Bästa Bevattningsmattan: Bäst i Test

Underbevattning är ett utmärkt sätt att se till att våra växter får god tillgång till vatten oavsett om et är för att driva upp plantor eller om vi ska i väg på semester. Det finns flera olika former av underbevattning där den vanligaste är ett tråg med en bevattningsmatta eller kapillärmatta som det också kallas för. Det gemensamma för den här typen av bevattning är att det är snabbt och enkelt att sätta upp och därefter så förser det växterna med vatten under en längre tid. En otroligt smidig lösning som passar alla då det inte kostar skjortan.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Bevattningsmatta som utsetts till bäst i test

Grow It bevattningstråg + matta

 • Simpel
 • Bra storlek
 • Återvunnen plast
Lättast att komma igång med
Bevattningsbricka som passar bäst vid ett fönster

Självvattnande fönsterbricka

 • Passar en fönsterbräda
 • Snyggare än andra lösningar
 • Återvunnen plast

De 5 bästa kapillärmattorna 2024

 1. Grow It bevattningstråg + matta
 2. Självvattnande fönsterbricka
 3. Ullmatta Hortiwool 
 4. Odlingsbricka Jumbo
 5. Garland Bevattningsbricka + matta

Att hålla liv i krukväxter är inte alltid helt lätt för mig. Ofta står dom någonstans avsides eller glöms helt enkelt ofta bort. Spiken i kistan blir när jag och sambon ska i väg på semester en vecka eller två och kommit hem till några riktigt tråkiga växter som är döda sedan länge. Jag har testat flera sätt att lösa detta på men det absolut främsta har varit att använda en bevattningsmatta där växterna suger upp vatten via kapillärkraften.

Min tidigare kapillärmatta som de också kallas är tyvärr borta och då jag behöver en nya så kände jag att det var dags att göra en liten jämförelse. Nu finns det ju fler sätt än enbart bevattningsmatta så det här inlägget är en liten bäst i test jämförelse av några populära underbevattningsprodukter på den svenska marknaden.

Vad som är den bästa bevattningsmattan eller bevattningsbrickan är så klart subjektivt och vi har lite olika förutsättningar och behov. Jag har främst utgått från semesterbevattning men även tagit hänsyn till att driva upp plantor. Lite längre ner i den här artikeln skriver jag mer om hur jag har gjort bedömningen men jag har mest kollat på storlek, utformning, typ samt pris.

1. Grow It bevattningstråg + matta

Bevattningsmatta som utsetts till bäst i test
ButikPris
119 :-Till Butik

Underbevattning behöver inte vara vare sig komplicerat eller dyrt vilket den här bevattningsbrickan från Grow It bevisar. För strax över hundralappen får vi två stycken tråg samt tillhörande kapillärmattor som är redo att användas. Passar lika bra till förodlingen som den gör till semesterbevattningen.

Med en bredd på 30 cm och en längd på 52,5 så passar den bra för de flesta blomkrukorna. Bredden kan vara lite stor för vissa fönsterbrädor så det kan vara värt att tänka på om det är den tänkta platsen.

Annars är det här ingen märkvärdig produkt. Den ser enkel ut och är prisvänlig. Men det viktigaste av allt är att den fungerar. Den är gjord av återvunnen plast vilket är trevlig. Ett bra alternativ för den som letar efter en bevattningsmatta.

2. Självvattnande fönsterbricka

Bevattningsbricka som passar bäst vid ett fönster
ButikPris
198 :-Till Butik

För den som vill ha en liten snyggare variant med bevattningsmatta och bricka tycker jag att man ska kolla på den här varianten. Med ett hål på långsidan fyller vi på behållaren och sedan är det bara att ställa krukorna på kapillärmattan. Den här produkten är som gjord för att stå i fönstret med en bredd på endast 17 cm. Med sin gröna färg så känns den också lite modernare än de svarta brickorna vi är vana vid.

Brickan rymmer 3,4 liter vilket kan räcka upp till 14 dagar beroende på vilka växter du ställer på mattan. Den är alltså perfekt för dig som vill åka i väg en stund. När de flesta andra känns riktade mot förodling och temporär semesterbevattning är det här en bricka jag själv skulle kunna ha stående framme. Tillverkad i återvunnen plast

3. Ullmatta Hortiwool 

Ullmattor fungerar utmärkt som underbevattning
ButikPris
279 :-Till Butik

För dig som inte vill ha någon plast och är med miljömedveten så kan man använda sig av en ullmatta för underbevattning. Ullmattan kan användas till mycket och just underbevattning är den utmärkt på. Du kan själv lägga den i ett tråg eller helt enkelt lägga den på en plan yta med ena änden i en vattenbehållare.

