Bästa grästrimmern: Bäst i Test

I de allra flesta trädgårdar så finns det områden där en vanlig gräsklippare helt enkelt inte kommer åt. Då kan det vara värt att lägga en funderare på om man ska skaffa sig en grästrimmer. En grästrimmer är ovärderlig när det kommer till att klippa längre gräs, svåråtkomliga områden eller om vi vill ha en väldigt fin kant som avslutar gräsmattan.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Dewalt grästrimmer blev bäst i test

DEWALT DCM561PB

  • Bra prestanda
  • Bekväm att arbeta med
Bästa budgetval
black and deckers grästrimmer är bästa budgetval

2. BLACK & DECKER ST1823-QW

  • Låg vikt
  • Prisvänlig

De 5 bästa grästrimmarna 2023

  • DeWalt DCM561PB
  • Black & Decker ST1823-QW
  • Milwaukee M18 BLLT-0
  • Gardena EasyCut
  • Bosch DIY Advanced Grasscut 36-30

En bra grästrimmer underlättar arbetet otroligt mycket där det är svårt att komma åt med en gräsklippare. Det kan vara för att klippa fint runt rabatter utan att skada blommorna där eller så kan det vara nära huset där gräsklipparen helt enkelt inte har möjlighet att komma åt. Men en sak som jag själv underskattat väldigt mycket tidigare är möjligheten att göra snygga kantklippningar.

En grästrimmer behöver inte vara dyr. Idag är de flesta modellerna batteridrivna vilket gör att det ofta kan bli en rätt stor kostnad om man inte har dessa sedan tidigare. Men har man redan batteri så är det inte mycket dyrare än att köpa en bra modell med sladd.

Den här bäst i test jämförelsen gjorde jag för att hitta den bästa grästrimmern när jag behövde en ny i våras. Vad som är den bästa modellen skiljer från person till person men jag försökte göra en så generell utvärdering som möjligt baserat på pris, prestanda, funktionalitet och bekvämlighet. Längre ner i listan kan du få en mer utförlig beskrivning av dessa. Bäst i test blev Dewalts DCM561 och bästa budgetval blev Black & Decker ST1823-QW.

NamnTillverkareKlippbred(cm)Tråddiameter(mm)Vikt(kg)
DCM561PBDeWalt3324,1
ST1823-QWBlack & Decker251,62
M18 BLLT-0Milwaukee402,45,6
EasyCutGardena23-3
Advanced Grasscut 36-30Bosch DIY301,64,1

1. DEWALT DCM561PB

Dewalt grästrimmer blev bäst i test
ButikPris
1 907 :-Till Butik

För dig som vill ha en prisvärd och mycket bra grästrimmer tycker jag att du ska ta en titt på Dewalts DCM561. Givet att du inte har batterier från annan tillverkare tycker jag att den här trimmern är väldigt utmärkande när det kommer till pris i förhållande till prestanda. Det finns få saker som den inte har och du har möjligheten att justera den efter dina behov. En mycket uppskattad modell som fått väldigt goda recensioner.

Först och främst har den en klippbredd på 33 cm vilket är ganska mycket jämfört med andra modeller. Och med två olika hastigheter kan vi välja mellan prestanda när det är tuffare och batteritid när det är lättare arbete. Den här modellen har en tråddiameter på 2 mm.

Med en bra tvåhandsfattning och en vikt på 4,1 kg så är det en modell som går bra att köra länge. Men även vikten är relativt låg så får du nog räkna med att det känns i underarmarna. Det går inte riktigt att komma ifrån om man jobbar under längre tid.

Den enda nackdelen jag kan finna på en modell för det här priset är att det inte går att vrida skärhuvudet. Det gör kantklippning lite knepigare om ens görbart.

2. BLACK & DECKER ST1823-QW

black and deckers grästrimmer är bästa budgetval
ButikPris
889 :-Till Butik

Alla vill inte lägga en stor summa pengar på ett trädgårdsverktyg man bara tänker använda någon enstaka gång. Och om det gäller dig och du ändå behöver en trimmer tycker jag att du ska kolla på Black & Decker ST1823-QW. Det är en betydligt billigare modell än de andra vi kollat på och även något mindre. Men den är trots det mycket uppskattad och har fått väldigt gott betyg.

