Bästa batteridrivna gräsklipparen: Bäst i Test

En bra batteridriven gräsklippare underlättar skötseln av gräsmattan något otroligt. Att hålla gräsmattan fin och välklippt blir så mycket enklare med ett batteri i stället för en sladd. Och jämfört med en bensindriven modell finns det många fördelar där jag själv verkligen gillar tystnaden. I takt med att batterierna har blivit mycket bättre både när det kommer till batteritid och pris så är fördelarna så pass stora att går du väl över till en batteridriven gräsklippare kommer du inte vilja ha något annat.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

De 5 bästa batteridrivna gräsklipparna 2024

Batteridrivna gräsklippare är fortfarande relativt dyra och innebär ett större köp. Det är därför extra viktigt att vara noggrann i sin undersökning inför köpet så att vi kan känna oss trygga och nöjda med vårt köp även i framtiden.

Jag gjorde den här undersökningen när jag letade efter den bästa gräsklipparen i samband med att jag fick en ny större gräsmatta.  För mig stod valet mellan en sådan här gräsklippare och en robotgräsklippare där mitt val blev det senare. Men undersökningen gjordes ändå så jag tänkte att jag delar med mig av min undersökning i hopp om att den ska hjälpa någon annan.

Vad som är den bästa gräsklipparen är så klart subjektivt. Så vill du veta precis vad jag utgått från när jag gjorde min bedömning så hittar du det lite längre ner på sidan. Men främst har jag utgått från batteritid, klippbredd, vikt, storlek och pris. Listan består av de fem modeller jag ansåg bäst och är då i fallande ordning där bäst kommer först. Det innebär att bäst i test blev Ryobi RY36LMM46A-140

1. Ryobi RY36LMM46A-140

Ryobi Batteridrivna gräsklippare är bäst i test

Ryobi RY36LMM46A-140 är en 36 V batteridriven gräsklippare som har fått mycket god respons och kommer till ett bra pris. Jag har länge tyckt att Ryobi gör grejer som är prisvärda och en titt på den här gräsklipparen stärker den åsikten. Med ett av de lägre priserna samtidigt som den kommer med en av de högre kapaciteterna så är det svårt att inte se den som en kandidat till att vara bäst i test.

Tillverkarna anger att den är lämplig för gräsmattor på upp till 750 kvm. Det är nog lite att ta i. Den kommer inte med någon drivning och ifall man ska klara så stora ytor bör nog gräsmattan vara välklippt sen tidigare och ha en förmånlig utformning. Men gräsklipparen har en klippbredd på 46 cm så det går förhållandevis snabbt att klippa. Men ibland kan det ta två laddningar. Den ska även vara lätt att flytta och köra så även utan drivning är den lätt att använda.

Den här gräsklipparen kommer inte med någon uppsamlare utan är till för det som kallas bioklippning där den klipper gräsresterna smått som sedan får agera som näring när det bryts ner. Det fungerar bäst när man klipper gräset regelbundet.

Vi hittar sju olika klipphöjder från 38 mm upp till 100 mm. En del användare nämner även att det kan vara tungt för motorn att klippa långt högt gräs så då kan det vara bra att höja klipphöjden något.

Annars är det främst att den går att fälla ihop när den förvaras som är trevligt. Allting som tar mindre plats är något jag förespråkar.

2. MAKITA DLM432

Makita batteridrivna gräsklippare är en av de bästa alternativen men lite dyrare
ButikPris
8 906 :-Till Butik

Är man ute efter en batteridriven gräsklippare som är riktigt effektiv så tycker jag att man ska ta sig en titt på DLM432 från Makita. Det är den dyraste gräsklipparen jag tittade på och ligger nog något högre än vad de flesta är villiga att betala. Den är mycket uppskattad av de som köpt den och den kommer med alla finesser som underlättar vårt gräsklippande.

Med en angiven kapacitet på gräsmattor på upp till 575 kvm så vill jag säga att tillverkarna har lagt sig på en väldigt rimlig uppskattning. Med en klippbredd på 43 cm och en batteritid på 30 minuter per batteri så kan vi klippa i en timme per laddningstillfälle. Med drivningen och den låga vikten så är den väldigt lätt att framföra.

