Bästa droppslangen: bäst i test

En droppslang är ett utmärkt sätt att automatisera sin bevattning och spara massor av tid. Inte nog med det så sparar det också ordentligt på vattnet. En del tillverkare säger upp till 70% och exempelvis Sara Bäckmo upplever att hon inte behöver vattna lika ofta. Detta då vattnet går direkt ut i jorden och växterna och vi förlorar därmed betydligt mindre vatten till avdunstning. Det finns alltså flera bra anledningar till att se över sin bevattning och överväga droppslang.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Gardena micro drip system är bäst i test för droppslangar

Gardena Micro-Drip-System

  • Utökningsbart
  • Lång slang
  • Jämnt vattenflöde i hela slangens läng

De 3 bästa droppslangarna 2024

  1. Gardena Micro-Drip-System.
  2. Fiskars fuktslang
  3. Gardena fuktslang

Vatten är en nödvändighet för att våra växter ska må bra och fortsätta växa. Men i takt med att mängden växter och land har ökat så har också tiden jag lagt på att vattna gjort detsamma. Det tar mycket tid som jag hellre lägger på annat i trädgården. Jag började då kolla på att automatisera min bevattning och ett enkelt steg för att få bort en stor del av jobbet är att använda just droppslang.

Genom att gräva ner en droppslang en bit ner i jorden i häcken och i frilandet så kan jag med väldigt lite tid och kraft vattna stora delar av min odling och trädgård. Just droppslang är dessutom något som går att kombinera med många andra bevattningssystem för att få det mer eller mindre helt automatiserat.

Jag utökar min odling nästan varje säsong och då det var dags för ett nytt friland så började jag återigen kolla på droppslang. Och i samband med ett nytt köp så kommer ju den ständiga funderingen ”Vilken droppslang är bäst?”. Så i detta inlägg så gör jag en liten bäst i testjämförelse av några av de populäraste droppslangarna på den svenska marknaden.

Vad som är den bästa droppslangen är ju dock subjektivt. Så när jag har gjort den här jämförelsen har jag utgått från min erfarenhet av trädgårdsarbete och bevattning. Så detta är helt och hållet min åsikt och någon annan kan uppfatta det annorlunda. När jag gjorde min bedömning så utgick jag ifrån typ, längd, kvalité och pris. Bäst i test blev Gardena Micro-Drip-System.

1. Gardena Micro-Drip-System

Gardena micro drip system  är bäst i test för droppslangar
ButikPris
625 :-Till Butik

När det kommer till droppbevattning så är det Gardena som är den ledande tillverkaren på den svenska marknaden. Deras Micro-Drip system är enkelt att komma  igång med och det är enkelt att utöka det och till att inkludera sprinklers och annan typ av bevattning om man vill. Det finns mer eller mindre ett helt eko-system av produkter och vi kan välja att automatisera all bevattning i trädgården om vi vill.

Det här startsetet inkluderar en droppslang på  Det här startsetet inkluderar en droppslang på 25 meter och är allt vi behöver för att komma i gång med droppbevattning av våra buskar eller odlingsland. Då det inkluderas 15 slanghållare så kan vi även lägga slangen ovan jord och räkna med att den ligger kvar.

Med tryckkompenserade droppspridare inne i slangen var 30:e cm så får vi en jämn vattenfördelning över hela slangen oavsett om det är höjdskillnader eller ej. Att vi får samma mängd vatten i början av slangen som i slutet är även det av största vikt. Varje droppspridare i slangen ger ifrån sig 1,6 liter vatten i timmen och ger ett jämn och bra flöde.

Jag tycker att Gardena gör bra och prisvärda grejer över lag och kollar vi in recensioner och åsikter från folk som köpt systemet så är de väldigt positiva. Just att man kan välja att bygga på för att i framtiden automatisera helt tycker jag är en stor fördel. Med en begränsad mängd produkter på marknaden tycker jag att detta är en solklar bäst i test vinnare.

2. Fiskars Fuktslang

Fiskars fuktslang är ett bra val för bevattning
ButikPris
386 :-Till Butik

Är man inte intresserad av något större system så kan man ta en titt på Fiskars fuktslang på 15 meter. Precis som med en vanlig droppslang så förser fuktslangen marken med vatten över hela slangens längd. Det här är en bra och billigare lösning för den som har ett simpelt behov. Det går att utöka längden till 30 meter genom att koppla ihop den med en slang till men det går även att korta av den till önskad längd om man har en mindre sträcka som ska vattnas.  En förkortad slang går även att återställa med en slangreparator.

