Med en Bokashi-kompost i närheten till köket så är det otroligt enkelt att ta vara på dit matavfall och få fin och näringsrik jord. Det är ett snabbt och enkelt sätt att komma i gång med kompostering och inte nog med det så sparar vi på miljön när vi kan minska på transporterna. Så det finns så många fördelar med den här typen av kompostering och framför allt så är det roligt.
Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
De 5 Bästa Bokashihinkarna 2024
- Bokashi 2.0
- Bokashi Essential
- Plantagen Bokashihink
- Bokashi Biolan
- Greenline Urban Garden
Bokashi är något som intresserat mig under en längre tid och jag har under flera år använt mig utav två vanliga hinkar med lock. Men jag kände att det var dags att köpa ordentliga bokashi-hinkar med tapp för lakvatten och bestämde mig då för att göra en liten bäst i test undersökning över de bokashi-hinkar som finns på den svenska marknaden.
Då det till viss del är subjektivt om vad som gör en bokashi bäst i test så har jag länge ner i detta inlägg skrivit om hur jag har gjort bedömningen. Jag har främst utgått från volym, tömning, pris samt extra funktionalitet. Listan nedan är rangordnad i fallande ordning och bäst i test blev Bokashi 2.0 och bästa budgetval är Bokashi Essential
Namn | Volym(L) |
---|---|
Bokashi 2.0 | 16 |
Bokashi Essential | 15,3 |
Plantagen Bokashihink | 16 |
Bokashi Biolan | 10 |
Greenline Urban Garden | 18 |
1. Bokashi 2.0
Butik | Pris | |
---|---|---|
1 699 :- | Till Butik |
Bokashi 2.0 har helt klart satt en ny nivå när det kommer till bokashihinkar och den här typen av kompostering. Det är en väl genomtänkt produkt och recensionerna av den här är i absoluta toppen. Det som verkligen utmärker produkten är den väl genomtänkta designen som är full av små men smarta finesser.
Varje komposthink består av en innerhink och en ytterhink. Maten lägger vi alltså i innerhinken och när fermenteringsprocessen sedan sker så åker vätskan från maten ner i ytterhinken som vi sen kan tappa på detta lakvatten. Det gör att avfallet blir torrare än vanliga komposthinkar och risken för lukt minskar avsevärt.
En annan funktion som jag verkligen uppskattar är att innerhinkarna har ett invändigt tillplattningslock. Så när vi har lagt i mat och strö så kan vi pressa samman detta och få ut syret. Även den här funktionen minskar risken för lukt. Och detta oavsett om den bara är delvis fylld.
Det är en riktigt bra bokashi hink som i mitt tycke är den solklart snyggaste på den svenska marknaden. Och egentligen finns det bara en enda nackdel och det är priset. Den kostar några hundralappar extra per hink jämfört med alternativen. Men med tanke på vad vi får för det så tycker jag att det är väl värt pengarna.
2. Bokashi Essential
Butik | Pris | |
---|---|---|
899 :- | Till Butik |
Bokashi Essential är något simplare i både funktion och utseende men mycket väl en uppskattad bokashihink av flera anledningar. Den är rätt stor med sina 15,3 liters volym och är väldigt enkel att komma i gång med.
Botten består av en perforerad platta (en platta med hål i) så att lakvattnet kan rinna ner i behållaren under medan avfallet stannar i kärlet ovan. Den vätskefyllda behållaren tappas med hjälp utav en kran.
Hinken i sig har ett lufttät lock som hindrar dålig lukt från att ta sig ut från behållaren. Och av att döma från recensionerna så har dom lyckats mycket väl med just denna funktion.
Hinken i sig upplever jag som rätt tråkig utseendemässigt. Men den gör helt klart sitt jobb på ett mycket bra sätt och är man inte ute efter en riktig bokashihink så är det här ett mycket bra val att lägga pengarna på.
