Bästa hydroponiska näringen

När vi odlar i vatten så måste vi se till att förse våra växter med precis all den näring dom behöver. När vi odlar i jord så finns det normalt sett ämnen och näring bundet i jorden som växterna sedan kan ta upp vid behov. Och vissa av dem här ämnena finns det mer av. Det gör att vanlig växtnäring bara behöver förse våra plantor med det som normalt sett saknas.

Men då vi vid hydroponisk odling bara utgår från vatten så är det upp till oss att se till att all näring finns och balansen är bra. Därför så är det viktigt att välja en näring som är anpassad för hydroponisk odling. Men då växternas behov skiljer sig beroende på vilket stadie dom har nått och om det bara är bladgrönt eller fruktbärande växter så finns det också olika behov av näring.

Så jag tänkte i det här inlägget gå igenom lite vad vi ska tänka på när vi väljer näring för hydroponisk odling och exempel på näring som är bäst när det kommer till bladgrönt och vad som är bäst när det kommer till fruktsättande växter.

Hydroponisk växtnäring för sallad och bladgrönt

Hydroponisk näring från nelson garden

Att välja en bra växtnäring för att odla sallad och bladgrönt hydroponiskt är inte så svårt och vi klarar oss med en enda typ genom hela plantans liv. Näring för sallad och bladgrönt har ofta ett fokus på kväve som är viktigt för tillväxt samt en låg nivå av fosfor som annars mest är till för fruktsättning.

Det finns många bra alternativ för växtnäring som passar för den som vill odla sallad och kryddor. Vanligast här är nog Nelson gardens hydroponiska växtnäring som dels ingår i deras hydroponiska odling Harvy. Med ett NPK värde på 4-0,7-3 så ser vi att kväve är högt och fosfor är lågt.

Jag använder själv just Nelson gardens näring till mina hydroponiska odlingar om det bara är sallad eller kryddor jag odlar och tycker att det har fungerat bra. Jag har hört att folk tycker den är något dyr men det är jämfört med vanlig växtnäring. Jämfört med andra hydroponiska näringar så tycker jag den är rimligt prissatt.

Hydroponisk växtnäring för fruktsättande växter som tomat och gurka

hydroponisk näring för fruktsättande växter

När vi vill odla växter som ska ge oss frukt så som tomat och gurka så blir näringen lite mer komplicerad. Ofta så vill vi ha en stark tillväxt tidigt i plantans liv och vill då ha en näring som är rik på bland annat kväve. När plantan sedan vuxit till sig och ska börja producera blommor och därefter frukt så vill vi i stället ha en som är rik på fosfor samtidigt som den har mindre kväve.

Detta gör att när vi odlar sådana här typer av växter så behöver vi mer än en näring. Det kan låta komplicerat men det finns idag färdiga kombinationer för just den här typen av växter. Jag använder mig exempelvis av Terra Aquaticas näring som egentligen består av tre flaskor men där jag hittills bara har använt mig av två.

Då är det bara för oss att enligt tabell följa hur mycket näring vi ska tillsätta av respektive flaska vid plantans olika livscykler. Alltså väldigt enkelt att göra även om det så klart är lite mer jobb än när vi odlar sallad.

Mäta EC och pH

pH mätare och pH sänkning

Att mäta konduktivitet (EC) är ett bra sätt att få reda på hur mycket näring som finns i vår lösning. Detta gör vi med något som kallas för en EC-mätare. När vi tillsätter näring till vattnet så ändras alltså lösningens konduktivitet och vi kan då hålla koll att vi ger växterna rätt mängd näring. Vilken EC-värde vi vill ha beror på vad vi odlar och det finns tabeller för detta. Vi kan dock inte se exakt vilka näringsämnen som det finns mycket eller lite av utan där måste vi lita på att vi tillsätter rätt blandning från början. Jag anser inte EC som nödvändigt att mäta men däremot kan det vara bra och lärorikt

Vattens pH-värde har stor påverkan på växternas förmåga att ta upp näring. Detta gäller i så väl hydroponisk odling som när vi odlar i jord. Det är därför viktigt att ha koll på vattnets pH och eventuellt använda en pH-sänkare om det är för högt. Jag fick tidigt rekommendationen att lägga mig i ett intervall mellan 5,5 och 6 och det har fungerat bra för mig. Vi har med egen brunn ett relativt högt pH-värde så jag använder mig av Vitalink Essentials pH Down Easy

Vanliga frågor

Hur ofta byter man vatten i hydroponisk odling?

Riktlinjen jag följer är ungefär en gång i veckan. När plantorna är väldigt små så gör jag det kanske var 3:e vecka då de varken förbrukar mycket näring eller vatten. Växtnäringen har rätt balans när den är nyblandad. Så när växterna är större och förbrukar mer näring och vatten så ser jag till att byta allt ungefär en gång i veckan för att undvika obalans.

Hur ofta ska jag fylla på med näring i hydroponisk odling?

Detta gör jag lika ofta som jag byter vatten vilket vid plantor som växer kraftigt är ungefär en gång i veckan. Då byter jag ut allt vatten och fyller också på med näring enligt tillverkarens rekommendationer.

Vilken näring till hydroponisk odling?

Välj en växtnäring som är till för hydroponisk odling.  Här finns det två typer som är mineralbaserad eller organisk. Om du är osäker tycker jag du ska välja mineralbaserad som är det vanligaste. Med detta som utgångsläge så väljer du en som passar det du ska odla. Du kan läsa mer om detta i inlägget här ovan.

2 svar på ”Bästa hydroponiska näringen”

  1. På de amerikanska sidorna om hydroponisk odling är n-p-k skyhöga jämfört med informationen på svenska sidor, allt från ett ”ideal” på 5-5-5 värde till 20-20-20. Reagerar på att fosfor värdet är lika högt där.
    Har du en aning om varför?
    Svårt att hitta djupgående nördinfo någonstans! 😛

    Svara

Lämna en kommentar