Även om gräsklipparen har en uppsamlare så klipper den med bioklippning/mulchning. Så det är upp till oss om vi vill låta gräset ligga kvar eller om det ska samlas upp. Uppsamlaren rymmer 50 L. Vi har flera inställningar för att ändra klipphöjden och kan ställa in med allt ifrån 20 – 75 mm

Det är en väldigt bra maskin och behöver vi exempelvis klippa störra ytor så tar det inte mer än 90 min att åter få full laddning. Den lätta vikten och drivningen gör den även väl lämpad för dig som inte har ork eller styrka att trycka fram en gräsklippare en längre stund.

3. BLACK & DECKER BCMW3318L2

Black & Decker batteridriven gräsklippare i vårt bäst i test
ButikPris
5 163 :-Till Butik

Black & Decker är en tillverkare jag inte använt speciellt mycket själv på senare tid. Men deras gräsklippare BCMW3318 är jag ändå lite imponerad över. Det är en av få gräsklippare som jag kollat på som använder sina standardbatterier som passar med deras andra 18 V produkter. Det här är en populär modell som är väl anpassad för mindre ytor och förvaringsutrymmen.

Den här gräsklipparen passar gräsmattor på upp till 300 kvm. Det är även den smalaste gräsklipparen i testet med en klippbredd på endast 33 cm. Allting med den här gräsklipparen är mindre och jag gillar tanken på en ordentlig gräsklippare även för mindre ytor. Med en vikt på bara 15 kg så är den lätt att både plocka fram och använda.

Klipphöjden kommer med fem olika inställningar mellan 25 och 65 mm. Det kommer en uppsamlare på 35 L. Klipper du ofta så att gräsklippet är mindre tycker jag att man inte bör använda den utan låta gräset ligga kvar.

Det är en bra gräsklippare och har du redan black & decker eller inte redan använder någon annan produktserie så är detta något att kolla in mer på.

4. STIGA Collector 543e Mono

Stiga gräsklippare är ett bra alternativ för en batteridriven lösning
ButikPris
6 903 :-Till Butik

Om man är orolig för att en batterigräsklippare inte ska orka med att klippa även längre och tjockare gräs så är Stigas Collector 543e Mono ett alternativ att kolla lite mer på. Den kommer inte med mycket större kapacitet i form av yta eller klipptid. Däremot har den en starkare motor med en effekt på 1300 W och ett batteri på 48V.

Stiga har angett att den är lämplig för ytor på upp till 400 kvm. Det ska kunna göras med en klipptid på 22 minuter som batteriet håller. Jag skulle tro att det är lite väl optimistiskt men den har ändå en klippbredd på 41 cm och recensionerna säger att det är en väldigt bra gräsklippare. Så har man inte en större gräsmatta eller om man kan tänka sig att dela upp klippningen på två gånger så är det här ett riktigt bra alternativ att kolla mer på. Den är dock lite tyngre än många av dom andra modellerna med en vikt på 26 kg.

Annars kommer den i mångt och mycket med standardfunktionalitet. Vi hittar sex olika klipphöjder från 22 mm upp till 65 mm. Det inkluderas även en uppsamlare på 60 l.

Det är den kraftfullaste gräsklipparen jag har kollat på i det här testet och i vissa fall så behövs den extra kraften. Den är dock lite dyrare så känner man att plånboken tillåter det så ta med den här i beräkningarna.

5. MAKITA DLM460Z

Den andra Makita gräsklipparen i vårt bäst i test
ButikPris
9 025 :-Till Butik

Att den här modellen kommer sist i testet är inte på något sätt ett tecken på att den är dålig. Det här är en mycket effektiv modell som passar dig som har en stor gräsmatta. Det som däremot gör att den halkar ner på listan är just priset som är bra mycket högre och som i mina ögon helt enkelt gör den mindre prisvärd. Men är man ute efter en mycket bra gräsklippare och har pengarna så är DLM460Z något att kolla extra på.

Gräsklipparen är anpassad för gräsmattor upp till 1360 kvm. Den har en klippbredd på 46 cm vilket gör den till den bredaste modellen jag kollat på. Med en laddtid på endast 55 minuter så kan vi även snabbt komma ut och klippa klart om allting inte blev gjort på första laddningen.