Ett litet ovanligt men bra alternativ tycker jag. Den stora nackdelen är att det är en betydligt dyrare lösning än dom andra.

4. OdlingsbrickaJumbo

En stor och stabil odlingsbricka
ButikPris
229 :-Till Butik

Den här odlingsbrickan från Garland passar dig som vill ha något mer robust. Det är en större och kraftigare bricka med räfflad bottnen där vi själva får hitta en bevattningsmatta att lägga i.

Jag gillar den något kraftigare konstruktionen och storleken då vi har möjlighet att ställa lite större krukor på den.  Nackdelen här är att med en matta så är priset något högre men det kan det vara värt.

5. Garland Bevattningsbricka med matta

komplett sett med både tråg och kapillärmatta för underbevattning
ButikPris
95 :-Till Butik

Här är ytterligare en komplett lösning med bricka och matta från Garland. Med sin räfflade botten precis som vi hittar i jumbo ovan så rymmer den bra med vatten (1,9 liter) för sin höjd. Det är absolut inget fel på denna produkt utan placeringen handlar mer om att det finns bättre alternativ. Nu är det dock så nära i prisklass inom denna produktkategori så det går enkelt att byta ut mellan alternativen. Det är en sådan simpel produkt att det mest handlar om känsla och att måtten stämmer.

Med mått på ca 55 x 30 så får det plats ett fåtal större och flera mindre krukor. Tråget är gjort i återvunnen plast som de flesta andra.

Att tänka på när du köper bevattningsmatta

Underbevattning är inte speciellt komplicerat och det är ganska enkelt att skaffa sig en överblick av eventuella modeller att välja. Nedan så listar jag dom saker jag tycker är viktigt att fundera över när man väljer vilken underbevattning man ska ha.

Tråg, matta eller båda

Det vanligaste idag är att man har en bricka eller tråg som vi fyller med vatten och sedan har en kapillärmatta på. Men det går att köpa enbart matta eller enbart tråg och sedan bygga vår egen. Enbart kapillärmatta går utmärkt att använda med en större behållare om vi har ena änden nedsänkt i vatten. Då kan man enkelt få plats med även större krukor.

Men det vanligaste är att köpa en färdig kombination där både bricka och matta ingår.

Storlek som passar krukorna

Då vi inte har någon form av mekanisk funktion utan allt sköts av kapillärkraften så är den främsta egenskapen storleken på mattan. Vi måste se till att brickan eller mattan är så pass stor att de krukor vi vill vattna på det här viset får plats. Sedan är det även viktigt att den inte är större än att den får plats på den tilltänkta ytan där den ska vara placerad som exempelvis en fönsterbräda.

Mängden vatten som ryms

Kollar vi på en kombination av tråg och matta så är det viktigt att kolla hur mycket vatten som ryms. Det är detta som styr hur länge som mattan kan fungera som självbevattning åt växterna. Mer vatten innebär dock också en tyngre vikt vilket kan vara värt att tänka på.

Hur jag valde produkterna i listan

Jag var lite förvånad över hur skralt utbudet är för den här typen av produkt. Det finns mängder med bevattningstråg och matta som är helt svarta och mest ser ut att vara anpassade för förodlingar. Betydligt färre som är snygga för att vara en del av inredningen. De produkter du hittar i listan har jag valt ut då jag anser att de alla har något unikt eller är de mest prisvärda. Därefter har jag rankat dom utifrån ovanstående kriterier.

Vanliga frågor

Kan jag använda bevattningsmatta utomhus?

Det är inga problem att använda en bevattningsmatta Utomhus. Se bara till att växterna ovanpå väger så pass mycket att den inte välts utav vinden.

Hur vattnar jag växterna underifrån?

Med en bevattningsmatta som du ställer växterna på kan dom via kapillärkraften suga åt sig vatten underifrån från mattan. Detta är ett bra sätt för dig som vill ha självbevattning när du åker på semester.

Hur länge klarar sig växterna med en bevattningsmatta?

Det beror på flera faktorer som typa av växt och storlek på vattenbehållaren och val av plats. Men upp till två veckor brukar gå om man är sparsam med antal växter.

Lämna en kommentar