3. Plantagen Bokashihink
För dig som vill ha ett billigare alternativ så är denna hink som går att hitta på plantagen ett bra alternativ. Det är en rätt så rymlig hink på 16 liter och kommer med mer eller mindre standardfunktionerna som vi förväntar oss utav en välfungerande bokashihink.
I botten hittar vi som på så många andra hinkar en perforerad bottenplatta så att vätskan från avfallet kan rinna ut i en liten behållare som vi sedan kan tappa med hjälp utav en kran. Vi får en platta för att pressa ihop avfallet. Dock så verkar den inte vara formad för hela behållaren vilket är lite synd.
I övrigt så får vi lite tillbehör i form av ett doseringsmått för bokashiströ samt ett lock och handtag. Jag tycker att hinken är lite udda i färgerna med ett orange lock och grå hink. Men bryr man sig inte om utseendet så är det här ett prisvärt alternativ att kolla in mer på.
4. Bokashi Biolan
Den här bokashihinken från Biolan är lite mer okänd men väldigt uppskattad av sina användare. Och i mitt tycke så är den absolut största fördelen med den här hinken dess enkelhet. Den uppfyller dom förväntningarna vi har på en bokashihink men har lyckats hålla priset på en vettig nivå.
I botten lägger vi en perforerad platta så att vätskan från matavfallet kan rinna ut. Här har vi också en tappkran för att få ut lakvattnet. Kranen är på ett smart sätt väldigt simpel och de har därmed lyckats väl med att hålla tätt så att inte lakvatten läcker ut.
Med oss får vi ett tillplattningslock som gör att vi kan pressa ner avfallet och minska mängden syre som kommer i kontakt med maten. Designen är inte utmärkande på något sätt men hinken är lätt att flytta med sitt bygelhandtag. Ett bra alternativ för den som bara vill ha något som fungerar. Varken mer eller mindre.
5. Greenline Urban Garden
Greenline Urban Garden är en bokashi hink som är vanlig att hitta i de lite större bygg och trädgårdsaffärerena. Så den är väldigt lätt att få tag på. Och även om den ser bra ut på pappret så är det tyvärr en modell som brister vilket gör att den hamnar så här långt ner i listan. Och det absolut största problemet som folk har är att det läcker kring kranen. Och med tanke på att vattnet luktar bra illa så är det här en rätt allvarlig brist.
Annars är det här en rätt diskret och rymlig kompost hink med sina 18 liter. Det gör att den även fungerar väl för en familj som är lite större. Precis som så många andra sådana här hinkar så består botten utav en perforerad platta där vattnet kan rinna ut. Vi hittar också en platta som vi kan använda för att komprimera avfallet så att både syre och vätska försvinner.
Om man är villig att chansa eller orkar med att eventuellt hålla på med reklamation tills man får ett par hinkar som håller helt tätt så är det här en stor och diskret bokashihink. Priset är även väldigt bra så det finns helt klart potential om bara kranen fixas.
Extra: Greenline komposthink med lock
Det går att använda helt vanliga komposthinkar med lock om man inte är ute efter de finesser vi hittar med de vanliga bokashihinkarna. Det blir lite mer jobb och krångel då det är svårare att bli av med vätskan som bildas och vi får jobba lite mer med att hålla komposten luktfri. Men det är helt klart görbart och det är en stor skillnad i pris. Därför tog jag med det som ett exempel här men jag har inte utvärderat den mer än så.
Att tänka på när du köper Bokashihink
Bokashikompostering är fortfarande relativt nytt här i Sverige och även om det har funnits en längre tid på andra platser så är det oftast första gången man köper en sådan här produkt. Det gör att det är rätt så vanligt att man inte riktigt vet vad man ska leta efter när man jämför modeller.
Jag har komposterat enligt bokashi ett par år nu och har stött på några saker som jag tycker är viktigt att tänka på när man ska köpa nya bokashihinkar.