Det är alltså en väldigt flexibel produkt och till ett rimligt pris. Den här slangen passar väldigt bra för dig som exempelvis vill ha ett enkelt sätt att vattna häcken på. Jag har inte hittat något negativt att säga om slangen. Den håller det den lovar och är inga konstigheter att komma i gång med.

3. Gardena Fuktslang

Gardena fuktslang en del av vårt bäst i test
ButikPris
459 :-Till Butik

Gardena är som sagt väldigt bra på sina grejor och deras fuktslang är enkel, flexibel och av hög kvalité. Den här slangen är på 15 meter men finns i mindre format om man vill. Precis som med fiskars slang ovan kan vi koppla på en slang till för att komma upp i 30 meter.

Den stora fördelen med den här slangen är att vi enkelt kan ställa in flöde och tryck genom en ventil. På så vis kan vi prova oss fram tills vi hittar rätt mängd vatten för våra växter.

Ett bra alternativ till den som inte vill ha något större system. Kostar något mer än fiskars men är trots allt en väldigt bra och prisvärd produkt i mina ögon.

Att tänka på när du köper droppslang

En droppslang är ett relativt enkelt köp. Den har en funktion och det finns inte många extra finesser som vi behöver ta hänsyn till. Men för att inte slänga några pengar i sjön så finns det några saker man bör tänka på när man väljer vilken produkt det är man ska köpa.

Droppslang eller fuktslang

Droppslang och fuktslang har samma funktion att helt enkelt långsamt förse jorden med vatten över en tid. Så rent praktiskt så fungerar dom likadant för oss som använder dom men det finns en viss skillnad i hur dom fungerar. Här har droppslang visat sig hålla längre på grund av sin konstruktion och en fuktslang har en betydligt kortare livstid.

Så för min del letar jag helst efter en droppslang. Men de är dock något dyrare så vill man först veta att det fungerar så är en fuktslang ändå värt att prova.

Längden

Förmodligen den viktigaste egenskapen hos en droppslang är längden. Nästan alla modeller går att förkorta men vi vill helst inte betala för något som inte kommer att användas. Så gör dig själv en tjänst och mät upp exakt hur lång slang du behöver och köp sedan den längd som är snäppet längre. Släng inte den extra delen då det ofta går att återanvända den med hjälp av en skarv eller reparationsbit.

Skalbart

Många av oss har kanske en specifik häck eller odlingsland som vi har tänkt ut att använda droppslangen på. Men kanske finns det fler ställen som du har tänkt att använda droppbevattning på i framtiden. Då kan det vara värt att köpa en droppslang som passar med andra produkter för att få till helheten.

På så vis kan vi bygga upp hel eller halvautomatiserad bevattning i framtiden. Flera av dom större tillverkarna har någon form av system för detta. Se bara till att köpa kompatibla produkter.

Pris och kvalitet

Det går inte att bortse från att pris och kvalité har stor påverkan på vilka köp vi gör. Just när det kommer till droppbevattning och främst då de typer som går under fuktslang så är det många som upplever att de billigare modellerna inte håller speciellt länge.

Traditionella droppslangar har en tendens av att hålla längre men är också något dyrare. Så kolla absolut på pris men se också över vilken typ av droppslang det är och räkna på hur länge din slang kommer hålla.

Tillbehör

Droppslang i sig hjälper mig otroligt mycket med vattningen men det sköter ändå inte sig själv. Beroende på vilken droppslang du kollar på så kanske det redan är en del av ett system vi kan bygga vidare på. Annars är jag en stark förespråkare av en vattentimer eller liknande. Det finns från både Gardena och Nelson Garden och säkert betydligt fler än så. Genom en sådan kan vi ställa in när kranen ska vara på och därmed ge vatten till droppslangen och med väldigt lite tid och pengar så sköter det sig självt helt och hållet.

Så valde jag ut droppslangarna i listan

Att göra ett bäst i test av droppslangar är inte speciellt svårt då antalet tillverkare på den svenska marknaden inte är så många. Det tar alltså inte speciellt lång tid att kolla på och jämföra dom olika modellerna mot varandra. I en drömvärld så hade jag självklart velat prova dom själv och jämföra dom på riktigt men tills jag har dom resurserna så får jag förlita mig på recensioner och produktinformation.

Lämna en kommentar