Bästa EC-mätaren: Bäst i test

Att mäta konduktivitet (EC) i sin hydroponiska odling är ett bra sätt att säkerställa att man har rätt mängd näring i vattnet. Med en bra EC-mätare gör du det här på nolltid och du kan då hålla reda på när du behöver byta ut vatten eller fylla på med mer näring. Det är dock ingenting man behöver för att lyckas med sin odling men det är ett bra hjälpmedel för oss som vill ta det där extra steget.

De 3 bästa EC-mätarna

  1. HM Digital COM-80
  2. Bluelab conductivity pen
  3. Comboinstruments C110

EC-mätare är inget man behöver för att lyckas med att odla hydroponiskt. Det kan däremot vara ett hjälpmedel om man vill ta reda på varför ens odling inte lyckas. Tillsammans med en pH-mätare kan vi få reda på allt det vi behöver veta om vattnets tillstånd och våra växters hälsa.

Då EC-mätare är lite av ett specialverktyg där man antingen tar sin odling väldigt seriöst eller har ett intresse av att mäta och följa upp så är antalet modeller på den svenska marknaden något begränsad. Vi hittar inte många mätare i de stora varuhusen utan  får förlita oss på dedikerade webbutiker för hydroponisk odling eller liknande.

Så jag har gjort en liten bäst i test jämförelse av några populära modeller som jag har tittat lite extra på. Det är dock ingen vetenskaplig jämförelse utan jag har kollat på betyg och recensioner tillsammans med produktbeskrivningar för att skapa mig en uppfattning och rankat dom därefter.

1. HM Digital COM-80

HM-digitals EC mätare är bäst i test

HM digital gör i mitt tycke bra och prisvärda mätverktyg som är väl lämpade för hydroponisk odling. Deras COM-80 för att mäta bland annat EC stämmer bra in på den beskrivningen. Det är en mätare som är lätt att både använda och kalibrera och som kommer med några smarta funktioner för att hjälpa till vid användningen.

COM-80 kan mäta både µS och mS där det enda som skiljer egentligen är upplösningen. mS är 1000 gånger större än µS vilket innebär att 1 mS är 1000 µS. När vi tittar på referenslistor så är det ofta mS som är angivet och därför det som är relevant.

Mätaren kalibreras enkelt med ett knapptryck i kalibreringsvätskan och är därefter redo att användas. För mig en klockren mätare för oss hobbyodlare. Bäst i test helt enkelt.

2. Bluelab conductivity pen

En bra EC-mätare från bluelab

Om vi kollar på vår jämförelse av pH-mätare så finner vi att många av tillverkarna har motsvarande modeller för mätning av EC. Bluelabs conductivity pen är en sådan som vi känner igen. Även här så är det en stabil och kvalitativ modell som tyvärr är något dyrare än andra modeller men som kommer med en hög noggrannhet.

Med ett mätområde på 0-10 ms/cm så täcker den mer än väl in hela det intressanta området och detta med en noggrannhet på +- 0,1. Kommer med en enkel kalibrering där vi även får indikation på att denna har lyckats.

En väldigt bra mätare som dock är något dyr. Men värt det för dig som vill ha den lite högre noggrannheten.

3. Comboinstruments C110

EC-mätare i vår bäst i test jämförelse

Den här EC-mätaren från Comboinstruments verkar som ett bra alternativ vid en första anblick men håller tyvärr inte riktigt måttet. C110 har ett bra pris men den största bristen är mätområdet som inte går upp till mer än 2.0 ms/cm. även om många saker vi odlar gärna ligger strax under två så finns det gott om exempel där vi vill ligga en bit över 2ms/cm och då duger helt enkelt inte den här mätaren för detta.

Så trots priset och att det är otroligt enkelt att läsa av mätaren så anser jag att det finns betydligt bättre alternativ att välja.

Olika enheter på olika mätare

Vissa mätare visar inte EC i det mått som används av gemene man. Det kan exempelvis vara att de använder sig av µS/cm i stället för mS/cm. så om du i stället för att få ett värde likt 2.0 får ett som är 2000 så är detta förmodligen fallet. Det enda du behöver göra då är att dela ditt värde med 1000 så får du den enhet som du är ute efter.

Nästan alla referenslistor vi kan hitta är i just mS/cm formatet. Så det andra värdet är egentligen överflödigt. Vi får lite högre upplösning men om noggrannheten inte motsvarar denna upplösning så blir det inte ett mer exakt resultat för det.

Många EC mätare kommer även med TDS mätning. Dessa enheter brukar vara något i stil med PPM så förknippa inte detta med EC även om det kan finnas samband.

Så valdes modellerna i den här jämförelsen

Antalet EC-mätare är ganska begränsat på den svenska marknaden. De som finns hos olika elhandlare är ofta väldigt snarlika och jag valde att bortse från amazon då det är väldigt oklart vad det faktiskt är man får därifrån. Så jag valde några populära tillverkare och modeller för att göra en djupare egen jämförelse på. Dessa modeller finner du i listan ovan.

Lämna en kommentar