Storlek för ditt hushåll
Det är stor skillnad på storlek på komposthinkarna som finns att köpa. Det är därför viktigt att köpa en hink som är anpassad efter mängden matavfall som ni producerar. Att ha en för liten hink innebär att den fylls snabbt och att vi kanske behöver mer än två hinkar för att hela tiden ha en hink att fylla.
Har vi i stället en för stor hink så tar den för lång tid att fylla och det finns risk att det får plats för mycket syre och att avfallet börjar lukta riktigt illa. Det finns vissa modeller som har löst detta med en tätslutande hoppressningsplatta som gör att vi kan försluta komposten oavsett hur full den är.
Men det absolut lättaste sättet att undvika sådana här problem är att köpa en hink av rätt storlek som vi fyller i en lagom takt.
Plats för lakvatten
Matavfall innehåller stora mängde med vätska och dessa kommer i en bokashikompost att sippra ur vilket riskerar att komposten blir vätskefylld och börjar lukta illa. I dag har mer eller mindre alla bokashi-hinkar någon form av behållare under komposten dit vattnet kan ta sig genom en perforerad bottenplatta.
Det kan vara värt att ta sig en funderare på hur stor den här behållaren är och hur enkelt den är att rengöra. Vissa hinkar fäster på behållaren så att den är avtagbar medan andra är en del av själva hinken. Det kan göra den svår eller enkel att rengöra vilket du troligen vill göra mellan varje användning.
Tätslutande lock för att stänga inne lukt
En bokashihink som inte har ett tätslutande lock kommer snabbt att lukta illa och eventuellt även försämra nedbrytningen då avfallet börjar ruttna i stället för att brytas ner av bokashins mikroorganismer.
Så att kolla så att det är enkelt att både öppna och stänga hinken utan någon risk för att locket inte sluter tätt. Det ska inte vara några större problem idag och jag hör sällan om det här problemet men det kan vara värt att känna till.
Kran eller ventil för att tömma lakvatten
När behållaren för lakvatten fylls i takt med att vi också lägger på mer matavfall så blir det svårt att komma åt den. Därför så har bokashihinkar normalt sett en hink eller någon annan form av ventil så att vi kan tömma hinken på den näringsrika vätskan.
Detta har dock visat sig vara rätt problematiskt och att det är förhållandevis vanligt att det läcker härifrån. Så kolla därför noga vad andra ägare av produkten upplever innan du gör ett köp. Om du mot förmodan köpt en hink som läcker så är det bara att reklamera varan och gå igenom den processen.
Ett tips kan också vara att kolla hur högt ventilen sitter då det kan påverka hur enkelt det är att tömma den i någon annan form av behållare.
Två hinkar för att alternera
När du köper Bokashihink första gången så tycker jag att du ska gå för ett start set med två hinkar så att när en står och fermenterar så kan du fylla den andra och vice versa. Om du mot förmodan inser att det inte räcker för att hinkarna är för små eller att du bara fyller dom för snabbt så kan man köpa till extra hinkar därefter.
Kom ihåg att anmäla till kommunen
I de allra flesta fall behöver bokashi precis som med en varmkompost anmälas till kommunens miljöenhet. Kolla om det gäller dig. Det handlar ofta om att vi måste beskriva om hur avfallet tas om hand om när det ska brytas ner i jorden. Detta är för att avfallet har en tendens att dra åt sig skadedjur.
Hur jag valde produkterna i listan
När jag började leta efter en ny bokashikompost så kollade jag vilka alternativ som fanns på marknaden. Jag insåg ganska snabbt att det var ett rätt begränsat utbud och därför är listan ovan alla de modeller som jag kunde hitta i någon av de större butikerna. Själva betygsättningen grundar sig i min erfarenhet av kompostering och sedan har jag tagit hjälp av betyg och användarrecensioner för att rangordna. Det är därför en lista som är baserat på min åsikt och inte några vetenskapliga tester.