Den här modellen har ett väldig högt varvtal på 9000 varv per minut och har en klippbredd på 25 cm. Den är inte riktigt så kraftig som varvtalet får den att verka men med en mindre klippbredd klarar den enkelt av vanligt gräs som annars är svårt att nå. Tråddiametern är på 1,6 mm.

Med en väldigt låg vikt på 2 kg så är den lätt att arbeta med. Vi har även möjlighet att vrida skärhuvudet så att den i stället används för kantklippning.

För det pris den här kommer med som inkluderar batteri tycker jag absolut att den här ett utmärkt val för dig som vill ha en enklare trimmer till hemmet.

3. MILWAUKEE M18 BLLT-0

Grästrimmern som blev bästa premiumval
ButikPris
4 375 :-Till Butik

För dig som verkligen vill ha det där lilla extra i kraft och kanske har kraftigt ogräs eller bara stora ytor som behöver bearbetas så är Milwaukees M18 BLLT-0 en modell som kommer med extra allt. Det här är en något dyrare modell men som ändå gör själ för pengarna. Den är väldigt uppskattad och har fått högt betyg av många användare och mycket bra recensioner.

Vi kan ställa trimningsradien mellan 35 och 40 cm. Är det mycket tungt ogräs du ska ta dig igenom så är det bättre att välja det lägre för att få bättre effekt.  Vi kan ställa hastigheten i två olika lägen på 4600 och 6200 varv per minut. Trimmertråden har en diameter på 2,4 mm.

Vi har en bra tvåhandsfattning och en vikt på 5,6 kg. Den är dock välbalanserad så även om vikten är något högre så behöver inte all vikt hamna på den nedra armen.

En väldigt bra modell för dig som ska röja mycket eller kraftigt ogräs. Kanske lite väl kraftfull för många vanliga trädgårdar. Men verkligen en modell att kolla in på för dig som har behovet.

4. GARDENA EasyCut

Gardena grästrimmer är ett udda men bra val.
ButikPris
1 715 :-Till Butik

En annan bra grästrimmer i det lite billigare segmentet är Gardenas EasyCut. Denna skiljer sig från traditionella trimmers genom att den har knivar i stället för en tråd för att klippa gräset. Jag tycker att det är en spännande lösning även om jag inte är helt såld på den. Tråd är bra för att det är bara mata ut ny om vi skulle stöta emot något den inte klarar av att klippa. Knivar, om än i plast, är inte lika lätta att ersätta. Men den här modellen har ändå fått mycket goda recensioner. Så vet du bara att du enbart ska klippa gräs så är den värd att kolla in.

Batteriet som kommer med har en drifttid på cirka 45 minuter och ska motsvara att klippa upp till 1125 meter gräskanter. Det går att vrida på trimmerhuvudet för att använda den till kantklippning i stället för trimmer.

Knivarna sägs ge ett mer exakt arbete och renare klippresultat. Den är uppskattad men jag har inte kunnat bekräfta detta.

En spännande modell och lösning som är värd att kolla in mer på. Men i det billigare segmentet finns det ändå väldigt intressanta modeller med traditionell trådtrimmer som jag hade valt i första hand.

5. BOSCH DIY Advanced Grasscut 36-30

Bosch grästrimmer är ett bra val för dig med batterier
ButikPris
2 113 :-Till Butik

Bosch DIY gör ofta väldigt bra maskiner för villaägare och så även här när det kommer till trimmers. Deras Advanced Grasscut 36-30 är en väldigt bra modell och har du redan boschbatterier tycker jag absolut att du ska kolla på den här. Den är uppskattad och effektiv och ser ut att göra jobbet utmärkt.