Vi hittar 10 olika klipphöjder från 20 upp till 75 mm och en uppsamlare på 60 liter. Makita har på den här modellen satsat på en ipx4 klassning som gör att den tåls att köra med i lättare regn. Sen så kvarstår alltid frågan om vi vill klippa gräsmattan i regn då resultaten ibland blir sämre

Det här är en mycket bra gräsklippare som har fått goda omdömen. Så har du plånboken och vill ha något bra så är det ett mycket bra val.

Att tänka på när du köper en batteridriven gräsklippare

Det skiljer inte jättemycket mellan att köpa en vanlig gräsklippare och en batteridriven en. Det här är ofta relativt dyra maskiner så det kan ändå vara värt att tänka efter precis vad ens behov är för att inte behöva lägga mer pengar än nödvändigt.

Gräsmatteyta och klippbred

En av de enklaste sakerna att kolla på för vilken storlek på gräsmattan som gräsklippan är anpassad för. Jag tycker att man ska ha lite marginal här då tillverkarna ofta tar i lite väl mycket jämfört med vad gräsklipparna faktiskt klarar av. Även klippbredd är intressant då det kan indikera hur lång tid klippningen kommer ta.

Klipphöjd

Mer eller mindre alla modeller har inställbar klipphöjd inom normalintervallet. Vill man ha väldigt specifik klippning eller extra kort så kan det här vara värt att kolla lite extra på.

Drivning eller inte

Om du är van vid en vanlig bensindriven gräsklippare så har du nog stött på att vi med hjälp av ett handtag får den att gå framåt av sig själv. Det är detta som kallas för drivning och är mer vanligt på tyngre gräsklippare.

Jag själv gillar denna funktion men det kommer så klart med ett pris. Och det är nog mest värt pengarna om du har en större gräsmatta där det kan bli ett riktigt träningspass annars.

Uppsamlare eller låta gräset ligga

Det har blivit populärt att låta det klippta gräset ligga. Många gräsklippare kommer idag med så kallad bioklippning eller mulchning som innebär att gräsklippet strimlas flera gånger innan det faller ner. På det viset så tar det mindre plats och bryts ner snabbare.

Men för dig som vill ha en väldigt ren gräsmatta eller använda det näringsrika gräsklippet till annat så kan det vara bra att se så att gräsklipparen har en uppsamlare. Dessa kommer i flera storlekar och en liten uppsamlare innebär fler stopp då den måste tömmas.

Laddningstid på batteriet

En sak som ofta glöms bort är hur lång tid det tar att ladda batteriet. Det här är kanske mest viktigt om man har en gräsmatta som är lite större eller ligger på gränsen av vad gräsklipparen klarar av. Då kan det krävas flera klippningar och en snabb laddningstid gör att vi snabbt kan komma i gång igen och göra klart jobbet.

Hur jag valde ut produkterna i listan

När det gäller batteridrivna gräsklippare så är det ingen brist på utbudet. Så den första gallringen fick i mångt och mycket bli efter recensioner och pris. Har en gräsklippare fått många negativa recensioner fick den helt enkelt inte vara med mer. För mig och många andra villaägare så är inte heller några värstingmodeller intressanta så i mitt fall är det ett tak på 10 000 kronor och då anser jag även det vara väldigt högt.

Med denna första gallring så kunde jag få ner antalet rätt ordentligt och därefter letade jag upp de gräsklippare som vid en första anblick verkade sticka ut i olika prisklasser för att kolla mer på dem. Här spelade recensioner och betyg en stor roll.

Efter att ha tittat närmare på dessa modeller så blev resultatet listan som finns i den här artikeln. Jag kollade mycket på prisvärdighet och hade som utgångspunkt hur bra de klarar av en medelstor gräsmatta och hur bra dom uppfyller kraven på en välklippt gräsmatta.

Den här undersökningen är baserad på min åsikt och är inte testade i person utan kan mest ses som en lista i vilken ordning jag hade köpt de olika modellerna om jag skulle köpa en ny maskin idag och vilken jag då skulle anse vara bäst i test.

Lämna en kommentar