Det här testet är inte på något sätt standardiserat och vetenskapligt gjort utan bygger helt och hållet på min erfarenhet och upplevelse av dessa produkter när jag använt dom. Jag använder dom alla regelbundet. Det går så klart att bedöma sådana här produkter på olika vis men jag har gjort det utifrån design, funktionalitet, pris och användarvänlighet.

Design

Produktens utseende är kanske inte det första man tänker på när man vill odla. Men det finns idag flera produkter inom det här segmentet vars största säljargument är deras utseende. Och det är klart att om man ska ha odlingen i köket eller vardagsrummet så får det gärna se bra ut och passa in. Så jag tycker ändå det är en relevant punkt. Däremot så är det väldig subjektivt vad man tycker är snyggt så det här är helt och hållet betygsatt från min åsikt.

Funktionalitet

Det finns ett par grundläggande krav för den som vill odla hydroponiskt. Vi behöver förse växterna med vatten och näring. Men de behöver även god tillgång till ljus samt syre. Så här har jag utgått från om dessa tre saker uppfylls eller om vi behöver lösa det på annat håll. Det kan exempelvis vara hur stor vattenbehållaren är eller om det finns någon växtlampa.

Beroende på vad man tänkt att odla och hur man tänkt att använda produkten så är den här punkten mer eller mindre viktig. Det enklaste och vanligaste att odla är förmodligen sallad och kryddor och de flesta av produkterna har riktat in sig på. Men då jag själv gillar att odla tomater och gurkor har jag tagit hänsyn till det när jag satt mitt betyg.

Pris

Priset varierar kraftigt mellan olika produkter och jag tycker därför att det är högst relevant. Jag har satt betyget efter hur prisvärd jag tycker att respektive produkt är. Så ett odlingsset som kommer med växtbelysning och syrepump kan fortfarande vara mer prisvärd än en annan produkt som är billigare men saknar dessa.

Betyget har jag dessutom satt i de hydroponiska odlingarnas relation till varandra.

Användarvänlighet

För den som är ny i det här med att odla i vatten så är det förmodligen inte jätteintressant att först behöva läsa på och sätta sig in i allt som behövs innan man kan börja använda en produkt. Jag ser därför användarvänlighet som hur snabbt och enkelt man kan komma i gång med sin odling från det att man öppnar förpackningen. Finns allt som odlingsmedium och näring med i setet och hur enkel är manualen att följa? Det är inte så komplicerat att odla hydroponiskt så det ställer inte så höga krav på tillverkaren att göra det enkelt.

4 svar på ”Hydroponisk odling Bäst i Test”

  1. Hej! Jag är lite nyfiken. Jag har en Harvy och har bara testat den ett par gånger. Första gången med sallad och basilika som följde med paketet. Andra gången för nån månad sedan, med plocksallad och sallad little gem, för den ville jag testa. Men den drog iväg på höjden, inte som den skulle göra. Blev nyfiken när du skrev att du odlar både gurka och tomat. Hur funkar det?

    Svara
    • Hej Inga-Lill. Om salladen drar iväg på höjden eller ”sträcker” på sig så är det ofta en brist på ljus. I vissa Harvy-paket så ingår växtbelysning och det har räckt långt för mig när det gäller nästan all sallad och kryddor.

      Just ljuset upplever jag blir ett ännu större problem när det kommer till tomat och gurka. För det första så rekommenderar jag att du väljer sorter som blir lite lägre. För tomater kan du kolla på sorter som kallas för busktomater eller dvärgtomater. Då är det lättare att få till en bra växtbelysning som räcker för plantan. Jag använder mig själv av Julas växtbelusning samt ett par extra vanliga led-lampor för både gurka och tomat.

      En annan viktig bit är att tomat och gurka dricker mycket vatten. Det gör att du kommer behöva fylla på med näring och vatten ofta. Så jag rekommenderar bara att du odlar en planta i Harvy åt gången för större växter. Och för tomat och gurka kan det vara bra att ha näring som är anpassat för fruktsättande växter. kolla exempelvis på min sida om hydroponisk näring för exempel.

      / Wiktor

      Svara
  2. Hej. Jag vill odla med denna metod. Men vill inte ha pluggar med frön.
    Finns det att köpa paket där man själv väljer frön?

    Tack för intressant artikel

    Svara
    • Av dom tre som jag har provat så är det bara Harvy som kommer med enbart pluggar med frön. Däremot kan man enkelt peta ut dom eller köpa till pluggar utan frön. Jag petade ut fröna från mina pluggar för att så mina egna sorter av sallad

      Svara

Lämna en kommentar