Den har en klippdiameter på 30 cm och batteriet är på 36V vilket gör den väl lämpad att klara av även de lite tuffare jobben. Räkna dock inte med att den ska klara vad som helst utan vid grövre ogräs så upplever flera att den rycker lite vilket drar ner betyget något

Vi hittar en tråddiameter på 1,6 mm och det här är den enda modellen med dubbla trådar. Vi kan ställa in längden på trimmern som har en vikt på 4,1kg. Det gör att vi kan anpassa den efter vår egen storlek vilket gör det lättare för både armar och rygg.

En bra modell som gör mycket rätt. Så har du redan bosch 36 V batterier är det här ett självklart val.

Att tänka på när du köper en grästrimmer

Grästrimmrar har funnit på marknaden under en mycket lång tid. På senare år är det nästan bara batteridrivna modeller kvar på att välja på. Vill man ha bensindriven kan man kolla på en röjsåg men det är nog lite väl mycket kraft för de flesta trädgårdar.

Det finns en del att tänka på när man köper en grästrimmer. Jag har nedan listat de saker jag tycker man ska tänka på för att avgöra vad man behöver och därefter vad som är värt pengarna.

Batterityp och tillverkare

Det går inte undvika att hamna i någon form av inlåsning då olika tillverkare har olika batterier. Så har du redan idag utrustning från en tillverkare så kan du spara mycket pengar på att köpa en modell som kan använda samma batterier.

Har du inte redan batterier sedan tidigare kan det ändå vara värt att tänka på detta om du ska köpa andra verktyg i närtid. Kolla då över vilka produkter dom erbjuder i dessa kategorier.

Hastighet och kraft

Varvtal är inte nödvändigtvis lika med mer kraft och det är fler variabler som styr vad den klarar av. Men att kunna ställa hastighet är trevligt då mindre kraft innebär att vi kan spara på batteritiden när vi behöver.

För dig som letar efter en trimmer som klarar större mängd gräs och lite tuffare ogräs så är det viktigt att kolla på både varvtal, klippbred och tråddiameter. Men framför allt så får vi här förlita oss till stor del på recensioner.

Kantklippning eller ej

Om det går att vrida skärhuvudet så går det också att använda trimmern till att klippa jämna och fina kanter. Har man tydliga gränser till land eller buskar är det här ett effektivt sätt att verkligen snygga till gräsmattan.

Det är inte alla modeller som har denna funktionalitet så har du behov av detta bör du kolla så att de verktyg du kollar på har denna funktion.

Vikt styr hur länge du orkar arbeta

Hur länge vi orkar arbeta med trimmern styrs i mångt och mycket av vikten men även om det finns extra handtag eller ej. Men en låg vikt gör stor skillnad på hur länge en otränad person som jag orkar arbeta med trimmern. Det kan vara värt att tänka på om du behöver använda trimmern över större ytor.

Så valde jag produkterna i listan

Den här jämförelsen började när jag själv hade behov av en ny trimmer. Jag letade då efter en generellt bra och prisvärd trimmer för vad jag anser vara en ganska vanlig trädgård. Det innebär att någon värstingmodell är det inte frågan om. Därför filtrerade jag tidigt bort modeller som är mer för proffsen. Jag delade sedan in de modeller jag hade kvar i prisklasser och tog vara på de modeller med höga betyg och goda recensioner. Dessa kollade jag in extra på och jämförde mer noggrant och resultatet finner du i listan ovan. Det finns många bra grästrimmers på marknaden men listan får vara de som är bäst i test enligt mig.

Det här är ingen vetenskaplig jämförelse utan baserat på min kunskap och känsla med förhoppning att den ska hjälpa dig som inte riktigt vet vad du ska leta efter.

vanliga frågor

Finns det grästrimmer utan tråd?

Ja det gör det. Gardena har en grästrimmer som använder sig av plastknivar istället för tråd.

Vilken grästrimmer ska man köpa?

Har du redan batterier av en tillverkare så är det bra att välja en modell som passar dessa. Annars tycker jag att Dewalts DCM561PB är ett mycket bra val om man letar efter något prisvärt.

Är Trimmertråd nedbrytbar?

All trimmertråd är inte nedbrytbar. Det finns dock tråd som är det så kolla efter detta när du ska köpa ny tråd.

Lämna en kommentar